Independer biedt geen producten aan voor het fiscaal vriendelijk opbouwen van pensioen of lijfrente

Independer is gestopt met het vergelijken en verkopen van koopsomverzekeringen. Van alle productvarianten waarmee je fiscaal voordelig kan sparen, vergeleek Independer er maar één, de garantiekoopsomverzekering. Garantiekoopsommen keren aan het einde van de looptijd een gegarandeerd eindbedrag uit. Daarom waren ze gemakkelijk vergelijkbaar voor ons.

Het aanbieden van slechts één type product voor aanvullend pensioen vinden wij niet klantgericht en niet transparant. Dat is de belangrijkste reden waarom we ervoor gekozen hebben garantiekoopsommen niet meer aan te bieden. Bovendien is er nog maar een beperkt aantal aanbieders van dit product. Ook was er nog weinig vraag van consumenten naar dit product op onze website.

Alternatieve producten

Een logische vraag is dan: waarom bieden we geen alternatieve producten, zoals direct ingaande lijfrentes aan? Een direct ingaande lijfrente is een product dat alleen mag worden verkocht als de manier waarop klanten geïnformeerd of geadviseerd worden, aan hele specifieke eisen voldoet. Dat staat in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Independer richt zich steeds meer op het aanbieden van verzekeringen die direct online kunnen worden afgesloten. Daarom hebben wij besloten ook geen direct ingaande lijfrentes meer aan te bieden. Wel bieden wij je op deze pagina in het kort wat meer informatie over direct ingaande lijfrentes.

Direct ingaande lijfrente

Een direct ingaande lijfrente kan als aanvullend pensioen worden gebruikt. Je ‘koopt’ een direct ingaande lijfrente bij een bank of verzekeraar. Daarvoor heb je eenmalig een inlegbedrag nodig. Dat kun je bij elkaar hebben gespaard via banksparen of een lijfrenteverzekering, maar het kan ook een ontslagvergoeding zijn.

Twee varianten: banksparen of verzekeren
De direct ingaande lijfrente kent twee varianten: banksparen of verzekeren. Beide zitten net iets anders in elkaar en aan beide zitten voor- en nadelen. Wat voor  jou de beste oplossing is, hangt af van jouw wensen (bijvoorbeeld de gewenste looptijd of uitkering voor je partner). Laat je dus goed adviseren voor je een van beide varianten kiest.

Vergelijken loont

Bij Independer kun je geen direct ingaande lijfrentes meer vergelijken. Maar vergelijken blijft belangrijk. Met name de hoogte van de uitkering kan sterk verschillen per aanbieder. Je hebt altijd een vrije keuze om een direct ingaande lijfrente aan te schaffen bij een andere aanbieder dan waar jouw inlegkapitaal vrijkomt. Vergelijk daarom altijd meerdere offertes. Je kunt deze zelf bij een bank of verzekeraar aanvragen. Maar je kunt ook een tussenpersoon vragen om verschillende offertes voor jou op te vragen. Ook zijn er online diverse partijen die een vergelijking maken van de uitkeringsbedragen voor direct ingaande lijfrentes. Zorg er in ieder geval voor dat je zich goed laat informeren en/of adviseren over het product dat je uiteindelijk kiest. De vergoeding of provisie die je betaalt kan verschillen. Vraag daarom altijd welke dienstverlening je ervoor terugkrijgt.

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.