Sharony

Ziekenhuizen en klinieken? Zoek en vergelijk!

Vind de beste zorginstelling waar je voor jouw aandoening of behandeling terecht kan.

Postcode of plaatsnaam
bijv. "1234 AB" of "Amsterdam"
Vul eventueel afdeling of aandoening in
Controleer je ingevulde gegevens.

Of geef net als 30.008 anderen een review

Geef review

Alles over het vergelijken van ziekenhuizen en klinieken

De kwaliteit van zorg in Nederland is erg hoog. Toch zijn er verschillen. In kwaliteit, maar ook in wat je als patiënt zoekt of nodig hebt. Als je zorg nodig hebt loop je tegen allerlei vragen aan. Waar kan ik het snelst terecht? Wat is de beste behandelmethode voor mij? Kan ik beter naar een ziekenhuis of een privékliniek voor deze ingreep? Welke specialist is het meest bekwaam?

Vaak ga je blind af op het advies van je huisarts. Maar in Nederland heb je recht op vrije zorgkeuze. Maak daar gebruik van en kies zelf voor de beste zorg. Dat kan nu op een gemakkelijke manier bij Independer. Alle belangrijke gegevens van alle ziekenhuizen en klinieken hebben wij voor je verzameld. Met daarbij de Independer kwaliteitsscore op instellings- en afdelingsniveau. Daarnaast hebben meer dan 29.000 bezoekers een review over hun ervaring achtergelaten. Zo kom jij er snel achter waar jij voor de beste zorg voor jouw situatie terecht kan.

Hoe kan je ziekenhuizen en klinieken vergelijken?

Je weet waar je aan geholpen moet worden en je bent op zoek naar de beste zorg. Of je bent al doorverwezen, maar wilt eerst vergelijken met andere zorginstellingen. Misschien wil je wel de ervaringen van andere patiënten lezen of de wachttijden checken. Allemaal redenen om bij ons te gaan vergelijken. Je kunt zoeken op locatie, afdeling (specialisme) en aandoening of behandeling. Daarnaast kan je nog filteren op wat jij belangrijk vindt, zoals:

 • kwaliteit
 • wachttijden
 • patiëntervaring
 • keurmerken
 • medische voorzieningen
 • afstand
 • soort zorginstelling (bijv. Academisch centrum of privékliniek)

Je komt er zo gemakkelijk achter welke zorginstelling het beste bij jouw wensen aansluit.  

Verschil in kwaliteit

In onze vergelijking zie je het verschil in kwaliteit terug aan de hand van de Independer kwaliteitsscore . Deze score is gebaseerd op 3 bronnen, namelijk objectieve kwaliteit (KWIC), patiëntoordelen en huisartsenopinies. De geschreven reviews van patiënten tonen we ook op de site. We hopen dat de zorginstellingen deze feedback gebruiken om hun zorg te verbeteren.  

Daarnaast vind je in onze vergelijking verschillende keurmerken, waaronder het roze lintje voor borstkankerzorg, het vaatkeurmerk en de smiley voor kinderafdelingen. Ook het ZKN-keurmerk wordt getoond als het om een zelfstandig behandelcentrum of privékliniek gaat. Deze is toegekend door de brancheorganisatie en waarborgt de kwaliteit van de aangesloten klinieken.  

Wachttijden

Als je naar het ziekenhuis moet, kan je vaak niet gelijk terecht. Voor veel behandelingen en ingrepen bestaat een wachttijd. Deze verschillen per instelling. Wil je snel geholpen worden of is dit zelfs noodzakelijk? Dan is het verstandig de wachttijd mee te nemen in je keuze. Wij onderscheiden in onze vergelijking twee soorten wachttijden:

 • Wachttijd tot eerste consult. Dit is de wachttijd vanaf het moment dat je een afspraak maakt tot het moment dat je terecht kunt voor een eerste consult.
 • Wachttijd tot behandeling. Dit is de wachttijd vanaf het moment dat bepaald is dat behandeld moet worden tot het moment van de behandeling zelf.

Deze wachttijden zijn een goede indicatie maar kunnen iets afwijken van de werkelijkheid. Neem daarom altijd contact op met het desbetreffende ziekenhuis om de wachttijd na te vragen.

Je rechten en plichten als patiënt

Niet iedereen weet dat je als patiënt rechten hebt. Deze regels beschermen je als je van zorg gebruik maakt. Als patiënt heb je recht op:

Maar je hebt ook bepaalde plichten. Je bent bijvoorbeeld verplicht de zorgverlener duidelijk en volledig te informeren. Ook wordt er van je verwacht dat je zoveel mogelijk meewerkt aan het onderzoek of behandeling. En je moet er voor zorgen dat je de zorgverlener op tijd betaalt. Deze betalingen doe je zelf of laat je doen door de verzekeringsmaatschappij.

Meer informatie

Independer vindt het belangrijk dat jij eerlijke informatie krijgt. Via ons weblog en forum proberen wij onze bezoekers altijd van actuele informatie rondom ziekenhuizen en klinieken te voorzien. Heb je een vraag voor ons? Ook deze kan je stellen via het forum. Of kijk eens bij de veelgestelde vragen.

Nieuws over ziekenhuizen

Vrije artsenkeuze zorgverzekering niet in strijd met Europees recht
27 oktober 2014
Eerder deze maand vroeg de Eerste Kamer advies aan de Raad van State over de vrije artsenkeuze. D...

Sterftecijfers van alle ziekenhuizen zijn bekend
22 oktober 2014
Volgens de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) zijn nu alle sterftecijfers van alle ziekenhuizen bek...

AD Ziekenhuizen Top 100: onbetrouwbaar en onbruikbaar
17 oktober 2014
Het AD publiceerde begin oktober voor de elfde keer de Ziekenhuizen Top 100. Voor de tweede maal ...

Actuele discussies over ziekenhuizen

Iprenburgkliniek
1 juli 2014
Beste Alie, Bedankt voor je uitgebreide verhaal. Het is ook bij ons bekend dat deze behandeling ...

Iprenburgkliniek
4 juni 2014
Twee jaar na mijn Hernia operatie in de Iprenburg Kliniek, met dank aan de Zorgverzekeraars en he...

RUGKLINIEK IPRENBURG TE VEENHUIZEN
16 september 2013
Beste Ben, Dank je wel voor je positieve reactie op Rugkliniek Iprenburg. Om andere bezoekers va...

 
 

Waarom ziekenhuizen en klinieken vergelijken bij Independer?

Independer vergelijkt al 15 jaar financiële producten. Om je zo te helpen de beste keuze te maken. Ook op het gebied van gezondheidszorg is het soms lastig kiezen. Daarom kan je bij ons nu ziekenhuizen en klinieken vergelijken. Waar kan je het beste voor welke aandoening of behandeling terecht? Wij vertellen je het. Op Independer vind je:

 • Alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland.
 • De Independer kwaliteitsscore die de kwaliteit van zowel de instelling als een afdeling weergeeft.
 • Meer dan 29.000 reviews van patiënten.
 • Uitgebreide informatie over het aanbod en de voorzieningen per zorginstelling.

Vergelijk alle ziekenhuizen en klinieken

Bij Independer kun je alle zorginstellingen vergelijken. Ziekenhuizen, academische centra, maar ook zelfstandige behandelcentra en privéklinieken vind je in onze vergelijking. Ben je op zoek naar een bepaald specialisme of de beste behandeling voor jouw aandoening? Wij vergelijken op basis van de Independer kwaliteitsscore. Een indicator die op een gemakkelijke manier zowel de kwaliteit van een zorginstelling als een specifieke afdeling weergeeft. Daarnaast hebben we veel informatie over de voorzieningen en het aanbod van de zorginstelling. Zo krijg je een goed totaalbeeld en wordt jouw keuze voor het juiste ziekenhuis ineens een stuk makkelijker.

Voor zorginstellingen

Independer doet haar uiterste best om van alle ziekenhuizen en klinieken de juiste en meest uitgebreide informatie te tonen. Staat een zorginstelling er niet tussen, wil je informatie toevoegen of zijn de getoonde gegevens onjuist? Dan kan je dit altijd aanpassen. Door ervoor te zorgen dat de informatie van de instelling zo volledig mogelijk is, zul je beter in de zorgzoeker gevonden worden.

Door te zorgen dat veel patiënten een review achterlaten kan je je als zorginstelling onderscheiden van andere ziekenhuizen of klinieken.  Je kan hiervoor de gratis wachtkamerkaartjes bij ons bestellen. Ben je trots op het cijfer dat je patiënten jouw zorginstelling geven? Vraag dan de gratis klantcijfer banner aan om op je eigen website te plaatsen. Ook dit motiveert andere bezoekers om hun mening te geven op Independer.

Je kan als zorgverlener een reactie plaatsen bij een review. Zo kan je gelijk reageren op de mening van je patiënten.  

De Independer kwaliteitsscores

Independer wil de kwaliteit van ziekenhuizen en klinieken in Nederland inzichtelijk maken. Daarom hebben we de ‘Independer kwaliteitsscore’ ontwikkeld. De Independer kwaliteitsscore geeft zowel de kwaliteit van een zorginstelling als een specifieke afdeling weer. De score is gebaseerd op 3 bronnen:

Deze score is gebaseerd op de nu best beschikbare data en wij hebben vertrouwen in de achterliggende methodiek. Maar wij zijn ons er van bewust dat er zeker nog ruimte voor verbetering is. We zullen komende jaren dan ook blijven werken aan het verbeteren van de data. Daarnaast is het geen vervanging van professioneel medisch advies. Bespreek deze informatie altijd met je huisarts.

Reviews van patiënten

Al meer dan 29.000 bezoekers hebben hun ervaringen gedeeld over een ziekenhuis of kliniek. Deze beoordeling bestaat uit 2 twee onderdelen. Een gemiddeld cijfer wat voortkomt uit een aantal cijfers voor verschillende onderwerpen en een geschreven review over de persoonlijke ervaring met de zorginstelling en eventueel de specialist.

Wil je zelf ook een review achterlaten, dat kan! Vul hierboven de postcode of plaatsnaam en eventueel afdeling of aandoening in en vind de juiste instelling. Of geef gelijk een review over de zorginstelling van jouw keuze.

Ook belangrijk om te weten

Samenwerking met andere vergelijkingssites

Independer vergelijkt ziekenhuizen en klinieken in samenwerking met andere websites en zorgzoekers (waaronder de zorgzoekers van Achmea). Wij proberen zorginstellingen meer transparant te maken en we hopen dat hiermee de kwaliteit van de zorg wordt verbeterd. Zodat jij, als consument, een betere keus kan maken voor een ziekenhuis of kliniek en de zorg die je nodig hebt.

Rol van Mediquest

Mediquest is onze partner als het gaat om het verzamelen, verrijken en beheren van alle informatie over de zorginstellingen. Daarnaast stellen zij de objectieve kwaliteitsscores (KWIC) samen, die onderdeel zijn van de Independer kwaliteitsscore. Zo helpen zij inzicht te geven in het aanbod en de kwaliteit hiervan. Mediquest is volledig onafhankelijk. Zij gaan uiterst zorgvuldig met de gegevens om en garanderen de bescherming van persoonsgegevens.

Al ruim 29.000 patiënten hebben hun zorginstelling beoordeeld

Hieronder zie je de laatste reviews over een ziekenhuis of kliniek. Ben je op zoek naar alle reviews over één bepaalde instelling? Vul dan hierboven de plaats of postcode in en vind de zorg die je zoekt. Wil je gelijk zelf je ervaring met een zorginstelling achterlaten, dan kan dat ook.

 

Voordelen van Independer

INDEPENDER KWALITEITSSCORE
Wij hebben de kwaliteit van de zorg voor je inzichtelijk gemaakt. Zo vind je snel de beste zorg voor jouw situatie.

ALLE ZIEKENHUIZEN EN KLINIEKEN
In onze zorgzoeker staan alle zorginstellingen van Nederland met uitgebreide informatie over het behandelaanbod.

JOUW MENING TELT!
Laat een review achter over jouw zorgverlener. Wij tonen deze dan in onze zorgzoeker. Zo help je andere bezoekers bij het maken van hun keuze.

Voordelen van Independer

Independer toont kwaliteit ziekenhuiszorg in vergelijking

Kwaliteit weten van de ingekochte zorg van jouw zorgverzekeraar? Independer laat dit als enige zien in de vergelijking van zorgverzekeringen. Check of jouw verzekeraar jouw ziekenhuis of fysiotherapeut vergoedt.

Zoekresultaten
Geen resultaat gevonden. Verfijn je zoekopdracht.
Bedoel je:  
Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.