Vind het beste ziekenhuis!

Vergelijk de kwaliteit van alle zorginstellingen in Nederland

Vergelijk ziekenhuizen en klinieken

Vind de beste zorginstelling waar je voor jouw aandoening of behandeling terecht kan.

Postcode of plaatsnaam
(bijv. "3563 HH" of "Amsterdam")
Vul eventueel afdeling of aandoening in
 
Angela Hoogendoorn, Productmanager zorgkwaliteit

Goede zorg is belangrijk. Maar hoe weet je nou waar je het beste terecht kan voor een behandeling? Wij kunnen je daarbij helpen. Bij ons kan je alle ziekenhuizen en klinieken vergelijken op basis van de Independer kwaliteitsscore. Daarnaast verzamelen we patiëntervaringen. Selecteer de afdeling of behandeling van je keuze en vind gemakkelijk de beste zorg voor jouw situatie.

Hoe werkt het?
Jouw voordelen
 • Vind snel een ziekenhuis of kliniek
 • Inzicht in kwaliteit van zorg door de Independer kwaliteitsscore
 • Meer dan 28.000 patiëntenreviews
 • Uitgebreide informatie per zorginstelling

Lees meer

Ziekenhuis | Laatste nieuws

 • Ziekenhuizen maken sterftecijfers openbaar 05-03-2014
  Vanaf 1 maart zijn ziekenhuizen verplicht hun sterftecijfers over 2012 te publiceren op hun website. Deze cijfers moeten zij ook doorgeven aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Inmiddels hebben 75 van 89 ziekenhuizen dit gedaan. Minister Schippers van Volksgezondheid wil hiermee Lees verder
 • Particuliere kliniek: niet alleen voor de rijken 08-02-2014
  Er bestaan in ons land meer dan 300 particuliere zorginstellingen. Hier kun je ook terecht voor medische behandelingen die vroeger alleen door ziekenhuizen werden verricht, zoals het verwijderen van spataderen. Deze behandelingen worden meestal ook gewoon vergoed. Het is natuurlijk Lees verder
 • Vergoeding ziekenhuis duidelijk te zien in vergelijking zorgverzekeringen 03-12-2013
  Als je een zorgverzekering afsluit, ga je ervan uit dat je bij zorgaanbieders in de buurt terecht kunt. Maar dat is niet meer zo vanzelfsprekend. Want verzekeraars sluiten niet met alle ziekenhuizen en fysiotherapeuten een contract af. Kies je voor Lees verder

Meer nieuws over ziekenhuizen en klinieken

Ziekenhuis | Forum

 • RUGKLINIEK IPRENBURG TE VEENHUIZEN 16-09-2013
  Beste Ben, Dank je wel voor je positieve reactie op Rugkliniek Iprenburg. Om andere bezoekers van onze site nog beter te helpen kun je eventueel ook een review geven over deze kliniek. Je ervaring komt dan in onze zorgzoeker bij Rugkliniek  Lees verder
 • RUGKLINIEK IPRENBURG TE VEENHUIZEN 11-09-2013
  Woensdag 11 september 2013 Met een spoed indicatie voor een hernia en heel veel pijn kon ik nergens snel worden geopereerd ook de bemiddeling van het Ziekenfonds Zilverkruis Achmea bracht geen soelaas. Ik ben in contact gekomen met de Rug Kliniek Iprenburg  Lees verder
 • Vraag over specifiek ziekenhuis 15-03-2013
  Stel je vraag of deel je ervaringen met ziekenhuizen: wachtlijst, bereikbaarheid en/of jouw eigen ervaringen met een specifiek ziekenhuis.  Lees verder

Naar het ziekenhuis forum

Al meer dan 29.000 bezoekers deelden hun ervaring met een zorginstelling op Independer

Hieronder zie je een aantal willekeurige ervaringen met een ziekenhuis of kliniek. Ben je op zoek naar alle reviews van één bepaalde instelling? Vul dan hierboven de plaats of postcode in en vind de zorg die je zoekt. Wil je gelijk zelf een ervaring met een zorginstelling achterlaten, dan kan dat ook.

donderdag 17 april 20147,9"Na 6 jaar geleden geopereerd te zijn geweest aan mijn meniscus in het ziekenhuis, bleef ik door mijn knie gaan. Na tips van bekenden op intake gegaan bij Icone in Schijndel, ver..."
vrijdag 18 april 201410,0"Ik kon via mijn tandarts dezelfde middag terecht bij de kaakchirurg i.v.m een acute klacht van mijn speekselklier.Ik ben 7x in het ziekenhuis teruggeweest in 24 dagen. Iedere ke..."
vrijdag 18 april 201410,0"Artroscopie van mij knie gehad, meniscus geshaved. Lokale verdoving van de knie. Dus geen ruggenprik. Hierdoor kon ik na 1,5 uur de kliniek weer verlaten, zo goed als pijnvrij. ..."

Alles over het vergelijken van ziekenhuizen en klinieken

De kwaliteit van zorg in Nederland is erg hoog. Toch zijn er verschillen. In kwaliteit, maar ook in wat je als patiënt zoekt of nodig hebt. Als je zorg nodig hebt loop je tegen allerlei vragen aan. Waar kan ik het snelst terecht? Wat is de beste behandelmethode voor mij? Kan ik beter naar een ziekenhuis of een privékliniek voor deze ingreep? Welke specialist is het meest bekwaam?

Vaak ga je blind af op het advies van je huisarts. Maar in Nederland heb je recht op vrije zorgkeuze. Maak daar gebruik van en kies zelf voor de beste zorg. Dat kan nu op een gemakkelijke manier bij Independer. Alle belangrijke gegevens van alle ziekenhuizen en klinieken hebben wij voor je verzameld. Met daarbij de Independer kwaliteitsscore op instellings- en afdelingsniveau. Daarnaast hebben meer dan 28.000 bezoekers een review over hun ervaring achtergelaten. Zo kom jij er snel achter waar jij voor de beste zorg voor jouw situatie terecht kan.

Hoe kan je ziekenhuizen en klinieken vergelijken?

Je weet waar je aan geholpen moet worden en je bent op zoek naar de beste zorg. Of je bent al doorverwezen, maar wilt eerst vergelijken met andere zorginstellingen. Misschien wil je wel de ervaringen van andere patiënten lezen of de wachttijden checken. Allemaal redenen om bij ons te gaan vergelijken. Je kunt zoeken op locatie, afdeling (specialisme) en aandoening of behandeling. Daarnaast kan je nog filteren op wat jij belangrijk vindt, zoals:

 • kwaliteit
 • wachttijden
 • patiëntervaring
 • keurmerken
 • medische voorzieningen
 • afstand
 • soort zorginstelling (bijv. Academisch centrum of privékliniek)

Je komt er zo gemakkelijk achter welke zorginstelling het beste bij jouw wensen aansluit.  

Verschil in kwaliteit

In onze vergelijking zie je het verschil in kwaliteit terug aan de hand van de Independer kwaliteitsscore . Deze score is gebaseerd op 3 bronnen, namelijk objectieve kwaliteit (KWIC), patiëntoordelen en huisartsenopinies. De geschreven reviews van patiënten tonen we ook op de site. We hopen dat de zorginstellingen deze feedback gebruiken om hun zorg te verbeteren.  

Daarnaast vind je in onze vergelijking verschillende keurmerken, waaronder het roze lintje voor borstkankerzorg, het vaatkeurmerk en de smiley voor kinderafdelingen. Ook het ZKN-keurmerk wordt getoond als het om een zelfstandig behandelcentrum of privékliniek gaat. Deze is toegekend door de brancheorganisatie en waarborgt de kwaliteit van de aangesloten klinieken.  

Wachttijden

Als je naar het ziekenhuis moet, kan je vaak niet gelijk terecht. Voor veel behandelingen en ingrepen bestaat een wachttijd. Deze verschillen per instelling. Wil je snel geholpen worden of is dit zelfs noodzakelijk? Dan is het verstandig de wachttijd mee te nemen in je keuze. Wij onderscheiden in onze vergelijking twee soorten wachttijden:

 • Wachttijd tot eerste consult. Dit is de wachttijd vanaf het moment dat je een afspraak maakt tot het moment dat je terecht kunt voor een eerste consult.
 • Wachttijd tot behandeling. Dit is de wachttijd vanaf het moment dat bepaald is dat behandeld moet worden tot het moment van de behandeling zelf.

Deze wachttijden zijn een goede indicatie maar kunnen iets afwijken van de werkelijkheid. Neem daarom altijd contact op met het desbetreffende ziekenhuis om de wachttijd na te vragen.

Je rechten en plichten als patiënt

Niet iedereen weet dat je als patiënt rechten hebt. Deze regels beschermen je als je van zorg gebruik maakt. Als patiënt heb je recht op:

Maar je hebt ook bepaalde plichten. Je bent bijvoorbeeld verplicht de zorgverlener duidelijk en volledig te informeren. Ook wordt er van je verwacht dat je zoveel mogelijk meewerkt aan het onderzoek of behandeling. En je moet er voor zorgen dat je de zorgverlener op tijd betaalt. Deze betalingen doe je zelf of laat je doen door de verzekeringsmaatschappij.

Meer informatie

Independer vindt het belangrijk dat jij eerlijke informatie krijgt. Via ons weblog en forum proberen wij onze bezoekers altijd van actuele informatie rondom ziekenhuizen en klinieken te voorzien. Heb je een vraag voor ons? Ook deze kan je stellen via het forum. Of kijk eens bij de veelgestelde vragen.

Waarom ziekenhuizen en klinieken vergelijken bij Independer?

Independer vergelijkt al ruim 11 jaar financiële producten. Om je zo te helpen de beste keuze te maken. Ook op het gebied van gezondheidszorg is het soms lastig kiezen. Daarom kan je bij ons nu ziekenhuizen en klinieken vergelijken. Waar kan je het beste voor welke aandoening of behandeling terecht? Wij vertellen je het. Op Independer vind je:

 • Alle ziekenhuizen en klinieken in Nederland.
 • De Independer kwaliteitsscore die de kwaliteit van zowel de instelling als een afdeling weergeeft.
 • Meer dan 28.000 reviews van patiënten.
 • Uitgebreide informatie over het aanbod en de voorzieningen per zorginstelling.

Vergelijk alle ziekenhuizen en klinieken

Bij Independer kun je alle zorginstellingen vergelijken. Ziekenhuizen, academische centra, maar ook zelfstandige behandel centra en privéklinieken vind je in onze vergelijking. Ben je op zoek naar een bepaald specialisme of de beste behandeling voor jouw aandoening? Wij vergelijken op basis van de Independer kwaliteitsscore. Een indicator die op een gemakkelijke manier zowel de kwaliteit van een zorginstelling als een specifieke afdeling weergeeft. Daarnaast hebben we veel informatie over de voorzieningen en het aanbod van de zorginstelling. Zo krijg je een goed totaalbeeld en wordt jouw keuze voor het juiste ziekenhuis ineens een stuk makkelijker.

Voor zorginstellingen

Independer doet haar uiterste best om van alle ziekenhuizen en klinieken de juiste en meest uitgebreide informatie te tonen. Staat een zorginstelling er niet tussen, wil je informatie toevoegen of zijn de getoonde gegevens onjuist? Dan kan je dit altijd aanpassen. Door ervoor te zorgen dat de informatie van de instelling zo volledig mogelijk is, kun jij je beter onderscheiden. Ook kan je als zorgverlener een reactie plaatsen bij een review. Zo kan je gelijk reageren op de mening van je patiënten.  

Ben je trots op het cijfer dat je patiënten jouw zorginstelling geven? Vraag dan de gratis klantcijfer banner aan om op je eigen website te plaatsen. Dit motiveert ook andere bezoekers om hun mening te geven op Independer.

De Independer kwaliteitsscores

Independer wil de kwaliteit van ziekenhuizen en klinieken in Nederland inzichtelijk maken. Daarom hebben we de ‘Independer kwaliteitsscore’ ontwikkeld. De Independer kwaliteitsscore geeft zowel de kwaliteit van een zorginstelling als een specifieke afdeling weer. De score is gebaseerd op 3 bronnen:

Deze score is gebaseerd op de nu best beschikbare data en wij hebben vertrouwen in de achterliggende methodiek. Maar wij zijn ons er van bewust dat er zeker nog ruimte voor verbetering is. We zullen komende jaren dan ook blijven werken aan het verbeteren van de data. Daarnaast is het geen vervanging van professioneel medisch advies. Bespreek deze informatie altijd met je huisarts.

Reviews van patiënten

Al meer dan 28.000 bezoekers hebben hun ervaringen gedeeld over een  ziekenhuis of kliniek. Deze beoordeling bestaat uit 2 twee onderdelen. Een gemiddeld cijfer wat voortkomt uit een aantal cijfers voor verschillende onderwerpen en een geschreven review over de persoonlijke ervaring met de zorginstelling en eventueel de specialist. Wil je zelf ook een review achterlaten, dat kan! Vul hierboven de postcode of plaatsnaam en eventueel afdeling of aandoening in en vind de juiste instelling. Of geef gelijk een review over de zorginstelling van jouw keuze.

Ook belangrijk om te weten

Samenwerking  met andere vergelijkingssites

Independer vergelijkt, onder andere door de samenwerking met Achmea, ook ziekenhuizen en klinieken. Wij proberen zorginstellingen meer transparant te maken en we hopen dat hiermee de kwaliteit van de zorg wordt verbeterd. Zodat jij, als consument, een betere keus kan maken voor een ziekenhuis of kliniek en de zorg die je nodig hebt.

Rol van Mediquest

Mediquest is onze partner als het gaat om het verzamelen, verrijken en beheren van alle informatie over de zorginstellingen. Daarnaast stellen zij de objectieve kwaliteitsscores (KWIC)samen, die onderdeel zijn van de Independer kwaliteitsscore. Zo helpen zij inzicht te geven in het aanbod en de kwaliteit hiervan. Mediquest is volledig onafhankelijk. Zij gaan uiterst zorgvuldig met de gegevens om en garanderen de bescherming van persoonsgegevens.

Mediquest

MediQuest levert alle gegevens van de zorginstellingen. Zo maken zij de kwaliteit van ziekenhuizen en klinieken inzichtelijk.

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers hebben al een review geplaatst! Geef ook je mening!

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.