Veel gestelde vragen Zorgverzekeringen

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)

Mensen met een chronische ziekte en/of handicap krijgen in 2012 een bijdrage tussen de 153 en de 510 euro van de overheid. Dit bedrag is een bijdrage in je zorgkosten. Je ontvangt de bijdrage altijd een jaar later en de hoogte van het bedrag is afhankelijk van je leeftijd. In 2013 ontvang je dan de bijdrage over 2012. Je leeftijd op 1 januari 2012 is dus bepalend voor welk bedrag je ontvangt in 2013.

De nieuwe Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) maakt dit mogelijk. Om het geld te krijgen, moet je aan bepaalde criteria voldoen: je moet bijvoorbeeld speciale medicijnen gebruiken of thuiszorg krijgen. De criteria zijn scherp geformuleerd en daarom vallen vooralsnog veel mensen onterecht buiten de boot.

Krijg jij straks geld?

Op de website http://www.testwtcg.nl/ kun je een test doen. Dit kan alleen nog voor 2011 en eerdere jaren. Eind 2013 kun je de test doen voor 2012. Meer weten? Kijk op de site van de Rijksoverheid.

Wijzigingen nieuwe kabinet

De regering is van plan om de tegemoetkoming inkomensafhankelijk te maken. Je krijgt dan alleen nog een bedrag als jouw bruto inkomen lager is dan 24.570 euro. Voor partner ligt dit bedrag op 35.100 euro. Deze plannen moeten nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer en door de Eerste Kamer. Het is dus nog niet zeker of dit doorgaat.

Een zorgverzekering nodig?

EĆ©nmaal per jaar (op 1 januari) mag je wisselen van zorgverzekering. Via Independer kun je online bijna alle zorgverzekeringen vergelijken. In een paar minuten heb je de beste zorgverzekering gevonden die voldoet aan jouw wensen.

Zorgverzekering vergelijken


Mijn vraag is beantwoord
56% vond deze informatie nuttig (gebaseerd op 18 beoordelingen)
Bedankt voor je reactie, met jouw hulp kunnen wij onze service verbeteren.
Je kan hieronder aangeven welke informatie je zocht.
Bevestig je e-mail adres
WUA Logo

Beste vergelijkingssite zorgverzekering!

In november 2013 werd Independer aangewezen als beste vergelijkingssite zorgverzekeringen!

Zij gingen je voor

Zoveel bezoekers zochten afgelopen maand naar een zorgverzekering bij ons 

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.