Als mensen het over een WA-verzekering hebben, wat bedoelen ze dan precies? WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Je ben verplicht deze af te sluiten bij bijvoorbeeld een autoverzekering of motorverzekering. Zonder een WA-verzekering mag je de weg niet op en kun je een hoge boete krijgen van het RDW. Veel consumenten bedoelen een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren wanneer ze het hebben over een WA-verzekering. Toch is dit niet hetzelfde. Maar wat is het verschil?
Een WA autoverzekering is wettelijk verplicht voor motorvoertuigen. Iedereen die met dit voertuig rijdt is dan verzekerd. Met een WA-verzekering beschermt de overheid de benadeelde partij: de personen die schade lijden door een motorvoertuig. De wet heeft bepaald dat er minimaal € 5.600.000,- vergoed wordt bij personenschade en minimaal € 1.120.000,- bij materiële schade. Een hogere dekking is bij sommige verzekeraars mogelijk, maar dat kost ook meer premie. Komt de geclaimde schade boven deze bedragen uit? Dan bestaat de kans dat dit voor rekening van de verzekerde komt.
Als je geen WA-verzekering hebt afgesloten, loop je het risico op een hoge boete van het RDW. Daarnaast mag je met je auto niet de weg op. Ga je wel rijden en veroorzaak je schade? Dan verhaalt de verzekeraar de schade van een betrokken persoon of object (denk aan een lantaarnpaal of vangrail van de gemeente) op jou. Schade aan je eigen auto is sowieso niet verzekerd met een WA-verzekering.
In welke landen de WA autoverzekering geldig is, staat op de groene kaart die je bij de verzekering krijgt.
In een aantal situaties vergoedt de WA autoverzekering geen schade. Dit worden uitsluitingen genoemd. Deze uitsluitingen staan in de Wet Aansprakelijkheidsverzekeringen Motorrijtuigen (WAM). Dat gaat om:
Daarnaast hebben verzekeraars zelf ook uitsluitingen. Bij deze uitsluitingen moet de verzekeraar wel de schade vergoeden aan benadeelde, betrokken personen. Maar vervolgens verhaalt de verzekeraar dit weer op de veroorzaker van de schade. Een paar voorbeelden:
Er bestaat ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, ook wel AVP genoemd. De AVP biedt dekking als je schade bij iemand anders veroorzaakt. Dit kan zowel letselschade als materiële schade zijn. Denk bijvoorbeeld aan:
Bij de meeste verzekeraars zijn er twee soorten AVP-verzekeringen: voor alleenstaanden en voor een gezin. Met de gezinsdekking zijn partner en minderjarige kinderen ook verzekerd. Bij beide dekkingen zijn ook logés, personeel en huisdieren meeverzekerd. Dit kan wel verschillen per verzekeraar.
Voor een aansprakelijkheidsverzekering gelden meestal de volgende uitsluitingen:
Tussen een WA-verzekering en een AVP zitten drie belangrijke verschillen: