De rentes op spaarrekeningen zijn al jaren laag. Dat zal geen nieuws voor je zijn. Je spaargeld levert hierdoor nauwelijks rendement op. Als je voldoende spaargeld hebt en een deel daarvan voor langere tijd wilt wegzetten, wat zijn dan je opties? Independer geeft je een paar alternatieven.
Wat zijn je opties als je voldoende spaargeld hebt en gedeelte daarvan voor langere tijd wilt wegzetten? We laten je een paar interessante alternatieven voor sparen zien. Je kans op een beter rendement is bij deze producten hoger. Maar je loopt ook wat meer risico. Ook vallen deze producten niet onder het depositogarantiestelsel.
De alternatieven die wij hieronder tonen zijn slechts enkele voorbeelden van beschikbare alternatieven. De alternatieven zijn niet gebaseerd op je persoonlijke profiel en zijn ook geen aanbeveling. Bedenk dus vooraf goed wat je met je geld wilt doen en wees je bewust van de risico’s. Met de onderstaande bedrijven hebben wij de afspraak gemaakt dat we hun product tonen op deze website. Independer ontvangt hiervoor geen vergoeding, ook niet wanneer je met één van deze bedrijven een overeenkomst aangaat.
Lender & Spender is een crowdfunding initiatief voor persoonlijke leningen. Lender & Spender leent jouw geld, en dat van de andere investeerders, uit aan klanten die bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe auto of keuken willen financieren.
Het DELA CoöperatiespaarPlan is een mooie manier om geld opzij te zetten voor de lange termijn. Je kunt een spaarverzekering afsluiten voor jezelf, voor je kind of je kleinkind. Je legt periodiek of eenmalig een bedrag in en krijgt aan het einde van de looptijd een gegarandeerd bedrag uitgekeerd.
Van beleggen hebben de meeste mensen wel gehoord. Maar hoe je dat precies moet doen, is een stuk lastiger. Een veel voorkomende en relatief makkelijke optie is Fondsbeleggen. Hierbij leg je geld in in een beleggingsfonds, en fondsbeheerders gaan je geld beleggen. Zij beleggen in een mix van bijvoorbeeld (staats)obligaties en aandelen. De fondsen worden lang niet altijd actief beheerd. Veel fondsen volgen eenvoudig een index. Dat scheelt vaak veel in de kosten. Ook is het verwachte rendement in veel gevallen niet lager dan bij actief beheerde fondsen.
Bij fondsbeleggen wordt het ‘essentiële-informatiedocument’ verstrekt. Daarin staat informatie over het risico, de kosten en het rendement. Het risico is verplicht weergegeven in een door de AFM voorgeschreven risico indicator. Die loopt van 1 (zeer laag) tot 7 (zeer hoog). Door te beleggen in een fonds met een (zeer) laag risico, neem je (net) iets meer risico dan als je je geld op een spaarrekening zet.