Zelf beleggen

Heb je genoeg kennis of ervaring, of vind je het gewoon leuk om zelf te beleggen? Dan kan je ervoor kiezen om zelf te beleggen. Het is verstandig om dan een stappenplan te maken voor je gaat beginnen. Wil je bij een financiële instelling gaan beleggen? Vraag dan altijd om hun prospectus. Hierin vind je belangrijke informatie over het bedrijf, de financiële geschiedenis, en de kosten. Wil je meer informatie over beleggen? Neem dan contact op met een financieel adviseur.


Als je zelf gaat beleggen, heb je de vrijheid om je hele beleggingsportefeuille samen te stellen. Je bent daarbij zelf verantwoordelijk dat je beleggingen passen bij je situatie. Het voordeel is dat je veel vrijheid hebt en kosten kan besparen. Het nadeel van zelf beleggen is dat de kans op fouten mogelijk groter is dan bij beheerd beleggen

Beleggen in aandelen

Wil je zelf actief beleggen? Dan kan dat bijvoorbeeld in aandelen. Aandelenbeleggers beleggen in aandelen van Nederlandse, Europese of wereldwijde bedrijven die ze interessant vinden. Dit kost meer tijd dan fondsbeleggen, omdat je als aandelenbelegger zelf de aandelen kiest en de transacties uitvoert. Je kan daarbij zelf kiezen voor bepaalde sectoren of thema’s. Denk bijvoorbeeld aan aandelen in consumentengoederen, technologie, gezondheidszorg of duurzame energie. Bij brokers die aandelen aanbieden, kan je vaak ook handelen in fondsen, trackers en obligaties.

Beleggingsfondsen

Met fondsen kun je makkelijk wereldwijd beleggen en spreiden over veel verschillende aandelen, zonder dat je een groot inlegbedrag nodig hebt. Hierbij heb je de keuze uit beleggingsfondsen of indextrackers. De fondsenbelegger is een belegger die weinig handelt en die zelf vermogen wil opbouwen zonder daar veel tijd aan te besteden.

Kan ik zelf beleggen?

Wil je zelf gaan beleggen? Dan is het verstandig om eerst te bedenken of je dit kunt. Beleggen is namelijk risicovol en je kan dus ook geld verliezen. Kan je de volgende vragen met ‘ja’ beantwoorden? Dan kan je overwegen om zelf te gaan beleggen.

  • Heb je voldoende kennis van beleggen?
  • Heb je voldoende ervaring met beleggen, of wil je graag ervaring opdoen? 
  • Heb je voldoende tijd die je aan beleggen wil besteden?
  • Heb je inzicht in de mogelijke rendementen en risico’s van beleggen? 
  • Ben je in staat om rationeel beleggingsbeslissingen te nemen? ​

Kan je deze vragen niet (allemaal) met ‘ja’ beantwoorden? Denk dan na over laten beleggen

Denk je dat je na het beantwoorden van de vragen inderdaad zelf kunt beleggen? Vergelijk dan bij Finner.nl de verschillende brokers waar je kunt gaan beleggen.