Vast bedrag vergoed bij ongevallen-inzittendenverzekering

Je kunt je autoverzekering soms aanvullend verzekeren met een ongevallen-inzittendenverzekering. Dan krijg je na een auto-ongeluk een vast bedrag uitbetaald bij overlijden of blijvende invaliditeit. Dit geldt zowel voor jou als bestuurder en je eventuele medepassagiers. Je krijgt dit bedrag zelfs als de bestuurder het ongeval heeft veroorzaakt. Het uitbetaalde bedrag is afhankelijk van je verzekeraar. Bij overlijden of blijvende invaliditeit krijg je een vast bedrag uitbetaald. Dit is dus in tegenstelling tot de schadeverzekering voor inzittenden niet afhankelijk van de werkelijk geleden schade.

Wat zijn de voor- en nadelen van de ongevallen inzittendenverzekering?

Als je een ongevallen-inzittendenverzekering afsluit heb je natuurlijk voordelen. Maar er zijn ook nadelen als je deze verzekering wilt afsluiten. Waar kun je aan denken als het gaat om voor- en nadelen van een ongevallen-inzittendenverzekering?

Voordelen

  • Je hoeft niet te wachten op een antwoord op de schuldvraag. Je krijgt dus direct uitbetaald.
  • Je krijgt schade vergoed als bestuurder. Zelfs als jij de schuldige bent van het ongeval.
  • Je krijgt een vergoeding zelfs als er geen schuldige partij is. Denk hierbij aan schade die ontstaat als je bijvoorbeeld een hartaanval krijgt of als je uitwijkt voor een dier.

Nadelen

  • Je krijgt alleen een vast bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit of bij overlijden.
  • De werkelijke schade kan hoger liggen dan het vastgestelde bedrag.
  • Je betaalt natuurlijk meer premie. ​

Schadevergoeding als passagier

Raak je als passagier betrokken bij een auto-ongeluk? En heeft je bestuurder een ongevallen-inzittendenverzekering afgesloten? Dan krijg je bij blijvende invaliditeit een vast bedrag uitbetaald. Bij overlijden krijgen je nabestaanden dit bedrag uitbetaald. Als passagier kun je letselschade altijd vergoed krijgen bij de WA-verzekering van de schuldige partij. Je krijgt minder vergoed als je bewust bij iemand in de auto stapt die onder invloed van alcohol of drugs is. Dit geldt ook bij extra schade die ontstaat als je geen gordel draagt.

De dekking van de ongevallen-inzittendenverzekering geldt voor het aantal zitplaatsen met gordel. Heeft je auto vier gordels? Dan geldt de verzekering voor vier personen. Bekijk in de polisvoorwaarden van je verzekeraar wat het maximaal verzekerd bedrag per persoon is.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Wat is een alternatief voor de ongevallen inzittendenverzekering?

Je kunt een autoverzekering ook aanvullen met een schadeverzekering voor inzittenden. Dan krijg je de werkelijke schade vergoed die jij als bestuurder en eventuele medepassagiers oplopen. Een verzekeraar kan zowel een schadeverzekering voor inzittenden als een ongevallen-inzittendenverzekering aanbieden. Dan raden we aan om een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. Je krijg namelijk voor een klein extra bedrag per maand in meer situaties schade vergoed. Je hoeft dus niet blijvend invalide te raken of komen te overlijden om uitbetaald te krijgen. Daarbij krijg je naast letselschade ook materiële schade vergoed. Bovendien krijg je de werkelijke schade uitbetaald. Het uitbetaalde bedrag staat dus niet vast zoals bij een ongevallen-inzittendenverzekering.

Tussen welke aanvullende autoverzekeringen kun je kiezen?

De verschillende aanvullende autoverzekeringen op een rij. 

Nog ergens hulp bij nodig?

Damai, Erwin en Mijke; samen 9 jaar Independer

035 626 55 44

vandaag vanaf 08:00 uur