ongevallen inzittendenverzekering

Ongevallen inzittendenverzekering bij je autoverzekering: wat is dat?

Een autoverzekering kun je soms aanvullend verzekeren met een ongevallen-inzittendenverzekering. Stel je voor dat jij en je eventuele medepassagiers na een ongeval met de auto blijvend invalide worden. Of in het ergste geval zelfs te komen overlijden. Met een ongevallen-inzittendenverzekering kun je dan een vast bedrag uitbetaald krijgen. Wat krijg je vergoed bij een ongevallen-inzittendenverzekering? Hoe kun je als passagier een schadevergoeding krijgen? En welk alternatief heb je? Daar lees je hier meer over.

Autoverzekering vergelijken

Vast bedrag vergoed bij ongevallen-inzittendenverzekering

Je kunt je autoverzekering soms aanvullend verzekeren met een ongevallen-inzittendenverzekering. Dan krijg je na een auto-ongeluk een vast bedrag uitbetaald bij overlijden of blijvende invaliditeit. Dit geldt zowel voor jou als bestuurder en je eventuele medepassagiers. Je krijgt dit bedrag zelfs als de bestuurder het ongeval heeft veroorzaakt.

Het uitbetaalde bedrag is afhankelijk van je verzekeraar. Bij overlijden of blijvende invaliditeit krijg je een vast bedrag uitbetaald. Dit is dus in tegenstelling tot de schadeverzekering voor inzittenden niet afhankelijk van de werkelijk geleden schade.

Schadevergoeding als passagier

Raak je als passagier betrokken bij een auto-ongeluk? En heeft je bestuurder een ongevallen-inzittendenverzekering afgesloten? Dan krijg je bij blijvende invaliditeit een vast bedrag uitbetaald. Bij overlijden krijgen je nabestaanden dit bedrag uitbetaald.

Als passagier kun je letselschade altijd vergoed krijgen bij de WA-verzekering van de schuldige partij. Je krijgt minder vergoed als je bewust bij iemand in de auto stapt die onder invloed van alcohol of drugs is. Dit geldt ook bij extra schade die ontstaat als je geen gordel draagt.

Hoeveel personen zijn er verzekerd?

De dekking van de ongevallen-inzittendenverzekering geldt voor het aantal zitplaatsen en dus de aanwezige gordels. Heeft je auto bijvoorbeeld vier gordels dan geldt de verzekering voor vier personen. Vaak is er een maximaal verzekerd bedrag per persoon, wat niet bij iedere verzekeraar hetzelfde is. Je kunt dit vinden in de polisvoorwaarden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van de ongevallen inzittendenverzekering?

Als je een ongevallen-inzittendenverzekering afsluit heb je natuurlijk voordelen. Maar er zijn ook nadelen als je deze verzekering wilt afsluiten. Waar kun je aan denken als het gaat om voor- en nadelen van een ongevallen-inzittendenverzekering?

Voordelen

 • Je hoeft niet te wachten op een antwoord op de schuldvraag. Je krijgt dus direct uitbetaald.
 • Je krijgt schade vergoed als bestuurder. Zelfs als jij de schuldige bent van het ongeval.
 • Je krijgt een vergoeding zelfs als er geen schuldige partij is. Denk hierbij aan schade die ontstaat als je bijvoorbeeld een hartaanval krijgt of als je uitwijkt voor een dier.

Nadelen

 • Je krijgt alleen een vast bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit of bij overlijden.
 • De werkelijke schade kan hoger liggen dan het vastgestelde bedrag.
 • Je betaalt natuurlijk meer premie.
   

Wat is een alternatief voor de ongevallen inzittendeverzekering?

Je kunt een autoverzekering ook aanvullen met een schadeverzekering voor inzittenden. Dan krijg je de werkelijke schade vergoed die jij als bestuurder en eventuele medepassagiers oplopen.

Een verzekeraar kan zowel een schadeverzekering voor inzittenden als een ongevallen-inzittendenverzekering aanbieden. Dan raden we aan om een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten.

Je krijg namelijk voor een klein extra bedrag per maand in meer situaties schade vergoed. Je hoeft dus niet blijvend invalide te raken of komen te overlijden om uitbetaald te krijgen. Daarbij krijg je naast letselschade ook materiële schade vergoed. Bovendien krijg je de werkelijke schade uitbetaald. Het uitbetaalde bedrag staat dus niet vast zoals bij een ongevallen-inzittendenverzekering .

Welke aanvullende autoverzekeringen zijn er allemaal?

Een auto kun je aanvullend verzekeren. Je hebt soms de keuze uit twee inzittendenverzekeringen, twee rechtsbijstandverzekeringen en een no-claimbeschermer.

Waarom je autoverzekering afsluiten via Independer?

Independer heeft ruim 12 jaar ervaring met het online autoverzekeringen vergelijken en afsluiten. Inmiddels hebben al meer dan 300.000 consumenten hun auto via Independer verzekerd. Binnen enkele minuten vergelijkt Independer voor jou ruim 120 autoverzekeringen. Nadat je een keuze hebt gemaakt voor een autoverzekering, kun je direct de autoverzekering afsluiten. Bij Independer vind je:

 • Beste prijs
 • Groot aanbod
 • Independer Keurmerk
 • Niet goed, geld terug! (14 dg)

Bovendien wordt je aanvraag voor een autoverzekering snel beoordeeld, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je kunt dan direct met een gerust hart verzekerd de weg op. Over je oude autoverzekering hoef je ook geen zorgen te maken, het opzeggen daarvan kun je bij ons direct online regelen.

Autoverzekering vergelijken

Kenteken
Postcode
(bijv. 1234 AB)
Geboortedatum
(bijv. 15-01-1970)
Schadevrije jaren

Schadevrije jaren

Je bouwt alleen schadevrije jaren op als een auto op jouw naam is verzekerd. Schadevrije jaren geven je korting op de premie.

Elk jaar dat je geen schade claimt, bouw je 1 schadevrij jaar op. Elke keer dat je wel een schade claimt die jouw schuld is, verlies je 5 of meer jaren. Zo kan je dus zelfs een negatief aantal schadevrije jaren hebben.

Weet ik niet
Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.