Hoe sluit je een autoverzekering af?

Een autoverzekering afsluiten kan heel snel en gemakkelijk bij Independer. Je vergelijkt autoverzekeringen van zo'n 30 verzekeraars door enkele gegevens in te vullen. 

Je ziet direct de beste autoverzekering voor jouw persoonlijke situatie. Binnen enkele minuten kun je online je autoverzekering afsluiten en is je autoverzekering geregeld. 

"De beste autoverzekering voor jou staat altijd bovenaan. Ook als we daar niets aan verdienen."

- Rianne, expert autoverzekeringen

Autoverzekering afsluiten in 4 stappen

Je autoverzekering vergelijken is zo gebeurd. We stellen je een aantal vragen en geven je advies bij het kiezen van je dekking. Wat willen we weten? Naast je adresgegevens en je kenteken willen we weten hoeveel schadevrije jaren je hebt en hoeveel kilometer per jaar je ongeveer rijdt. We vragen je ook om je geboortedatum in te vullen. Na het invullen van deze vragen zie je meteen de goedkoopste autoverzekering en de beste autoverzekering voor je persoonlijke situatie.

Wil je nog even verder kijken? Je kunt ook alle andere autoverzekeringen bekijken door te klikken op ‘alle verzekeringen’. Zo zie je welke verzekering de goedkoopste is alvorens je een nieuwe autoverzekering afsluit. Als je de polisvoorwaarden wilt vergelijken kun je zelfs de verzekeraars van je voorkeur naast elkaar zetten. En heb je hulp nodig? Dan zitten we voor je klaar via 035 626 55 44 of stuur ons even een berichtje.

De autoverzekering gevonden die bij je past? Dan kun je die heel gemakkelijk online afsluiten. Houd je meldcode bij de hand. Wat willen we nog meer weten?

Daarnaast stellen we je nog wat vragen over je verzekeringsverleden: ben je ooit geweigerd? Heb je ooit schade gehad? Je ziet direct of de verzekeraar je goedkeurt. Binnen vijf minuten kun je je autoverzekering afsluiten en verzekerd de weg op!​

Nieuwe autoverzekering afgesloten? Als je bent overgestapt of een nieuwe autoverzekering afsluit via de website, krijg je direct per e-mail een bevestiging van ons. Dit betekent dat wij je aanvraag hebben goedgekeurd. Je bent hiermee nog niet definitief verzekerd. De verzekeraar moet je aanvraag namelijk ook nog goedkeuren. Om er voor te zorgen dat je wel direct de weg op kunt, krijg je een voorlopige dekking. Hiermee krijg je (tot je reactie van de verzekeraar krijgt) toestemming om te rijden. Dan is jouw auto verzekerd en mag je de weg op. 

De verzekeraar keurt je aanvraag meestal vrij snel goed. In sommige gevallen moeten ze wel even goed kijken. Heb je bijvoorbeeld een strafrechtelijk verleden of een negatief aantal schadevrije jaren? Dan gaat de verzekeraar je aanvraag opnieuw beoordelen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat de verzekeraar je aanvraag weigert. Je aanvraag komt dan weer terug bij ons en wij gaan voor je op zoek naar een verzekeraar die je wel accepteert. 

Vergeet je oude verzekering niet op te zeggen als je een nieuwe autoverzekering afsluit. Meestal is dat zo geregeld. Je zit namelijk niet altijd vast aan een jaarcontract, maar kunt vaak ook per maand opzeggen. 

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs

Zonder rijbewijs mag je niet autorijden, dat weet bijna iedereen. Maar wat nu als je bijvoorbeeld een auto erft, terwijl je nog geen rijbewijs hebt? Of stel dat je wel een rijbewijs had, maar dat deze is verlopen. Zodra je de auto op je naam zet, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Dit kan lastig zijn. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden. 

Net je rijbewijs gehaald: autoverzekering afsluiten

Je hebt net je rijbewijs gehaald en je eerste auto gekocht. Je autoverzekering afsluiten is dan de volgende stap. Met onze tips kun je snel een autoverzekering afsluiten als beginnende bestuurder.

Goed om te weten: heb je een autoverzekering afgesloten maar wil je er toch weer vanaf? Dan heb je 14 dagen bedenktijd en kun je binnen die periode je autoverzekering kosteloos beëindigen.

Autoverzekering op naam van je ouders

Als je jong bent en net je rijbewijs hebt, is het lastiger om je auto te verzekeren. En betaal je vaak ook veel meer premie. Het is verleidelijk om de autoverzekering af te sluiten op naam van je ouders, maar dat is niet toegestaan.

Autoverzekering afsluiten voor je partner

Wil je een autoverzekering afsluiten voor je partner? Dan is dat mogelijk, maar wel alleen als je ook samenwoont. Of het voordelig is, verschilt per situatie.

Buitenlands rijbewijs

Heb je een buitenlands rijbewijs maar wil je een Nederlandse auto verzekeren? Bij een aantal verzekeraars is dit mogelijk. Het hangt er ook van af in welk land je je rijbewijs hebt gehaald.

Autoverzekering afsluiten voor je voor kind

Heeft je kind zijn of haar eerste auto gekocht? Dan moet die ook op de eigen naam verzekerd worden.

Autoverzekering afsluiten op een ander adres

Het is niet toegestaan om een ander adres in te vullen bij het afsluiten van je autoverzekering. De premie van een autoverzekering is van veel factoren afhankelijk, zoals je schadevrije jaren, je leeftijd, maar ook je woonplaats. De premies kunnen per provincie en zelfs per wijk sterk verschillen. 

Autopremie Alert

Wil je een seintje ontvangen als het voor jou slim is om naar je autoverzekering te kijken? Vul dan de maand in waarin de premie van je autoverzekering wijzigt en meld je aan voor onze Autopremie Alert.

Prolongatiemaand
E-mailadres

Onderzoek autoverzekeringen

Met ruim twintig jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en vergelijkingen en honderdduizenden afgesloten autoverzekeringen, heeft Independer heel veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van onderzoeken van de afgelopen jaren:

Bekijk hier het overzicht van alle onderzoeken en (nieuws)berichten over autoverzekeringen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Rijksoverheid

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.