Aanvullende inzittendenverzekeringen

Een autoverzekering kun je aanvullen om jezelf als bestuurder en eventuele medepassagiers te verzekeren. Je krijgt dan schade na een ongeval in bepaalde situaties vergoed. Vaak wordt het onderscheid gemaakt tussen de ongevallen-inzittendenverzekering en de schadeverzekering voor inzittenden. Wat is het verschil?

Ongevallen-inzittendenverzekering

Met een ongevallen-inzittendenverzekering ben je als bestuurder na een ongeval verzekerd bij blijvende invaliditeit of overlijden. Je krijgt dan een vast bedrag uitbetaald voor letselschade. Dit geldt ook voor je eventuele medepassagiers. Let hierbij op dat een ongevallen-inzittendenverzekering een beperkte aanvulling is om jezelf en je medepassagiers te verzekeren. Je kunt ook kiezen voor een schadeverzekering inzittenden: hiermee krijg je vaak een hogere vergoeding voor meer soorten schade. 

Schadeverzekering inzittenden

Met een schadeverzekering voor inzittenden ben je als bestuurder verzekerd voor zowel letselschade als schade aan bagage of kleding. Na een ongeval krijg je een bedrag uitbetaald dat gelijk staat aan de werkelijk geleden schade. Zelfs als je als bestuurder degene bent die het ongeval heeft veroorzaakt. Eventuele medepassagiers in je auto kunnen hier ook aanspraak op maken. Anders kunnen zij altijd aanspraak maken op de WA-verzekering van de bestuurder of de schuldige partij. Een schadeverzekering voor inzittenden is een uitgebreide aanvulling om jezelf als bestuurder en je medepassagiers te verzekeren. 

Niet iedereen weet dat passagiers ook schade vergoed kunnen krijgen via een WA-verzekering van de tegenpartij. Lees hier meer over passagiers verzekeren.

- Rianne, expert autoverzekeringen

No-claimbeschermer

Met een no-claimbeschermer kun je schade één keer per jaar claimen. Dan gaat je premie bij je huidige verzekeraar niet omhoog. Je hebt wel minder schadevrije jaren en daarmee ook minder no-claimkorting. Dus als je overstapt naar een andere verzekeraar ben je meer premie kwijt. Een no-claimbeschermer is handig als je voor lange tijd bij dezelfde verzekeraar wilt blijven.

Aanvullende rechtsbijstandverzekeringen

Een autoverzekering kun je aanvullen om rechtshulp vergoed te krijgen. Bij een aantal verzekeraars kun je kiezen tussen een verhaalsrechtsbijstandverzekering of een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen. Let hierbij op dat je al voor rechtshulp bent verzekerd als je een rechtsbijstandverzekering voor verkeer hebt afgesloten. 

Verhaalsrechtsbijstandverzekering

Met verhaalsrechtsbijstandverzekering krijg je juridische hulp om schade aan je auto of letselschade door de tegenpartij vergoed te krijgen. Dan krijg je hulp om na een ongeval je onschuld te bewijzen. Ook krijg je hulp om de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor schade. 

Een verhaalsrechtsbijstandverzekering is een beperkte aanvulling om rechtshulp vergoed te krijgen. Met een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen krijg je namelijk bij meer conflicten over je auto rechtshulp vergoed.

Rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen

Met een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen krijg je juridisch advies en deskundige rechtshulp vergoed. Dat is handig als je een conflict krijgt over je auto. Zo kun je veel tijd en moeite besparen. Je hebt recht om bijvoorbeeld na een ongeval je onschuld te verdedigen en de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Ook krijg je een berekening van de huidige schade en eventuele bijkomende schade. Daarbij krijg je na een verkeersovertreding hulp bij strafvervolging. Bovendien krijg je hulp om conflicten op te lossen over je auto met de autogarage. 

Een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen is een uitgebreide aanvulling om meer soorten rechtshulp vergoed te krijgen. Dit geldt alleen om conflicten over je auto op te lossen. Je kunt er ook voor kiezen om een rechtsbijstandverzekering voor verkeer af te sluiten. Dan krijg je ook rechtshulp vergoed voor conflicten die ontstaan als voetganger, fietser of motorrijder. 

Expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.