Hoe werkt een no-claimbeschermer?

Als je een no-claimbeschermer hebt afgesloten dan kun je ieder jaar één schade claimen. Dan behoud je de premie bij je huidige autoverzekering. Als je overstapt naar een andere verzekeraar, heeft dit wel een negatief gevolg voor je premie. Als je gebruikmaakt van een no-claimbeschermer, verlies je een aantal schadevrije jaren. En minder schadevrije jaren betekent minder korting op de premie van je autoverzekering. Dit is dus alleen een nadeel als je overstapt naar een andere verzekeraar. Daar telt je vorige no-claimbeschermer namelijk niet mee. Je betaalt als je overstapt dus vaak meer premie voor een autoverzekering.

Wat gebeurt er als je schade claimt?

Stel je voor dat je ieder jaar € 500,- premie betaalt voor je autoverzekering. Hierbij heb je ook een aanvullende no-claimbeschermer afgesloten. Als je dan één keer schade claimt bij je huidige verzekeraar dan blijf je dezelfde premie betalen. Toch heb je na deze claim minder schadevrije jaren. Dit merk je pas als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar. Je hebt minder schadevrije jaren en daarmee ook minder no-claimkorting. Dan betaal je voor een soortgelijke verzekering niet € 500,- premie, maar bijvoorbeeld € 650,- per jaar.

Voor- en nadelen van een no-claimbeschermer

Een no-claimbeschermer heeft natuurlijk een voordeel voor je premie bij je huidige verzekeraar. Maar er kleven ook nadelen aan het jaarlijks claimen van schade. Wat zijn de voor- en nadelen van een no-claimbeschermer?

Voordeel:

  • ​Je blijft dezelfde premie betalen.

Nadelen: 

  • ​Je verliest schadevrije jaren en bouwt dus geen schadevrije jaren op. 
  • Je krijgt minder no-claimkorting als je overstapt naar een andere verzekeraar. 
  • Je stapt minder snel over naar een meer voordelige verzekeraar. 
  • Je betaalt meer premie om een aanvullende no-claimbeschermer af te sluiten. 

Wanneer is de no-claimbeschermer overbodig?

Rijd je al meer dan tien jaar schadevrij? Dan kun je op de hoogste trede van de bonus/malus-ladder van je verzekeraar staan. Je krijgt dan maximale korting op je autoverzekering. Daarbij krijg je vaak een bonusbescherming. Hiermee kun je eenmalig schade claimen. Bij schade verlies je wel schadevrije jaren, maar dit heeft geen gevolgen voor je premie.

Voorbeeldsituatie

Stel: je hebt 5 schadevrije jaren en 76% opgebouwde no-claimkorting. Je jaarpremie bij je verzekeraar is 380 euro. Je krijgt schade en besluit je no-claimbeschermer in te zetten. Wat gebeurt er dan precies?

Situatie na schade met gebruik no-claimbeschermer

Aantal schadevrije jaren 1
Gehandhaafde no-claimkorting 76%
Jaarpremie verzekeraar X 380 euro


Er verandert dus niets voor je premie. Wil je overstappen naar een andere verzekeraar? dan ziet het er zo uit. 

Situatie bij overstappen

Aantal schadevrije jaren 1
Gehandhaafde no-claimkorting 45%
Jaarpremie verzekeraar X 560 euro


Omdat je schadevrije jaren zijn gedaald is je premie bij een andere verzekeraar hoger. Toch loont het soms om over te stappen naar een andere verzekeraar. 

Tussen welke aanvullende autoverzekeringen kun je kiezen?

De verschillende aanvullende autoverzekeringen op een rijtje. 


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Centraal Beheer

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Prijzen en awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.