Wat krijg je altijd vergoed?

Met de schadeverzekering voor inzittenden of de ongevallen-inzittendenverzekering heb je altijd recht op het volgende:

  • Vergoeding voor letselschade na een ongeval bij blijvende invaliditeit of overlijden.
  • Vergoeding onafhankelijk van de schuldvraag.

Wanneer krijg je geen vergoeding

Je bent uitgesloten van de verzekering als je geen geldig rijbewijs hebt. Ook mag je niet onder invloed van alcohol of drugs achter het stuur zitten. Verder mag je niet deelnemen aan snelheidswedstrijden. Daarbij mag je je auto niet gebruiken als taxi.

Verschillen inzittendenverzekeringen

Er zijn ook belangrijke verschillen tussen de schadeverzekering voor inzittenden en de ongevallen-inzittendenverzekering. Met de schadeverzekering voor inzittenden krijg je namelijk in meer situaties schade vergoed. Daarbij krijg je de werkelijke schade vergoed.

Situaties

Met de ongevallen-inzittendenverzekering krijg je uitbetaald bij blijvende invaliditeit of bij overlijden. Dit in tegenstelling tot de schadeverzekering voor inzittenden. Dan krijg je na een ongeval ook een vergoeding zonder dat je blijvend invalide bent of komt te overlijden.

Uitbetaalde bedrag

Bij een ongevallen-inzittendenverzekering krijg je een vast bedrag uitbetaald. Dit bedrag is vastgesteld door de verzekeraar en kan soms lager uitvallen dan werkelijk opgelopen schade. Daarentegen krijg je met de schadeverzekering voor inzittenden de werkelijke schade vergoed die je als bestuurder of passagier oploopt. Je krijgt ook schade aan spullen en bagage vergoed.

"Niet iedereen weet dat je met een WA-verzekering ook je passagiers verzekert. Wel wordt er eerst gekeken naar wie er schuld heeft, dus kan het vergoeden even duren. Door een aanvullende autoverzekering af te sluiten ben je als bestuurder ook verzekerd en wordt er sneller uitgekeerd."

- Rianne, expert autoverzekeringen

Welke aanvullende autoverzekeringen zijn er?

De verschillende aanvullende autoverzekeringen op een rij. 

Bronnen en expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.