Vergoeding bij rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen

Als je een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen afsluit dan heb je recht op professionele juridische hulp. Stel je voor dat je betrokken raakt bij een ongeluk met een of meerdere auto’s. Dan kan de zaak voor de rechter komen om te bepalen wie het ongeluk heeft veroorzaakt. Met rechtsbijstand heb je recht op professionele juridische hulp. Dan kun je kosten terugkrijgen die je maakt als gevolg van een ongeval met je auto waarvoor een ander aansprakelijk is.

Voor welke situaties kun je rechtshulp gebruiken?

Als bestuurder van een auto kan er soms een conflict ontstaan. Dan kun je juridisch advies en deskundige rechtshulp goed gebruiken. Met een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen heb je daar recht op. Dan kun je niet alleen kosten van deskundigen en getuigen vergoed krijgen. Maar ook expertisekosten, gerechtskosten en advocaatkosten. Daarbij krijg je proceskosten van de tegenpartij vergoed als je een rechtszaak verliest.

Onschuld verdedigen

Stel je voor dat je een botsing krijgt met een andere bestuurder. Dan kan de tegenpartij jou aansprakelijk stellen voor het ongeval. Maar het zou kunnen dat de schuld bij een andere bestuurder ligt. Dan kun je juridische hulp krijgen om je onschuld te verdedigen.

Tegenpartij aansprakelijk stellen

Je krijgt juridische hulp om de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor het veroorzaken van zowel letselschade als materiële schade. Als de tegenpartij als schuldige is aangewezen, kun je de opgelopen schade verhalen.

Schade berekenen

Een deskundige maakt een berekening van de opgelopen schade. Dit gaat om zowel de huidige schade als eventuele bijkomende schade als inkomensverlies. Daarbij krijg je deskundig advies over medische hulpverlening.

Strafvervolging na verkeersovertreding

Stel je voor dat je een eventuele straf krijgt na een ongeval of overtreding in je auto. Dan heb je bij strafvervolging recht op juridische hulp.

Conflicten oplossen met dealer of garage

Je krijgt hulp om conflicten over de auto met de autogarage op te lossen. Denk hierbij aan conflicten over je auto als de aankoop, verkoop en uitgevoerde onderhoud. De autodealer of de garage moet dan wel aangesloten zijn bij de BOVAG.

Rechtsbijstandverzekering kan overbodig zijn

Heb je al een rechtsbijstandverzekering voor verkeer afgesloten? Dan heb je de rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen niet nodig. Met een rechtsbijstandverzekering voor verkeer ben je niet alleen verzekerd voor conflicten die ontstaan als bestuurder van een auto. Je bent ook verzekerd voor conflicten die ontstaan als voetganger, fietser en bestuurder van een motor. Daarbij betaal je voor een rechtsbijstandverzekering voor verkeer vaak minder premie dan bij een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen.

Welke rechtsbijstandverzekeringen zijn er nog meer?

Je hebt soms de keuze tussen een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen of een verhaalsrechtsbijstandverzekering. Een verhaalsrechtsbijstandverzekering biedt alleen rechtshulp bij het verhalen van schade. Denk hierbij aan letselschade of schade aan je auto. Let hierbij op dat je dus minder soorten rechtshulp krijgt vergoed dan bij een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen. Je kunt ook een rechtsbijstandverzekering voor verkeer afsluiten. Dan krijg je meer mogelijkheden voor rechtshulp dan bij een rechtsbijstandsverzekering voor motorrijtuigen. Stel je voor dat er conflicten ontstaan als voetganger of fietser. Of conflicten die ontstaan als je achter het stuur van je auto of motor zit. Dan krijg je rechtshulp om deze conflicten op te lossen ook vergoed.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Verbond van Verzekeraars

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.