Wat krijg je vergoed bij een verhaalsrechtsbijstandverzekering?

Als je een verhaalsrechtsbijstandverzekering afsluit dan krijg je juridische hulp om schade te verhalen. Zo krijg je hulp om te bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is voor de veroorzaakte schade. Met deze aanvulling krijg je kosten van deskundigen en getuigen vergoed. Maar ook kosten voor de rechtbank en een advocaat. 

Stel je voor dat een andere bestuurder je tijdens een autorit aanrijdt. Dan kun je schade aan je auto en eventuele letselschade verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Je kunt juridische hulp krijgen om te bewijzen dat de tegenpartij schuldig is. 

Een deskundige berekent de totale kosten voor de aangerichte schade. Dit gaat om zowel letselschade als schade aan je auto. Maar ook eventuele bijkomende schades als inkomensverlies door tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid.

In meer situaties rechtsbijstand

Met een verhaalsrechtsbijstandverzekering heb je alleen recht op juridische hulp om schade te verhalen. Je kunt er ook voor kiezen om andere aanvullende verzekeringen af te sluiten. Dan krijg je in meer situaties rechtshulp vergoed.

Welke andere rechtsbijstandverzekeringen zijn er?

Rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen

Een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen biedt meer rechtshulp dan een verhaalsrechtsbijstandverzekering. Je krijgt dan ook hulp bij strafvervolging na een verkeersovertreding. Daarbij krijg je hulp om conflicten over de auto met je autogarage op te lossen. Denk hierbij aan conflicten over je auto als de aankoop, verkoop en reparaties. De autodealer of de garage moet dan wel aangesloten zijn bij de Bond van Autohandelaren en Garagehouders (BOVAG).

Rechtsbijstandverzekering voor verkeer

Een rechtsbijstandverzekering voor verkeer biedt meer mogelijkheden voor rechtshulp dan een rechtsbijstandsverzekering voor motorvoertuigen. Je bent namelijk verzekerd voor conflicten die ontstaan als bestuurder van een auto of een motor. Ook ben je verzekerd voor conflicten die ontstaan als voetganger en fietser. Je betaalt vaak minder premie dan bij een rechtsbijstandverzekering voor motorvoertuigen.​

Expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.