De regelmatig bestuurder hoeft niet de eigenaar te zijn

De regelmatige bestuurder is de persoon die het meest in de auto rijdt. Dit hoeft niet altijd de eigenaar van de auto te zijn. Bijvoorbeeld als een vader een auto voor zijn dochter koopt en de verzekering afsluit. De dochter is in dit geval de persoon die het meeste in de auto rijdt en is dus de regelmatig bestuurder. De vader is de eigenaar van de auto en de verzekeringnemer.

Maar let wel op: degene die de auto koopt, moet deze ook verzekeren. Je kunt de auto dus niet op een andere naam verzekeren

Berekenen van de premie

Voor het berekenen van de premie en het inschatten van het risico op schade, kijkt de verzekeraar naar een aantal factoren. Bijvoorbeeld je leeftijd, eventuele ongevallen in het verleden of eventuele rijontzeggingen. Het is belangrijk dat je opgeeft wie de regelmatig bestuurder is. Als de verzekeraar namelijk alleen kijkt naar de gegevens van de aanvrager, maakt de verzekeraar misschien een verkeerde inschatting van het risico. De situatie van de aanvrager kan namelijk anders zijn dan die van de regelmatig bestuurder.

Vul aanvraag naar waarheid in

De verzekeraar kan niet controleren of de regelmatige bestuurder iemand anders is dan de aanvrager. Het is aan jou om dit naar waarheid in te vullen. Doe je dit niet dan kan dit gevolgen hebben voor de eventuele vergoeding van schade. Komt de verzekeraar er bij een schade achter dat iemand anders dan de aanvrager de regelmatig bestuurder is? Dan betaal je de schade mogelijk zelf.

Andere mensen in auto laten rijden is geen probleem

Dat je een regelmatige bestuurder moet opgeven betekent niet dat er niemand anders in je auto mag rijden. Voor partners op hetzelfde adres maken sommige verzekeraars namelijk een uitzondering. Het belangrijkste is dat de verzekeraar weet wie de regelmatige bestuurder is.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • InShared

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.