Eigen risico van je autoverzekering

Het eigen risico is het deel van de schade dat je zelf moet betalen. Bij de meeste verzekeraars is dit eigen risico € 130,- tot € 150,-. Als je een schade hebt van € 1500,- en je hebt een eigen risico van € 150,-, dan krijg je € 1350,- uitgekeerd van je autoverzekeraar en betaal je € 150,- zelf. Lees meer over het eigen risico. In onze vergelijking voor autoverzekeringen kun je het eigen risico per verzekeraar terugvinden.

Opzegtermijn autoverzekering

Als je je autoverzekering wilt opzeggen, heb je vaak te maken met een opzegtermijn. Als je je auto verkoopt, is er niets meer te verzekeren en kun je de autoverzekering direct opzeggen. Maar wil je overstappen, bijvoorbeeld omdat je ergens anders goedkoper uit bent? Dan is er een opzegtermijn. Tegenwoordig is dat gelukkig wel een stuk makkelijker dan vroeger: bij bijna alle autoverzekeraars kun je na het eerste jaar op ieder moment opzeggen. Lees meer over opzeggen

Aanschafwaarderegeling autoverzekering

Koop je een splinternieuwe auto? Dan heb je vaak een nieuwwaarderegeling. Door deze regeling kun je snel weer een nieuwe auto kopen, mocht je deze auto snel total-loss rijden. Maar die regeling geldt niet voor tweedehands auto's. Daarom hanteren veel autoverzekeraars tegenwoordig de aanschafwaarderegeling. Die regeling zorgt ervoor dat je de eerste periode na aankoop van de auto, het aankoopbedrag terugkrijgt. Lees meer over deze aanschafwaarderegeling.

De gelijkwaardige autoregeling

Als je auto total loss is, kan je de dagwaarde uitgekeerd krijgen. Maar dit is meestal niet genoeg om een gelijkwaardige auto terug te kopen. Daarom kun je beter aan autoverzekering afsluiten die een 'gelijkwaardige autoregeling' kent. Dan krijg je genoeg geld van je autoverzekeraar om wel een gelijkwaardige auto te kopen.

Keuze schadeherstelbedrijf bij reparatie autoruit

Bij reparatie van schade aan je auto, heb je vaak weinig keus voor een schadeherstelbedrijf. Je autoverzekeraar stuurt je vaak naar een aangesloten schadeherstelbedrijf. Dat biedt voordelen, zoals een lager eigen risico of een gratis vervangende auto. Voor de verzekeraar gaat de administratie makkelijker en zijn de kosten lager bij herstellers waar afspraken mee zijn. Sommige autoverzekeraars laten je zelfs een hoger eigen risico betalen of geven minder schadevergoeding als je naar een niet-aangesloten herstelbedrijf gaat. Maar er bestaan ook enkele autoverzekeringen met een vrije reparatiekeuze

Op deze pagina bespreken we de belangrijkste onderdelen. Er staat natuurlijk nog veel meer in de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Vragen? Neem contact op met onze klantenservice.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Hoger eigen risico jongeren

Hierboven legden we al uit wat het eigen risico inhoudt. Bij het aanvragen van je autoverzekering, zie je meestal alleen het standaard eigen risico. Maar de kleine lettertjes kunnen voor een vervelende verrassing zorgen, bijvoorbeeld dat het eigen risico toch wat hoger is. Veel mensen weten namelijk niet dat als iemand onder de 24 schade rijdt in je auto, het eigen risico flink kan stijgen.

Met alcohol achter het stuur

Het is onverstandig om met drank op achter het stuur te kruipen. Iets wat voor zich spreekt. Veroorzaak je een flinke schade terwijl je onder invloed bent? Dan vergoedt de autoverzekeraar geen schade en kun je alles zelf betalen. De kans is groot dat zelfs je autoverzekering wordt opgezegd. Als je als tegenpartij bent betrokken bij zo'n aanrijding, betaalt je autoverzekeraar wel de schade. Maar die kan vervolgens wel weer bij jou aankloppen om die schade op jou te verhalen. Lees meer over de regels rondom rijden onder invloed en bekijk hoe het zit bij jouw autoverzekeraar.

Afkopen eigen risico

Sommige mensen willen de volledige schade vergoed krijgen en willen dus geen eigen risico. Bij een aantal autoverzekeraars is er geen eigen risico, bij andere kun je het verlagen en wat meer premie betalen. Meestal kun je het eigen risico alleen afkopen voor zogenaamde all-risk schades. Dat zijn schades die jij zelf aan je auto hebt veroorzaakt. Schades die vallen onder de beperkt cascodekking, zoals ruitschade en diefstal, vallen hier meestal niet onder.

Borgstelling

Het kan gebeuren dat je een aanrijding krijgt in het buitenland. Als die aanrijding ernstig was, kan je ter plaatse een straf krijgen van de politie. Je auto of rijbewijs wordt ingenomen, of in het ergste geval kom je in een cel terecht. Om je auto of rijbewijs terug te krijgen, of om zelf weer terug te komen, wordt er dan een waarborgsom gevraagd in de vorm van een geldbedrag. De autoverzekeraar kan dat voorschieten. Dat is de borgstelling. Lees meer over de borgstelling.

De dagwaarde van je auto

De dagwaarde is de waarde die je auto op dat moment heeft. De verzekeraar keert dit bedrag uit als je auto gestolen wordt of total loss wordt verklaard. Meer weten over de dagwaarde van je auto? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Menno Dijcks. Hij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media.
Bijvoorbeeld op AD, BN DeStem en AutoWeek.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png
emerce-11245-populairste-website-vergelijking-2021-46x52.png