Wat is aanschafwaarde?

De aanschafwaarde is de prijs waarvoor je de auto hebt gekocht. Het is de prijs die op de bon staat, inclusief de fabrieksaccessoires. Als je er later nog extra accessoires bij hebt gekocht, vallen die niet onder de aanschafwaarde.

Er zijn 2 situaties waarbij de aanschafwaarde van je auto relevant is: 

  • Bij het afsluiten van je autoverzekering: sluit je een autoverzekering af voor je tweedehands auto? Dan is het fijn als je de aanschafwaarde vergoed krijgt als je auto in het eerste jaar gestolen of total loss is. 
  • Je auto is binnen een jaar gestolen of total loss: er zijn verzekeraars die dan de aanschafwaarde van je auto vergoeden. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering kun je bekijken óf en hoe lang je verzekeraar de aanschafwaarde vergoedt. 

Goed om te weten: niet iedere autoverzekering heeft een aanschafwaarderegeling. Als je autoverzekeringen vergelijkt kun je zien welke autoverzekeraar de aanschafwaarde vergoedt en wat de voorwaarden zijn.

Aanschafwaarderegeling of nieuwwaarderegeling

Veel autoverzekeraars hebben een nieuwwaarderegeling voor nieuwe auto’s. Hierdoor kun je weer een nieuwe auto kopen als je je auto total loss rijdt. Deze regeling geldt niet bij een tweedehands auto (occasion). Daarom hebben veel autoverzekeraars een aanschafwaarderegeling. Deze regeling zorgt er voor dat je de eerste periode na het kopen van de auto het aankoopbedrag terugkrijgt. Je moet wel de aankoopbon kunnen laten zien en je auto moet gekocht zijn bij een erkende garage.

Voorbeeld aanschafwaarderegeling

Stel: je koopt een tweedehands auto. De auto is twee jaar oud en kost je € 15.000,-. Tijdens slecht weer raak je de macht over het stuur kwijt en rijd je de auto tegen een boom. Bij de garage blijkt helaas dat de auto total loss is. Je hebt al veel kilometers gereden, hierdoor is de auto nog maar € 10.000,- waard. Heb je in dit geval een autoverzekering met een aanschafwaarderegeling van ten minste anderhalf jaar? Dan krijg je het aankoopbedrag (dus € 15.000,-) volledig terug. Als je autoverzekering geen aanschafwaarderegeling heeft, krijg je de dagwaarde terug. Dat is in dit geval € 10.000,-.

Voorwaarden autoverzekeraars

Steeds meer autoverzekeraars hebben een aanschafwaarderegeling in hun polisvoorwaarden staan. Deze verschillen wel enorm van elkaar:

  • Periode waarin aanschafwaarderegeling geldig is

Een aanschafwaarderegeling heeft altijd een maximale geldigheid. Vaak is dit één, twee of drie jaar. Dit betekent dat als je een verzekering met een aanschafwaarderegeling afsluit voor je auto, hier een maximale periode aan vast zit. Dus met een aanschafwaarderegeling van één jaar verloopt de aanschafwaarderegeling na één jaar.

  • De leeftijd van de auto

Sommige verzekeraars maakt het niet uit hoe oud je auto is. Andere verzekeraars stellen bijvoorbeeld als eis dat je auto niet ouder dan 6 jaar mag zijn om in aanmerking te komen voor de regeling.

  • De prijs die je voor de auto hebt betaald
Waar ook een verschil tussen verzekeraars zit zijn de maximale aanschafprijs van je auto. De ene verzekeraar heeft geen maximum bedrag, terwijl er ook verzekeraars zijn die een maximum bedrag van bijvoorbeeld €50.000,- als eis stellen.

  • Waar je de auto gekocht hebt
Tot slot stellen sommige verzekeraars eisen aan waar je de auto gekocht hebt. In sommige gevallen kan dit betekenen dat je alleen gebruik mag maken van de aanschafwaarderegeling als je auto bij een BOVAG erkend bedrijf of een merkdealer is gekocht.​

Overzicht aanschafwaarderegeling verzekeraars

Hieronder een overzicht van verzekeraar met een aanschafwaarderegeling. In de tabel zie je  hoe lang de regeling geldig is en het maximum aanschafwaarde bedrag:

Update: 24-02-2020

Autoverzekeraars Aanschafwaarderegeling Maximum aanschafwaarde
Aegon 1 jaar €100.000
Allianz Direct 1 jaar €50.000
ANWB 1 jaar €75.000
AON Direct 2 jaar €80.000
Centraal Beheer 3 jaar €50.000
De Kilometerverzekering n.v.t. n.v.t.
Ditzo n.v.t. n.v.t.
FBTO 3 jaar €50.000
Goudse 3 jaar €70.000
HEMA 1 jaar geen maximum
InShared 3 jaar geen maximum
Nationale Nederlanden 2 jaar geen maximum
NowGo 1 jaar geen maximum
Ohra n.v.t. n.v.t.
Reaal 1 jaar €80.000
Roxo 1 jaar €125.000
SNS 1 jaar geen maximum
Unigarant 3 jaar €50.000
Univé n.v.t. n.v.t.
Volkswagen bank / Skoda / Seat / Audi 3 jaar €75.000
Zekur 1 jaar €70.000
ZLM 3 jaar €75.000

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Polisvoorwaarden van diverse verzekeraars

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.