Nieuwe auto: wat is de nieuwwaarderegeling?

Wordt je nieuwe auto gestolen of rijd je hem total loss? Met de nieuwwaarderegeling krijg je dan een bedrag vergoed dat hoog genoeg is om dezelfde auto nieuw te kopen. Meer dan de helft van de verzekeraars heeft een nieuwwaarderegeling van één jaar. Dat betekent dat je een vergoeding krijgt als je binnen een jaar je auto total loss rijdt of als hij gestolen wordt.

Hoelang geldt de nieuwwaarderegeling?

Wil je dat je nieuwwaarderegeling na één jaar nog steeds geldig is? Er zijn autoverzekeringen die standaard een nieuwwaarderegeling van twee jaar hebben. Of waarbij je in ruil voor een hogere premie zelf kunt kiezen voor een nieuwwaarderegeling tot bijvoorbeeld 3 jaar.

Let op welk bedrag je vergoed krijgt

Let goed op hoeveel je vergoed krijgt van je verzekeraar als je auto total loss is of gestolen wordt. Er zijn verzekeringen waarbij je een maximaal bedrag uitgekeerd krijgt, hoe duur je auto ook was. In de polisvoorwaarden kun je zien of je verzekeraar een maximaal bedrag vergoedt en hoeveel dit is.

En hoe zit het met jonge auto’s en showroommodellen?

Bij veel verzekeringen geldt de nieuwwaarderegeling alleen als je de eerste eigenaar van de auto bent. Heb je een occasion gekocht die nog geen jaar oud is? Kijk dan in het overzicht nieuwwaarderegeling occasions of de nieuwwaarderegeling van kracht is. Koop je een showroommodel? Bekijk dan het overzicht nieuwwaarderegeling showroommodellen.

Voorbeeld van de nieuwwaarderegeling

Je koopt een nieuwe Volkswagen Golf van 25.000 euro. Je sluit daarbij een autoverzekering af met een nieuwwaarderegeling van 1 jaar. Als je de auto in dat eerste jaar total-loss rijdt, bekijkt je verzekeraar wat je auto op dat moment waard is. Is die waarde bijvoorbeeld 23.500 euro? Dan krijg je dat bedrag ook uitgekeerd. Als je de auto pas na het eerste jaar total loss rijdt, is de waarde al verder gedaald en krijg je minder geld uitgekeerd. Dan zou je dus beter zijn af geweest met een nieuwwaarderegeling die langer geldt dan 1 jaar.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Verbond van Verzekeraars

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.