Nieuwwaarderegeling: soortgelijke auto nieuw kopen

Ben je de eerste eigenaar van je nieuwe auto? Dan kun je bij total loss of autodiefstal meestal de nieuwwaarderegeling krijgen. Je krijgt vervolgens een vergoeding om een soortgelijke auto nieuw te kopen. Dit bedrag is meestal veel hoger dan de dagwaarde.

Bij de meeste verzekeraars geldt de nieuwwaarderegeling voor 1 jaar. Dit kun je vaak tot 2 of 3 jaar verlengen door meer premie te betalen. Na deze periode krijg je de dagwaarde uitbetaald.

Gelijkwaardige autoregeling = dagwaarde + 10%

Met de gelijkwaardige autoregeling krijg je de dagwaarde plus 10% uitbetaald. Niet alle verzekeraars bieden deze regeling aan. Bij Independer kun je eenvoudig autoverzekeringen vergelijken om voor de gelijkwaardige autoregeling te kiezen. Je herkent deze aanbieders namelijk aan het Independer Keurmerk.

Tweedehands auto? Aanschafwaarderegeling om andere auto te kopen

De aanschafwaarderegeling is de nieuwwaarderegeling voor tweedehands auto’s (occasions). Heb je voor je tweedehands auto een verzekering met aanschafwaarderegeling afgesloten? Dan kun je bij total loss of autodiefstal dezelfde aanschafwaarde krijgen. Met dit bedrag kun je een andere auto kopen. Meestal kun je hier 2 of 3 jaar gebruik van maken. Verzekeraars noemen deze regeling ook de occasionwaarderegeling.

Regeling voor accessoires? Apart meeverzekeren en opgeven bij verzekeraar

Heb je accessoires ingebouwd of toegevoegd aan je auto? Dan kun je ze bij de helft van de autoverzekeraars vergoed krijgen. Met de nieuwwaarderegeling krijg je 6, 12 of 36 maanden na aankoop een bedrag uitbetaald om soortgelijke accessoires nieuw te kopen. Met een aanschafwaarderegeling krijg je 1 tot 3 jaar de aankoopprijs vergoed. Accessoires kun je apart meeverzekeren op je autoverzekering. Je moet ze wel opgeven bij je autoverzekeraar om vergoed te krijgen.

Bronnen en expertise

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De zorgverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.