Wanneer krijg je een voorlopige dekking?

Als je een autoverzekering afsluit bij een tussenpersoon (zoals Independer), moet die op basis van je gegevens beslissen of zij de aanvraag goedkeuren, voorlopig goedkeuren of weigeren. Heb je bijvoorbeeld een strafrechtelijk verleden, een negatief aantal schadevrije jaren, een rijontzegging gehad of een wanbetalingsverleden? Dan willen niet alle verzekeraars je aanvraag accepteren. Ook kijken verzekeraars naar kenmerken van de auto, bijvoorbeeld het vermogen, de waarde en de beveiliging.

Wordt je aanvraag goedgekeurd door ons? Tussen het moment dat je de autoverzekering afsluit en je de definitieve polis ontvangt, krijg je een voorlopige dekking. Je bent dan niet definitief verzekerd, maar je hebt wel dekking en kunt zonder zorgen de weg op.

Wanneer krijg je een definitieve autoverzekering?

De verzekeraar bepaalt of je een definitieve autoverzekering krijgt. Vraag je via een tussenpersoon (bijvoorbeeld Independer) je autoverzekering aan en heb je een voorlopige dekking gekregen? Als je je aanvraag correct hebt ingevuld, kun je er bijna altijd van uitgaan dat je aanvraag goedgekeurd wordt. Independer stuurt je vervolgens je polis en groene kaart.

Als er sprake is van een twijfelgeval neemt de tussenpersoon contact op met de verzekeraar. Soms komt dat door dat je een grote schade hebt gehad of als je een rijontzegging hebt gehad. De tussenpersoon overlegt dan met de verzekeraar. Keurt de verzekeraar dit in eerste instantie goed? Dan stuurt de tussenpersoon de aanvraag door en krijg je voorlopige dekking. Word je toch geweigerd? Dan zoekt de tussenpersoon een alternatief.

Aanvraag toch afgewezen

Soms wordt je verzekering, ondanks de voorlopige dekking, toch afgewezen. Dit gebeurt soms als je informatie bij de aanvraag (per ongeluk) niet vermeldt. Je bent bijvoorbeeld die ene schade vergeten op te geven. De verzekeraar trekt dan de voorlopige dekking in en wijst de verzekering af. Gebeurt dit via Independer? Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om alsnog een geschikte verzekeraar te vinden. Als je vervolgens opnieuw een autoverzekering afsluit, kun je weer verzekerd de weg op.

Heb je bewust de verkeerde informatie doorgegeven? Ook dan trekt de verzekeraar je voorlopige dekking in en wordt je verzekering afgewezen. Dit mag alleen als de verzekeraar je ook niet had geaccepteerd als je wel direct de juiste informatie had doorgegeven. In dit geval wordt je aanvraag met terugwerkende kracht beëindigd. Je bent dan onverzekerd geweest vanaf de datum dat je de verzekering hebt aangevraagd. Als je schade hebt gehad in die periode, kan de verzekeraar besluiten deze niet uit te keren.

Belangrijk: vul altijd de juiste gegevens in

Het is erg belangrijk dat je aanvraag voor een autoverzekering naar waarheid is ingevuld. Zo ben je met een voorlopige dekking verzekerd voor schade als je autorijdt. Zelfs als de verzekeraar je aanvraag uiteindelijk afwijst. Anders kan de verzekeraar schade op jou verhalen. Als je verkeerde informatie invult, is je voorlopige dekking namelijk niet geldig.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Verbond van Verzekeraars

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.