Autoverzekering zonder rijbewijs

Zonder rijbewijs mag je niet autorijden, dat is algemeen bekend. Maar stel nu dat je een auto erft, terwijl je nog geen rijbewijs hebt. Zodra je de auto op je naam zet, ben je verzekeringsplichtig. Je moet nu een autoverzekering afsluiten, ook al heb je geen rijbewijs. Of stel dat je wel een rijbewijs had, maar dat deze is verlopen. 

Het afsluiten van een autoverzekering zonder rijbewijs is lastig, maar in sommige gevallen wel mogelijk. Of het mogelijk is, hangt af van de situatie. Op deze pagina vind je een aantal situaties. Staat jouw situatie er niet tussen? Dan neem even contact op met onze klantenservice

​Definitie van 'geen rijbewijs'

De definitie van 'geen rijbewijs' kan verwarrend zijn. Je hebt officieel geen rijbewijs als:

  • je je rijexamen nog niet hebt gehaald;
  • je je rijbewijs nog moet ophalen bij de gemeente;
  • deze is verlopen;
  • deze is ingevorderd.

Let op: als je gaat rijden zonder rijbewijs, kun je van de politie een flinke boete krijgen.​​

Heb je een auto gekocht en staat je rijexamen binnen twee weken gepland? Neem dan contact op met de klantenservice van Independer. Dan bespreken we de mogelijkheden voor een autoverzekering.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Situatie: autoverzekering voor een andere bestuurder

Verzekeraars willen dat degene die het meest in de auto rijdt, zelf een autoverzekering afsluit. Ze noemen dit ook wel de regelmatige bestuurder. Op deze manier kunnen ze het risico goed inschatten, en de juiste premie bepalen. Heb je zelf geen rijbewijs, en wil je je auto verzekeren voor een ander? Dit is niet toegestaan. Degene die het meest in de auto rijdt (de regelmatige bestuurder) moet zelf een autoverzekering afsluiten. 

Situatie: rijbewijs verlopen of ingenomen

Als je rijbewijs is verlopen, kun je bij een aantal verzekeraars toch een autoverzekering afsluiten. Je moet dan wel aan kunnen tonen dat je een afspraak hebt staan om je rijbewijs te verlengen.

Is je rijbewijs ingenomen? Neem dan contact op met de klantenservice van Independer. Als we je niet bij een gewone verzekeraar kunnen verzekeren, kun je bijna altijd bij Rialto terecht. Rialto is een verzekeraar die jou in deze gevallen sneller accepteert. Zodra je je rijbewijs terug krijgt, kun je bij Rialto terecht voor een autoverzekering.


Situatie: je hebt een beperking en bent niet de bestuurder

Heb je een auto, maar ben je vanwege een beperking niet de bestuurder? Dan kun je je auto verzekeren zonder rijbewijs. Neem contact op met onze experts om je mogelijkheden te bespreken. Je moet wel een vaste bestuurder hebben die je op andere locaties brengt.

Situatie: auto erven zonder rijbewijs

Erf je een auto, maar heb je geen rijbewijs? Dan ben je verplicht om de auto binnen twee maanden te verkopen, schorsen of te verzekeren. Dit laatste kun je doen bij Interpolis. Hier hanteert de verzekeraar wel bepaalde voorwaarden voor.

Schorsen van het kenteken

Bij het schorsen van je auto, schors je het kenteken. Deze is dan niet meer geldig en daarom ben je ook niet verplicht de auto te verzekeren. Je kunt de schorsing aanvragen bij de RDW. Dit kost ongeveer 70 euro voor een auto onder de 15 jaar.

Stel je vraag via WhatsApp

Wist je dat je ons ook kan appen? Stuur je vraag naar 06- 82 84 62 44 en we helpen je verder. 

Premie hoger bij auto verzekeren zonder rijbewijs

Heb je een verzekeraar gevonden die jouw auto wil verzekeren zonder rijbewijs? Dan betaal je meestal een hoge premie. De verzekeraar vergoedt de schade vergoedt alleen als je niet in de auto reed. Dit kan bijvoorbeeld komen door storm, hagel of vandalisme. Hier moet je dan wel voor verzekerd zijn. Dit betekent dat je minimaal een WA + beperkt casco dekking nodig hebt.

Vergoeding autoschade zonder rijbewijs

Het is natuurlijk niet de bedoeling om achter het stuur te stappen als je geen rijbewijs hebt. Als je schade aan je auto maakt zonder rijbewijs, kunnen de kosten hoog oplopen. Als je bijvoorbeeld ruitschade veroorzaakt, wordt dit niet vergoed door de verzekeraar. Als je je auto total loss rijdt, moet je zelf alle kosten betalen. De verzekeraar vergoedt op zo’n moment niks. Hetzelfde geldt als je schade aan je auto maakt terwijl je een rijontzegging hebt.

Nog ergens hulp bij nodig?

035 626 55 44

morgen vanaf 11:00 uur