Hoe werkt een APK check?

Een APK check is heel simpel. Je hoeft alleen je kenteken in te vullen. Met één klik op de knop zie je op welke datum de APK verloopt. Ook handig: naast de APK vervaldatum vind je nog meer informatie over je auto. Bijvoorbeeld de dagwaarde.

Wanneer en hoe vaak APK keuren?

De meeste auto’s zijn APK-plichtig. Dit betekent dat je niet mag rijden zonder een geldige APK. Hoe vaak een auto gekeurd moet worden, is afhankelijk van de brandstof waarop de auto rijdt en van het bouwjaar. Maar ook: is de auto al eens eerder gekeurd of nog niet? De vervaldatum van de APK-keuring kun je opzoeken via de APK check bovenaan de pagina. Dit kan als je auto al vaker is gekeurd, maar ook als deze nog geen APK heeft gehad. 

Nieuwe auto

Koop je bijvoorbeeld gloednieuwe benzine-auto, dan hoef je deze pas na 4 jaar te laten keuren. De volgende 2 APK keuringen zijn steeds na 2 jaar. Daarna is een jaarlijkse APK verplicht. Een diesel moet je al eerder laten keuren: die heeft zijn eerste APK al na 3 jaar. Daarna moet je een diesel jaarlijks opnieuw laten keuren.

APK vervaldatum

Je moet je auto altijd laten keuren vóór de APK vervaldatum. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete van de RDW of politie. Deze boete bedraagt 150 euro (2021). Maak je tijdelijk geen gebruik van je auto en wil je de APK uitstellen? Dan kun je ervoor kiezen om je kenteken te schorsen. Op deze manier kun je de APK-verplichting tijdelijk stop zetten. Maar let op: dit betekent dat je met de auto niet meer de weg op mag. 

Voertuigen zonder APK plicht

Er zijn een paar uitzonderingen op de APK plicht: 

  • ​voertuigen van 50 jaar of ouder;
  • land- en bosbouwtrekkers.

Heb je een oldtimer die ouder is dan 50 jaar? Dan betaal je ook geen wegenbelasting

Autoverzekeringen vergelijken

Als autobezitter heb je niet alleen een APK-plicht: je bent ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Maar wist je dat er veel verschil zit in de premies van autoverzekeringen? Door te vergelijken kun je al snel veel geld besparen. Maak daarom een vergelijking en sluit direct je nieuwe verzekering af.