Autoverzekeraar verplicht geldige APK

Veroorzaak je een aanrijding door een mankement aan je auto? En is de APK verlopen? Erg vervelend, al helemaal omdat je deze schade meestal niet vergoed krijgt van je autoverzekeraar. De aanrijding kan namelijk zijn veroorzaakt als gevolg van het mankement. Bijvoorbeeld door gladde banden, een geblokkeerde rem of slechte verlichting. Dus zorg dat je auto altijd is voorzien van een geldige APK.

Ongeval niet door gebrek aan auto? Schakel rechtshulp in

Is de APK verlopen, maar is het ongeval niet veroorzaakt door een gebrek aan je auto? Dan vergoedt je autoverzekering de schade wel. Je moet wel kunnen aantonen dat het ongeval niet is ontstaan door een mankement., bijvoorbeeld met een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen.

Na de eerste APK moet je auto meestal ieder jaar opnieuw gekeurd worden. Wil je weten wanneer je auto een APK-check nodig heeft? Doe dan de APK check.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Auto na APK afgekeurd? Laat auto repareren of schort verzekering op

Als je auto voor de APK is afgekeurd, kun je binnen twee maanden de auto laten repareren. Daarna kun je de auto door de keurmeester opnieuw laten keuren. Is de auto niet binnen twee maanden goedgekeurd? Dan komt je voertuig in de registercontrole en krijg je een boete. Ook als je je auto niet gebruikt. 

Kies je ervoor om na de afkeuring je auto te laten slopen? Dan is het verstandig om je autoverzekering per direct op te schorten. In deze opschortperiode betaal je geen premie en blijven je schadevrije jaren drie jaar geldig.

Voorkom boete: laat auto schorsen

Om een boete van de RDW voor een verlopen APK te voorkomen, kun je je auto tijdelijk laten schorsen. Dan is de APK-check voor je auto niet meer verplicht. Als je auto is geschorst, mag je niet meer rijden. Je auto mag zelfs helemaal niet op de openbare weg staan. Je betaalt geen wegenbelasting meer en hebt ook geen autoverzekering meer nodig.

Wil je vervolgens de auto weer gebruiken? Dan moet je eerst een autoverzekering afsluiten. Vervolgens ben je verplicht om rechtstreeks naar een keurmeester te rijden voor een APK-check. Het is belangrijk de afspraakbevestiging van de APK-keuring bij je te hebben. Mocht je worden aangehouden dan kan de politie hierom vragen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • RDW

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.