Groene kaart niet verplicht, wel handig

In Nederland en de meeste Europese landen ben je niet verplicht een groene kaart bij je te hebben. Aan de hand van jouw kenteken kan de politie (ook in het buitenland) namelijk al zien of en waar je bent verzekerd. Op je groene kaart (in de rubriek ‘dekkingsgebied’) staat beschreven in welke  landen het wel verplicht is een groene kaart op papier bij je te hebben. Bekijk welke landen dat zijn. Heb je een papieren groene kaart nodig? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

De papieren groene kaart is een jaar geldig. Als deze verlopen is, moet je een nieuwe versie printen of bij ons aanvragen. 

- Rianne, expert autoverzekeringen

Groene kaart in pdf

Klanten van Aegon, ASR (Klik & Go, Budgio), Avéro Achmea (Selfinsured.nl), Delta Lloyd, Nationale Nederlanden of Reaal ontvangen van ons een e-mail met daarin hun groene kaart. Dit heeft een groot aantal voordelen:

  • Snelheid: we sturen de groene kaart na het afsluiten van de autoverzekering direct naar je toe via e-mail. Je hebt deze dus direct in je bezit.
  • Altijd bij de hand: de digitale groene kaart kan niet meer zo gemakkelijk zoek raken. Je kunt hem altijd weer terug vinden in je e-mail.
  • (Milieu)besparing:  we sparen het milieu en onze (en dus ook jouw) portemonnee door de groene kaart in het vervolg per e-mail toe te sturen in plaats van via de post.​

Geldigheid van een jaar

De papieren groene kaart is een jaar geldig. Ga je volgend jaar (weer) naar een land waarbij het verplicht is een groene kaart bij je te hebben, moet je dus weer even een nieuwe papieren versie van de kaart printen of bij ons aanvragen.

Uitzonderingen Cyprus en Servië

Ga je naar Cyprus of Servië? Goed om te weten dat je groene kaart daar niet overal geldig is. In Cyprus heb je alleen dekking in de delen die bestuurd worden door de regering van de Republiek Cyprus. In dat deel van Cyprus heb je geen papieren versie van je de groene kaart nodig, maar is een digitale voldoende. 

Groene kaarten die geldig zijn voor Servië, bieden alleen dekking in Republiek Montenegro en in de delen die bestuurd worden door de regering van Servië. In dat deel van Servië heb je wel een papieren versie van je groene kaart nodig. In landen of delen van landen waar de groene kaart niet geldig is, moet je een aparte grensverzekering afsluiten.

Nieuws over autoverzekeringen

Met de auto op vakantie? In deze landen gelden er doorreisbeperkingen Wil je binnenkort binnen Europa op vakantie? Dan moet je rekening houden met de coronamaatregelen op je bestemming. Soms mag je een land bijvoorbeeld alleen in als je een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest hebt. Of moet je bij aankomst... lees meer
Diefstal van sleutelloze auto’s Veel moderne auto’s hebben een keyless entry systeem. Een slimme sleutel die je auto ontgrendelt zonder dat je hiervoor op een knop hoeft te drukken. Makkelijk voor jou als autobezitter, maar helaas ook voor autodieven. Het is namelijk niet zo... lees meer
Wat als ik mijn auto uitleen aan een vriend? Het mooie van vriendschap is dat je dingen deelt. Als een goede vriend of vriendin je auto wil lenen, zeg je bijna automatisch: “ja”. Maar hoe zit het met de dekking van je autoverzekering? Ben je wel verzekerd als een... lees meer
Lees meer nieuws over autoverzekeringen op ons weblog