Groene kaart niet verplicht, wel handig

In Nederland en de meeste Europese landen ben je niet verplicht een groene kaart bij je te hebben. Aan de hand van jouw kenteken kan de politie (ook in het buitenland) namelijk al zien of en waar je bent verzekerd. Op je groene kaart (in de rubriek ‘dekkingsgebied’) staat beschreven in welke landen het wel verplicht is een groene kaart op papier bij je te hebben. Bekijk welke landen dat zijn. Heb je een papieren groene kaart nodig? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.

De papieren groene kaart is een jaar geldig. Als deze verlopen is, moet je een nieuwe versie printen of bij de verzekeraar aanvragen. 

- Rianne, expert autoverzekeringen

Geldigheid van een jaar

De papieren groene kaart is een jaar geldig. Ga je volgend jaar (weer) naar een land waarbij het verplicht is een groene kaart bij je te hebben, moet je dus weer even een nieuwe papieren versie van de kaart printen of bij je verzekeraar aanvragen.

In welke landen is de groene kaart verplicht?

In populaire vakantielanden als Duitsland, Frankrijk en België is de groene kaart niet verplicht. In een aantal landen is het wel verplicht om de originele groene kaart bij je te hebben. De originele groene kaart is van papier en is daadwerkelijk groen. Ga je op vakantie naar een van deze landen of rijd je er doorheen? Zorg dan dat je een papieren groene kaart bij je hebt, op groen papier. Heb je alleen een digitale groene kaart of op creditcard formaat? Neem dan contact op met ons of met je autoverzekeraar. Dan krijg je een papieren versie van de groene kaart opgestuurd.

In de volgende landen is de originele groene kaart verplicht:

 • Albanië;
 • Bosnië (en Herzegovina);
 • Israël;
 • Marokko;
 • Moldavië;
 • Montenegro;
 • Oekraïne;
 • Rusland;
 • Republiek Servië;
 • Tunesië;
 • Turkije;
 • Voormalig Joegoslavische Republiek Macedonië;
 • Wit-Rusland;
 • Iran.

Staat jouw vakantieland niet in deze lijst? Dan is het niet verplicht om de groene kaart mee te nemen. De politie kan via een centraal register controleren of je een geldige autoverzekering hebt afgesloten. Natuurlijk is het wel handig om je groene kaart mee te nemen. Maar een digitale variant of een zwart-wit print is dan voldoende.  ​


Groene kaart België

Ga je met je auto op vakantie naar België? Dan is het niet verplicht om een internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) bij je te hebben. Hier is vaak veel onduidelijkheid over, omdat het voor de Belgen zelf wel verplicht is een groene kaart bij zich te hebben in de auto. Maar in Nederland, België en de meeste andere Europese landen is het niet verplicht de groene kaart in de auto te hebben. De politie kan aan de hand van je kenteken al zien of je verzekerd bent. Ook in België is dit het geval. Maar de Belgen zelf moeten wel een groene kaart bij zich hebben. 

Uitzonderingen Cyprus en Servië

Ga je naar Cyprus of Servië? Goed om te weten dat je groene kaart daar niet overal geldig is. In Cyprus heb je alleen dekking in de delen die bestuurd worden door de regering van de Republiek Cyprus. In dat deel van Cyprus heb je geen papieren versie van je de groene kaart nodig, maar is een digitale voldoende. 

Groene kaarten die geldig zijn voor Servië, bieden alleen dekking in Republiek Montenegro en in de delen die bestuurd worden door de regering van Servië. In dat deel van Servië heb je wel een papieren versie van je groene kaart nodig. In landen of delen van landen waar de groene kaart niet geldig is, moet je een aparte grensverzekering afsluiten.

Dekkingsgebied autoverzekering

Waar is je autoverzekering allemaal geldig? Het dekkingsgebied kan per verzekeraar iets verschillen, zoals de dekking in Rusland. Autoverzekeraars dekken minimaal landen die onder Europese Economische Ruimte vallen (EER). Dit zijn alle EU-landen plus Liechtenstein, IJsland en Noorwegen. Ook in Andorra, Servië en Zwitserland moet er dekking zijn dankzij aparte overeenkomsten.

Verzekeringsbewijs voor caravans en aanhangwagens

In sommige landen, zoals Duitsland, Polen en Spanje heb je een apart internationaal verzekeringsbewijs (groene kaart) nodig voor de caravan of aanhanger als die zwaarder is dan 750 kilogram. Je kunt dit bewijs aanvragen bij je verzekeraar. Check wel van te voren of je verzekeraar je caravan wel dekt. Schade aan anderen is in Nederland meeverzekerd op de WA-autoverzekering. De voorwaarde is wel dat de caravan of aanhangwagen aan de auto gekoppeld is. Op het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) staat dan de code ‘AF’. Dit is ook voldoende voor de meeste andere landen als de caravan of aanhanger geen eigen kenteken heeft.

Veelgestelde vragen over de groene kaart

In Nederland en de meeste Europese landen heb je de groene kaart niet per se nodig. De politie kan namelijk aan de hand van je kenteken zien of en waar je bent verzekerd. In deze landen is de groene kaart nog wel verplicht.

Als je een autoverzekering afsluit, krijg je de groene kaart door je verzekeraar toegestuurd. Tegenwoordig gebeurt dit meestal digitaal. Je kunt de kaart dan bijvoorbeeld downloaden of vinden in de app van je verzekeraar en zelf uitprinten. De groene kaart hoeft dus niet altijd groen te zijn. Maar let op: in sommige landen is het wel verplicht om een papieren groene kaart bij je te hebben. 

De groene kaart is niet hetzelfde als je kentekenbewijs. Het kentekenbewijs is het identificatiemiddel van je auto. Hiermee kan je aantonen dat je de eigenaar bent van de auto. Je ontvangt het kentekenbewijs bij aanschaf van de auto. Op de groene kaart staat wel het kenteken van de auto vermeld. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

 • ​Verbond van Verzekeraars
 • ANWB

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.