Milieuzones in Duitsland

In Duitsland hebben veel steden een milieuzone waar een milieusticker verplicht is. Daarnaast hebben sommige straten of wijken een verbod op bepaalde diesel- of benzinevoertuigen. Een milieuzone wordt in Duitsland een Umweltzone genoemd. Om in zo een zone te mogen rijden heb je een Umweltplakette nodig. Dit is een gele of groene sticker. Milieuzones zijn in steden met borden aangegeven.

Steden met milieuzones in Duitsland

Steden met een milieuzone zijn onder andere: Berlijn, Bonn, Bremen, Darmstadt, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden en Wuppertal.

Let op: kijk voor een actueel overzicht van alle steden met een milieuzone op deze website

Steden met een dieselverbod

In de volgende steden geldt een dieselverbod:

 • Berlijn
 • Darmstadt
 • Hamburg
 • Stuttgart​

Milieusticker voor Duitsland aanvragen

Waar bestel je een milieusticker (Umweltplakette)? Het is het handigste om dit op tijd te doen, al voor je vertrek. Je kunt de sticker bijvoorbeeld bestellen via de ANWB. Ben je het vergeten en ben je al onderweg? De milieusticker is ook verkrijgbaar in Duitsland bij garages, gemeenten, filialen van ATU (atu.de) en keuringsstations van TÜV (tuev-nord.de). 

Milieuzones in Frankrijk

Franse steden kunnen een milieuzone instellen. Er zijn twee verschillende types zone: een permanente Zone à circulation restreinte (ZCR), zoals in de binnenstad van Parijs, en een tijdelijke Zone de protection de l'air (ZPA). Die kan worden ingesteld in het geval van langdurige of extreme luchtvervuiling.

Zes verschillende stickers

Er zijn zes verschillende stickers die toegang bieden tot een milieuzone. De benodigde kleur sticker is afhankelijk van het type, de leeftijd van het voertuig en de mate van CO2-uitstoot. Een sticker is geldig in het hele land. Maar de specifieke beperkingen die voor een bepaalde kleur gelden, kunnen per stad verschillen. Meer informatie vind je hier

Steden met Milieuzones in Frankrijk

 • Annecy​
 • Chambéry
 • Grenoble
 • Lille (Rijsel)
 • Lyon
 • Marseille (eind 2021)
 • Montpellier (eind 2021)
 • Nancy
 • Nice (eind 2021)
 • Parijs
 • Reims
 • Rennes
 • Rouen
 • Straatsburg
 • Toulon (eind 2021)
 • Toulouse
 • Vallei van de Arve
Milieuzones in Frankrijk, bron: www.milieustickervoorfrankrijk.nl

Milieuzones in Frankrijk, bron: www.milieustickervoorfrankrijk.nl

Milieusticker voor Frankrijk aanvragen

Je kunt je milieusticker aanvragen via de Franse website: https://www.certificat-air.gouv.fr/ . Veel mensen vinden deze website lastig. Op deze website vind je een handige uitleg.

Milieuzones in Spanje

In sommige steden zoals Madrid zijn milieuzones. Die worden gemarkeerd met borden met het opschrift Área de prioridad residencial. Met het inrijden van deze gebieden riskeer je een forse boete. Hotelgasten kunnen van tevoren bij hun hotel informeren of er een ontheffing voor hen is aangevraagd.

Milieuzones in Portugal

In het centrum van Lissabon gelden doordeweeks milieubeperkende maatregelen. Alleen auto's die aan bepaalde Europese emissierechten voldoen, mogen daar rijden.

Milieuzones in Italië

In een groot aantal Italiaanse steden en op een aantal eilanden zijn milieuzones ingesteld. Het gaat onder meer om de centra van Rome, Bologna, Florence, Turijn en Pisa. Binnen die zogeheten Zona a traffico limitato (ZTL) worden motorvoertuigen altijd of voor een bepaalde tijd geweerd. De zones en eventuele vrijstellingstijden worden gemarkeerd door een verbodsbord. Ze zijn over het algemeen wel toegankelijk voor hotelgasten en mensen met een lichamelijke beperking.

Het rijden in milieuzones zonder geldig vignet kan leiden tot (een serie van) hoge boetes, die soms pas maanden later thuis op de mat vallen. Bovendien zijn de regels rond de milieuzones complex. In de centra van Milaan en Bologna moeten automobilisten een milieuvignet aanschaffen. Het gaat om dagkaarten van enkele euro's.

Milieuzones in Engeland

In het centrum van Londen en op het zogenoemde schiereiland in de stad Durham moeten toeristen doordeweeks een milieubelasting betalen. Online registreren en automatisch betalen is goedkoper. Betalen kan via internet of per sms. Ook kan er in winkels en postkantoren afgerekend worden.

Verder moeten bezitters van zwaardere voertuigen die niet aan specifieke eisen voldoen, binnen de Low Emission Zone in Groot-Londen ook milieubelasting betalen. De belasting komt neer op 100 tot 200 Britse pond per dag. Dat is ongeveer 140 tot 275 euro.

Milieuzones in Denemarken

Campers die zwaarder zijn dan 3.500 kg moeten een Ecosticker hebben binnen de milieuzones van de grotere Deense steden. Het geldt in Kopenhagen, Aarhus, Odense en Aalborg. De sticker kan online besteld worden. Met rijden zonder sticker riskeer je een boete van 20.000 Deense kronen. Dat is bijna 2.700 euro.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

 • ANWB

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het JaarWUA Award en de Shopping Award.