Wat is zwarte zaterdag?

In de zomervakantie is het altijd drukker op de wegen naar bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Italië. Het toppunt van deze drukte is zwarte zaterdag. Eigenlijk is er niet één zwarte zaterdag: er zijn meerdere weekenden wanneer je rekening moet houden met extra drukte op de snelwegen.

Zwarte zaterdagen

Zwarte zaterdagen vallen meestal in het laatste weekend van juli en het eerste weekend van augustus. Dit komt doordat de Fransen, vooral Parijzenaren, dan op vakantie gaan. Maar ook in Duitsland kan het in de zomermaanden behoorlijk druk zijn op de snelweg. Vooral op vrijdag en zaterdag zijn files daar geen uitzondering. Je kunt daarom beter op donderdag of zondag de weg op gaan. 

Tip: Ga je dit jaar met de auto op vakantie? Check dan de verkeersdruktekalenders van de ANWB. Op deze kalenders zie je per land op welke dag de meeste drukte wordt verwacht. 

Zwarte zaterdag: waar komt die term vandaan?

Zwarte zaterdag, of in het Frans ‘Samedi noir’ staat bekend als de dag waarop de snelwegen in Frankrijk, Duitsland en Italië bomvol staan met vakantieverkeer. De aanduiding ‘zwart’ komt van de Franse verkeersdienst Bison Futé. 

De verkeersdienst gebruikt de volgende kleuren om de drukte aan te geven:

 • groen: normale verkeersdrukte;
 • oranje: enige drukte;
 • rood: zeer veel drukte;
 • zwart: topdrukte

De term ‘zwarte zaterdag’ verwijst ook naar het ergste auto-ongeluk in de Franse historie. Dat gebeurde op een drukke zaterdag op 31 juli 1982. Bij dit ongeval tussen een bus en meerdere personenauto's kwamen er 53 mensen om het leven (onder wie 44 kinderen tussen de 6 en 15 jaar oud). Sindsdien is het verboden voor bussen om groepen kinderen te vervoeren op zwarte zaterdag.​


Drukste routes en wegen op zwarte zaterdag

Door België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje lopen grote snelwegen die steden en landen met elkaar verbinden. Vooral in de zomervakantie maken veel toeristen gebruik van deze wegen. De bekendste drukke route in Frankrijk is de Autoroute du Soleil. Vooral in de drukke weekenden kan je hier rekenen op uren in de file staan. 

5 tips voor zwarte zaterdag

Helaas kun je weinig aan de drukte op de wegen doen. Maar met deze tips kunt er wel voor zorgen dat je goed voorbereid van huis gaat.

1. Check vooraf op welke dag het minder druk is

Plan je reis zo om de zwarte zaterdagen heen. Dit scheelt vaak uren in reistijd (en een hoop frustratie).

2. Vertrek na 10.00 uur van huis

Veel mensen denken dat het verstandig is om ‘s nachts te gaan rijden. Maar dit is niet altijd waar. De eerste paar uurtjes is de snelweg vaak nog wel rustig, maar ‘s middags sluit je vaak alsnog in de file aan. ​

3. Controleer je auto voor vertrek

Niets vervelender dan op de heenweg al met pech langs de weg te belanden. Check daarom je auto vooraf of laat een vakantiecheck bij de garage uitvoeren. Controleer in ieder geval: 

 • of de airconditioning werkt;
 • de olie op peil is;
 • of de bandenspanning in orde is. ​
 • 4. Alternatieve routes met realtime verkeersinfo

  Zorg voor een navigatie(app) met realtime verkeersinfo. Zo kun je bij extreme drukte kiezen voor een alternatieve route. Je rijdt dan wat meer kilometers, maar het is vaak sneller dan lang in de file staan. 

  5. Koop voor vertrek een tolbadge
  Begin- en eindpunten van tolwegen zijn knelpunten die je liever wilt vermijden. Koop vooraf een tolbadge. Dat kan bij de ANWB of bij een tankstation. Je betaalt per jaar ongeveer tien euro. En daarbij betaal je voor elke maand dat je de badge gebruikt tussen de 1,70 euro en 2,50 euro.

  Zwarte zaterdag en je autoverzekering

  Om te weten of je autoverzekering ook geldig is op je vakantiebestemming kun je kijken naar je groene kaart. Hierop staan alle landen waar je auto waar je autoverzekering geldt. In populaire vakantielanden als Duitsland, Italië en Frankrijk is je autoverzekering gewoon geldig. Maar er is ook een aantal landen waar je verzekering niet geldig is. Deze landen staan doorgestreept op de achterkant van je groene kaart. Neem die kaart ook (digitaal) mee! 

  Let op: sommige dekkingen van een autoverzekering gelden niet in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van vervangend vervoer. Controleer of je dit hebt verzekerd.

  Pechhulp in het buitenland

  Vergeet je niet te verzekeren voor pechhulp in het buitenland. Dit kan via je reisverzekering of bij bijvoorbeeld de ANWB, je autodealer of garage. Regel je het via je autoverzekering? Dan heb je hier wel een aanvullende dekking voor nodig. Niet elke verzekeraar biedt een pechhulpdekking aan. Kijk dus goed of de verzekeraar die je kiest pechhulpdekking aanbiedt. En controleer of de dekking ook in het buitenland geldt.