Wat betekent het overschrijven van een auto?
Als je een auto (of ander motorvoertuig) koopt, moet je het kenteken op jouw naam laten registreren. Dan is ook bij de overheid bekend dat jij de eigenaar bent van de auto. Vanaf het moment dat de auto op je naam staat, betaal je wegenbelasting. Ook ben je dan verantwoordelijk voor een autoverzekering en de Algemene Periodieke Keuring (APK).
Hoe je de overschrijving kunt regelen, hangt af van waar je de auto hebt gekocht. Heb je je auto via een autodealer gekocht? Dan zet de dealer de auto meestal voor je op naam. Controleer dit wel bij verkoper. Heb je je auto gekocht via een particuliere verkoper, bijvoorbeeld via Marktplaats of een andere verkoopsite? Dan moet je het overschrijven van het kenteken wel zelf regelen.
Kenteken overschrijven in 5 stappen
Het overschrijven verloopt altijd via een aantal stappen.

1: Verzamel al je documenten
Om een auto over te schrijven heb je een paar documenten nodig:
- Een geldig legitimatiebewijs. Dit kan je paspoort zijn, maar ook een identiteitskaart of rijbewijs. Het moet wel het officiële document zijn. Een foto is niet voldoende.
- De kentekencard (kentekenbewijs). Het kentekenbewijs is verplicht voor het overschrijven van de auto. De verkoper moet deze meenemen. Welke onderdelen van het kentekenbewijs je precies nodig hebt, ligt aan het type kentekenbewijs. Sommige auto’s hebben nog een papieren kentekenbewijs. Maar de meeste hebben inmiddels een kentekencard: een pasje op creditcardformaat. Ben je nog in het bezit van een papieren kentekenbewijs? Dan heb je het originele tenaamstellingsbewijs (deel IB) én het overschrijvingsbewijs (deel II) nodig.
- De tenaamstellingscode. De code bestaat uit 9 cijfers. De laatste 5 cijfers staan op je kentekencard. De eerste 4 cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs. Zorg er altijd voor dat je beide onderdelen van de tenaamstellingscode apart van elkaar bewaart. Zo voorkom je dat iemand zonder jouw toestemming de auto overschrijft op zijn of haar naam.
Tip: ben je de tenaamstellingscode of je kentekenbewijs kwijt? Lees hier wat je kunt doen.
2: Schrijf de auto over op je naam
Heb je alle documenten die je nodig hebt? Dan kun je je auto laten overschrijven. Je kunt zelf kiezen waar je dit laat doen. Bij een kentekenloket, RDW-balie, PostNL-locatie of online, via de website van de RDW.
Hoeveel kost het om je auto over te schrijven?
Een auto overschrijven kost €11,40 (in 2023). Meestal betaalt de koper de kosten voor het overschrijven. Na de betaling is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor de auto en de bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan wegenbelasting, een autoverzekering, en de jaarlijkse APK.
3: Bewaar tenaamstellingsbewijs en kentekencard
Op de kentekencard staan gegevens van de eigenaar en de auto. Ook vind je er de meldcode. De meldcode heb je nodig als je een autoverzekering afsluit en bestaat uit de vier cijfers van het chassisnummer. Je krijgt de kentekencard na het overschrijven van de auto thuisgestuurd.
"Je ontvangt je nieuwe kentekencard meestal binnen 2 werkdagen thuis via de post. Weet dat je zonder kentekencard niet in het buitenland mag rijden. Binnen Nederland mag dit gelukkig wel."
4: Geef het vrijwaringsbewijs aan de verkoper
Heb je de auto overgeschreven? Dan ontvangt de verkoper altijd een vrijwaringsbewijs. Met dit document laat de verkoper zien dat deze niet langer juridisch eigenaar is van de auto. Het bewijst dat het kenteken van de verkochte auto niet meer op naam van de verkoper staat. Met het vrijwaringsbewijs ben je niet meer aansprakelijk voor de autoverzekering, motorrijtuigenbelasting, APK en eventuele bekeuringen van de verkochte auto.
"Let op: als je een vrijwaringsbewijs krijgt, moet je nog wel zelf de verzekering opzeggen. Dit gebeurt namelijk niet automatisch!"
5: Sluit je autoverzekering af
Zodra je eigenaar en kentekenhouder van een auto bent geworden, ben je wettelijk verplicht de auto te verzekeren. Het is dus verstandig om per direct een autoverzekering af te sluiten als je de auto op je naam zet. Of zelfs al eerder. Dan kun je meteen wegrijden als je de auto hebt overgeschreven.
Bij Independer vergelijk je de beste autoverzekering voor jouw situatie. Sla je vergelijking op voor later of sluit af in maar 5 minuten.
vergelijk nu je autoverzekering
Waar kan je het kenteken overschrijven?
Overschrijven kan op meerdere manieren:
Kenteken overschrijven bij een RDW-balie
Deze vind je in de RDW-keuringsstations in onder andere Zoetermeer, Veendam en Den Bosch. Let op: sommige RDW-kantoren hebben geen balie en daar kun je dan ook niet terecht voor baliediensten, waaronder het overschrijven van je kenteken.
Kenteken overschrijven bij een locatie van PostNL
Let op: dit kan niet overal. Op de website van PostNL kun je zien waar bij je bij jou in de buurt je kenteken kan overschrijven.
Kenteken overschrijven bij een RDW-erkende garage of dealer
Koop je een auto bij een RDW- erkende garage of dealer? Dan zet deze de auto meteen voor je op naam. Je hebt hiervoor wel een geldig legitimatiebewijs nodig.
Online kenteken overschrijven via de RDW
Je kan je auto ook online overschrijven via de RDW. Je hebt hiervoor een Android-telefoon met versie 7.0 of hoger nodig. Of een iPhone model 7 of hoger, met minimaal iOS versie 13.2. Deze hebben een NFC-lezer. Helaas werkt de app nog niet op andere besturingssystemen. Of je telefoon geschikt is kun je hier terugvinden.
Online overschrijven kan bovendien alleen als je een kentekencard (ook wel bekend als kentekenbewijs) hebt en een modern Nederlands identiteitsbewijs.
Dit heb je nodig om je auto online over te schrijven
- een geschikte telefoon (zie hierboven);
- de DigiD-app waarmee een controle van je identiteitsbewijs is uitgevoerd (Op de website van DigiD vind je hier meer informatie over);
- een geldig Nederlands identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs);
- een kentekencard (of kentekenbewijs) op creditcardformaat.
Voldoe je aan de voorwaarden? Volg dan deze 7 stappen
- Ga naar de pagina Voertuig overschrijven van de RDW.
- Volg de aanwijzingen op je scherm.
- Betaal via IDEAL. Het kan een paar uur duren voordat de RDW de betaling verwerkt heeft.
- Je ontvangt een e-mail met het bericht dat je aanvraag in behandeling is. De overschrijving is op dat moment nog niet definitief.
- In een tweede e-mail wordt de overschrijving bevestigd. Vanaf dat moment ben je ook verantwoordelijk voor de autoverzekering, APK en motorrijtuigenbelasting.
- In de derde en laatste mail zit een link naar het vrijwaringsbewijs (dat je aan de verkoper geeft) en het tenaamstellingsverslag met het eerste deel van de tenaamstellingscode. De documenten kun je op je computer opslaan. De link is 30 dagen geldig.
- Je ontvangt het kentekenbewijs (creditcardformaat) via de post, samen met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Bewaar deze code goed.
Misschien heb je, net als anderen, nog enkele vragen. Wij kunnen je helpen.