Hoe werkt het?

Als je een auto (of brommer of motor) koopt, moet je het kenteken op jouw naam laten zetten. Dan is ook bij de overheid bekend dat jij de eigenaar bent van de auto. Vanaf het moment dat de auto op je naam staat, betaal je wegenbelasting. Ook ben je dan verantwoordelijk voor een autoverzekering en de APK. Hoe je de overschrijving kunt regelen, hangt af van waar je de auto hebt gekocht. Heb je je auto via een autodealer gekocht? Dan hoef je het overschrijven vaak niet zelf te doen. De autodealer zet de auto dan voor je op naam. Heb je je auto gekocht via een particuliere verkoper, bijvoorbeeld via Marktplaats of een andere verkoopsite? Dan moet je het overschrijven van het kenteken wel zelf regelen. 

Waar kan je het kenteken overschrijven?

Overschrijven kan op 4 manieren:

 • Bij een RDW-balie. Deze vind je in de RDW-keuringsstations in Zoetermeer, Veendam en Den Bosch. 
 • Bij een RDW-erkend autobedrijf met een Kentekenloket.
 • Bij een locatie van PostNL. Let op: dit kan niet overal. Op de website van PostNL kun je zien waar bij je bij jou in de buurt je kenteken kan overschrijven.
 • Online via de website van de RDW. Je hebt hiervoor een Android-telefoon nog met NFC-lezer. ​​

Kenteken overschrijven in 5 stappen

Het overschrijven verloopt altijd via een aantal stappen.

Auto overschrijven

1. Verzamel al je documenten: wat is er nodig om een auto over te schrijven?

Om een auto over te schrijven heb je een paar documenten nodig: een geldig legitimatiebewijs, een kentekenbewijs en een tenaamstellingscode.

Dit kan je paspoort zijn, maar ook een identiteitskaart of rijbewijs.

Het kentekenbewijs is verplicht voor het overschrijven van de auto. De verkoper moet deze meenemen. Welke onderdelen van het kentekenbewijs je precies nodig hebt, ligt aan het type kentekenbewijs. Sommige auto’s hebben nog een papieren kentekenbewijs. Maar de meeste hebben inmiddels een kentekencard: een pasje op creditcardformaat. 

Kentekencard

Wil je je auto verkopen en heb je een kentekencard? Op de kentekencard staan de gegevens van de kentekenhouder en het voertuig. Daarnaast heb je de tenaamstellingscode nodig. Deze code staat voor een deel op de kentekencard en voor een deel op het tenaamstellingsbewijs. Dit is los briefje wat je krijgt als je een auto op naam zet. De tenaamstellingscode vervangt het vroegere papieren overschrijvingsbewijs. 

Papieren kentekenbewijs

Ben je nog in het bezit van een papieren kentekenbewijs? Dan heb je het originele tenaamstellingsbewijs (deel IB) én het overschrijvingsbewijs (deel II) nodig.

De tenaamstellingscode heb je nodig als je je auto wil verkopen. Maar bijvoorbeeld ook als je de auto wil laten schorsen of slopen. Of als je de auto wil inruilen of in- en uitvoeren. De code bevat 9 cijfers. De laatste 5 cijfers staan op je kentekencard. De eerste 4 cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs. 

Zorg er altijd voor dat je beide onderdelen van de tenaamstellingscode apart van elkaar bewaart. Zo voorkom je dat iemand zonder jouw toestemming de auto overschrijft op zijn of haar naam. 

Tip: Ben je de tenaamstellingscode of je kentekenbewijs kwijt? Lees hier wat je kunt doen.

2. Schrijf de auto over op je naam

Heb je alle documenten verzameld? Dan kun je je auto laten overschrijven. Je kunt zelf kiezen waar je dit laat doen. Bij een kentekenloket, RDW-balie, PostNL-locatie of online, via de website van de RDW.

Hoeveel kost het om je auto over te schrijven?

Om je auto over te schrijven (kenteken overschrijven) betaal je €10,75 (in 2022). Meestal betaalt de koper de kosten voor het overschrijven. Na de betaling is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor de auto en de bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan wegenbelasting, een autoverzekering en de jaarlijkse apk-keuring. 

3. Bewaar je tenaamstellingsbewijs en kentekencard

Op de kentekencard staan gegevens van de eigenaar en de auto. Ook vind je er de meldcode. De meldcode heb je nodig als je een autoverzekering afsluit. Bij de kentekencard hoort ook een tenaamstellingscode. Deze 9-cijferige code bestaat uit twee delen:

 • de eerste 4 cijfers krijg je bij het kopen of overschrijven van je auto;
 • de laatste 5 cijfers krijg je op een formulier thuisgestuurd van de RDW.

Je ontvangt je nieuwe kentekencard meestal binnen 2 werkdagen thuis via de post. Let op: zonder kentekencard mag je niet in het buitenland rijden. Binnen Nederland mag dit gelukkig wel. 

- Rianne, expert autoverzekeringen

4. Vrijwaringsbewijs voor de verkoper

Heb je de auto overgeschreven? Dan ontvang je altijd een vrijwaringsbewijs. Met dit document laat de verkoper zien dat deze niet langer juridisch eigenaar is van de auto. Het bewijst dat het kenteken van de verkochte auto niet meer op naam van de verkoper staat. Met het vrijwaringsbewijs ben je niet meer aansprakelijk voor de autoverzekering, motorrijtuigenbelasting, APK-keuring en eventuele bekeuringen van de verkochte auto.

5. Sluit je autoverzekering af

Zodra je eigenaar en kentekenhouder van een auto bent geworden, moet je de auto ook verzekeren. Het is dus verstandig om per direct een autoverzekering af te sluiten als je de auto op je naam zet. 

Bij Independer vergelijk je de beste autoverzekering voor jouw situatie. Sla je vergelijking op voor later of sluit af in maar 5 minuten.

vergelijk nu je autoverzekering


WUA

Kenteken overschrijven bij een RDW-erkende garage of dealer

Koop je een auto bij een RDW- erkende garage of dealer? Dan zetten ze de auto meteen voor je op naam. Je hebt hiervoor wel een geldig legitimatiebewijs nodig. Zodra de auto is overgeschreven, krijg je het tenaamstellingsverslag mee. Hierop staan de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Binnen enkele dagen ontvang je per post je kentekencard en een formulier met de resterende vijf cijfers van de tenaamstellingscode.

Online kenteken overschrijven via de RDW

Je kan je auto ook online overschrijven via de RDW. Je hebt hiervoor de DigiD-app nodig en een Android-smartphone of iPhone (iOS). Helaas werkt de app nog niet op andere besturingssystemen. Of je telefoon geschikt is kun je hier terugvinden. Online overschrijven kan bovendien alleen als je een kentekencard hebt en een modern Nederlands rijbewijs. 


Dit heb je nodig

 • Een kentekenbewijs (op creditcardformaat) en een tenaamstellingscode;
 • De DigiD-app waarmee een controle van je identiteitsbewijs is uitgevoerd;
 • Een geldig Nederlands identiteitsbewijs;

Je legitimatiebewijs mag een ID-kaart, paspoort of rijbewijs zijn dat is afgegeven na 14 november 2014. ​Om online over te schrijven moet je identiteitsbewijs zijn gecontroleerd via de DigiD-app. Op de website van DigiD vind je hier meer informatie over.

Voldoe je aan de voorwaarden? Volg dan deze 7 stappen 

 1. Ga naar de pagina Voertuig overschrijven van de RDW.
 2. Volg de aanwijzingen op je scherm.
 3. Betaal via IDEAL. Het kan een paar uur duren voordat de RDW de betaling verwerkt heeft. 
 4. Je ontvangt een e-mail met het bericht dat je aanvraag in behandeling is. De overschrijving is op dat moment nog niet definitief.
 5. In een tweede e-mail wordt de overschrijving bevestigd. Vanaf dat moment ben je ook verantwoordelijk voor de autoverzekering, APK en motorrijtuigenbelasting
 6. In de derde en laatste mail zit een link naar het vrijwaringsbewijs (dat je aan de verkoper geeft) en het tenaamstellingsverslag met het eerste deel van de tenaamstellingscode. De documenten kun je op je computer opslaan. De link is 30 dagen geldig. 
 7. Je ontvangt het kentekenbewijs (creditcardformaat) via de post, samen met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Bewaar deze code goed. ​

Hulp nodig?

Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken in je zoektocht naar een andere of nieuwe auto? Meld je dan aan voor onze Andere Auto Hulp. We helpen je op weg met financiële tips over de aanschaf van je auto.

E-mailadres

Veelgestelde vragen over auto overschrijven

Heb je een leaseauto? Dan ontvang je geen tenaamstellingscode. De auto is dan eigendom van een lease- of financieringsmaatschappij. Deze maatschappij ontvangt dan een tenaamstellingscode. Ook als je een auto koopt op afbetaling, ontvang je niet direct de tenaamstellingscode. Deze blijft in het bezit van de autogarage, totdat je de lening hebt afbetaald. 

Een scooter of brommer kan je net als een auto overschrijven bij een kentekenloket, PostNL-locatie, RDW keuringsstation of een RDW balie. Daarnaast kan je ook gebruik maken van de app en je scooter zo online overschrijven. Meer informatie over het overschrijven van je scooter? Bekijk dan de website van de RDW.

Heb je in het weekend een auto gekocht? Dan is het even zoeken naar een postkantoor dat open is op zondag. Via de website van PostNL vind je gemakkelijk een locatie bij jou in de buurt. Maar je kunt je auto natuurlijk ook online overschrijven via de RDW.

Meestal ontvang je het nieuwe kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode binnen 2 werkdagen. Is het kenteken voor 4 uur 's middags overgeschreven? Dan ontvang je het soms nog dezelfde dag.

De voorwaarden voor auto overschrijven zijn:

 • ​je bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar las je een brommer wil overschrijven);
 • Je woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie (BRP);
 • Je moet het kenteken zelf op je naam laten overschrijven;
 • Het kentekenbewijs is compleet. 

Er zijn verschillende locaties waar je je auto kunt overschrijven in jouw regio. Bijvoorbeeld bij je lokale supermarkt: Jumbo, Albert Heijn of de Plus. Of bij de kantoorboekhandel, zoals Bruna, AKO of Primera. Bekijk ook de pagina: auto overschrijven in de buurt.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

 • RDW
 • PostNL
 • Kentekenloket
 • Belastingdienst

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.