Bespaar gemiddeld € 259 op je autopremie. Vergelijk direct je autoverzekering

Alles over je auto overschrijven

Nieuwe of tweedehands auto gekocht? Of verkoop je je auto juist? Dan moet je het kenteken van de auto op naam laten zetten. Dat heet je auto overschrijven of het kenteken overschrijven. Je kunt dit bijvoorbeeld doen via de RDW of online. Staat het kenteken op je naam? Dan ben je ook verplicht om de auto te verzekeren.

Menno Dijcks, Expert autoverzekeringen
Bijgewerkt: 19 januari 2023

Wat betekent het overschrijven van een auto?

Als je een auto (of ander motorvoertuig) koopt, moet je het kenteken op jouw naam laten registreren. Dan is ook bij de overheid bekend dat jij de eigenaar bent van de auto. Vanaf het moment dat de auto op je naam staat, betaal je wegenbelasting. Ook ben je dan verantwoordelijk voor een autoverzekering en de Algemene Periodieke Keuring (APK). 

Hoe je de overschrijving kunt regelen, hangt af van waar je de auto hebt gekocht. Heb je je auto via een autodealer gekocht? Dan zet de dealer de auto meestal voor je op naam. Controleer dit wel bij verkoper. Heb je je auto gekocht via een particuliere verkoper, bijvoorbeeld via Marktplaats of een andere verkoopsite? Dan moet je het overschrijven van het kenteken wel zelf regelen. 

Kenteken overschrijven in 5 stappen

Het overschrijven verloopt altijd via een aantal stappen.

Auto overschrijven

1: Verzamel al je documenten

Om een auto over te schrijven heb je een paar documenten nodig:

 • Een geldig legitimatiebewijs. Dit kan je paspoort zijn, maar ook een identiteitskaart of rijbewijs. Het moet wel het officiële document zijn. Een foto is niet voldoende.
 • De kentekencard (kentekenbewijs). Het kentekenbewijs is verplicht voor het overschrijven van de auto. De verkoper moet deze meenemen. Welke onderdelen van het kentekenbewijs je precies nodig hebt, ligt aan het type kentekenbewijs. Sommige auto’s hebben nog een papieren kentekenbewijs. Maar de meeste hebben inmiddels een kentekencard: een pasje op creditcardformaat. Ben je nog in het bezit van een papieren kentekenbewijs? Dan heb je het originele tenaamstellingsbewijs (deel IB) én het overschrijvingsbewijs (deel II) nodig.
 • De tenaamstellingscode. De code bestaat uit 9 cijfers. De laatste 5 cijfers staan op je kentekencard. De eerste 4 cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs. Zorg er altijd voor dat je beide onderdelen van de tenaamstellingscode apart van elkaar bewaart. Zo voorkom je dat iemand zonder jouw toestemming de auto overschrijft op zijn of haar naam.

Tip: ben je de tenaamstellingscode of je kentekenbewijs kwijt? Lees hier wat je kunt doen.

Kentekenbewijs kwijt

Tenaamstellingscode kwijt

2: Schrijf de auto over op je naam

Heb je alle documenten die je nodig hebt? Dan kun je je auto laten overschrijven. Je kunt zelf kiezen waar je dit laat doen. Bij een kentekenloket, RDW-balie, PostNL-locatie of online, via de website van de RDW.

Hoeveel kost het om je auto over te schrijven?

Een auto overschrijven kost €11,40 (in 2023). Meestal betaalt de koper de kosten voor het overschrijven. Na de betaling is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor de auto en de bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan wegenbelasting, een autoverzekering, en de jaarlijkse APK.

3: Bewaar tenaamstellingsbewijs en kentekencard

Op de kentekencard staan gegevens van de eigenaar en de auto. Ook vind je er de meldcode. De meldcode heb je nodig als je een autoverzekering afsluit en bestaat uit de vier cijfers van het chassisnummer. Je krijgt de kentekencard na het overschrijven van de auto thuisgestuurd.

"Je ontvangt je nieuwe kentekencard meestal binnen 2 werkdagen thuis via de post. Weet dat je zonder kentekencard niet in het buitenland mag rijden. Binnen Nederland mag dit gelukkig wel."

4: Geef het vrijwaringsbewijs aan de verkoper

Heb je de auto overgeschreven? Dan ontvangt de verkoper altijd een vrijwaringsbewijs. Met dit document laat de verkoper zien dat deze niet langer juridisch eigenaar is van de auto. Het bewijst dat het kenteken van de verkochte auto niet meer op naam van de verkoper staat. Met het vrijwaringsbewijs ben je niet meer aansprakelijk voor de autoverzekering, motorrijtuigenbelasting, APK en eventuele bekeuringen van de verkochte auto.


"Let op: als je een vrijwaringsbewijs krijgt, moet je nog wel zelf de verzekering opzeggen. Dit gebeurt namelijk niet automatisch!"

5: Sluit je autoverzekering af

Zodra je eigenaar en kentekenhouder van een auto bent geworden, ben je wettelijk verplicht de auto te verzekeren. Het is dus verstandig om per direct een autoverzekering af te sluiten als je de auto op je naam zet. Of zelfs al eerder. Dan kun je meteen wegrijden als je de auto hebt overgeschreven.

Bij Independer vergelijk je de beste autoverzekering voor jouw situatie. Sla je vergelijking op voor later of sluit af in maar 5 minuten.

vergelijk nu je autoverzekering


WUA

Waar kan je het kenteken overschrijven?

Overschrijven kan op meerdere manieren:

Kenteken overschrijven bij een RDW-balie

Deze vind je in de RDW-keuringsstations in onder andere Zoetermeer, Veendam en Den Bosch. Let op: sommige RDW-kantoren hebben geen balie en daar kun je dan ook niet terecht voor baliediensten, waaronder het overschrijven van je kenteken.

Kenteken overschrijven bij een locatie van PostNL

Let op: dit kan niet overal. Op de website van PostNL kun je zien waar bij je bij jou in de buurt je kenteken kan overschrijven.

Kenteken overschrijven bij een RDW-erkende garage of dealer

Koop je een auto bij een RDW- erkende garage of dealer? Dan zet deze de auto meteen voor je op naam. Je hebt hiervoor wel een geldig legitimatiebewijs nodig.

Online kenteken overschrijven via de RDW

Je kan je auto ook online overschrijven via de RDW. Je hebt hiervoor een Android-telefoon met versie 7.0 of hoger nodig. Of een iPhone model 7 of hoger, met minimaal iOS versie 13.2. Deze hebben een NFC-lezer. Helaas werkt de app nog niet op andere besturingssystemen. Of je telefoon geschikt is kun je hier terugvinden.

Online overschrijven kan bovendien alleen als je een kentekencard (ook wel bekend als kentekenbewijs) hebt en een modern Nederlands identiteitsbewijs. 

Dit heb je nodig om je auto online over te schrijven

 • een geschikte telefoon (zie hierboven);
 • de DigiD-app waarmee een controle van je identiteitsbewijs is uitgevoerd (Op de website van DigiD vind je hier meer informatie over);
 • een geldig Nederlands identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs);
 • een kentekencard (of kentekenbewijs) op creditcardformaat.

Voldoe je aan de voorwaarden? Volg dan deze 7 stappen 

 1. Ga naar de pagina Voertuig overschrijven van de RDW.
 2. Volg de aanwijzingen op je scherm.
 3. Betaal via IDEAL. Het kan een paar uur duren voordat de RDW de betaling verwerkt heeft. 
 4. Je ontvangt een e-mail met het bericht dat je aanvraag in behandeling is. De overschrijving is op dat moment nog niet definitief.
 5. In een tweede e-mail wordt de overschrijving bevestigd. Vanaf dat moment ben je ook verantwoordelijk voor de autoverzekering, APK en motorrijtuigenbelasting
 6. In de derde en laatste mail zit een link naar het vrijwaringsbewijs (dat je aan de verkoper geeft) en het tenaamstellingsverslag met het eerste deel van de tenaamstellingscode. De documenten kun je op je computer opslaan. De link is 30 dagen geldig. 
 7. Je ontvangt het kentekenbewijs (creditcardformaat) via de post, samen met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Bewaar deze code goed. ​

Misschien heb je, net als anderen, nog enkele vragen. Wij kunnen je helpen.

veelgestelde vragen 

Veelgestelde vragen over een auto overschrijven

Een scooter of brommer kan je net als een auto overschrijven bij een kentekenloket, PostNL-locatie, RDW keuringsstation of een RDW balie. Daarnaast kan je ook gebruik maken van de DigiD-app en je scooter zo online overschrijven. Meer informatie over het overschrijven van je scooter? Bekijk dan de website van de RDW.

Heb je in het weekend een auto gekocht? Dan is het even zoeken naar een postkantoor dat open is op zondag. Via de website van PostNL vind je gemakkelijk een locatie bij jou in de buurt. Maar je kunt je auto natuurlijk ook online overschrijven via de RDW.

Meestal ontvang je het nieuwe kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode binnen 2 werkdagen. Is het kenteken voor 4 uur 's middags overgeschreven? Dan verstuurt de RDW het kentekenbewijs diezelfde (werk)dag en heb je het vaak de eerstvolgende werkdag al binnen.

De voorwaarden voor auto overschrijven zijn:

 • ​je bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als je een brommer wil overschrijven);
 • Je woont in Nederland en bent bij de gemeente ingeschreven in de Basisregistratie (BRP);
 • Je moet het kenteken zelf op je naam laten overschrijven;
 • Het kentekenbewijs is compleet. 

Er zijn verschillende locaties waar je je auto kunt overschrijven in jouw regio. Bijvoorbeeld bij je lokale supermarkt: Jumbo, Albert Heijn of de Plus. Of bij de kantoorboekhandel, zoals Bruna, AKO of Primera. Bekijk ook de pagina: auto overschrijven in de buurt.

Heb je een leaseauto? Dan ontvang je geen tenaamstellingscode. De auto is dan eigendom van een lease- of financieringsmaatschappij. Deze maatschappij ontvangt dan een tenaamstellingscode. Ook als je een auto koopt op afbetaling, ontvang je niet direct de tenaamstellingscode. Deze blijft in het bezit van de autogarage, totdat je de lening hebt afbetaald. 

Een leaseauto moet je ook anders verzekeren. Lees daar meer over op onze informatiepagina over de leaseverzekering.

Bronnen en expertise

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • RDW
 • PostNL
 • Kentekenloket
 • Belastingdienst

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Menno Dijcks. Hij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media.
Bijvoorbeeld op AD, BN DeStem en AutoWeek.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png
emerce-11245-populairste-website-vergelijking-2021-46x52.png
Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.