Vanaf welk moment moet ik mijn auto verzekeren?

Zodra je eigenaar en kentekenhouder van een auto bent geworden, heb je een verzekeringsplicht. Het is dus verstandig om per direct een autoverzekering af te sluiten als je de auto op je naam zet. Zodra de auto is overgeschreven op jouw naam, kun je direct je autoverzekering afsluiten via onze website. Je krijgt dan direct een bevestiging van de verzekering (en/of voorlopige dekking) per e-mail. Zo kun je de auto na het aanschaffen meteen veilig naar huis rijden. Goed om te weten: je hebt na het afsluiten van je verzekering nog 14 dagen bedenktijd. Ben je toch niet tevreden met je keuze? Dan kun je dus nog binnen 2 weken een andere verzekering kiezen.

Wat als je de auto niet direct verzekert?

In een auto rijden die niet verzekerd is, is verboden bij de wet. Ook niet een eenmalig ritje. Je loopt hiermee het risico op een boete. Als je na de aankoop van je auto onverzekerd naar huis rijdt en je komt de politie tegen heb je een probleem. Als je bij een controle niet kunt aantonen dat de auto verzekerd is, krijg je een boete van 600 euro (2021). Rijd je schade met een onverzekerde auto, dan is er niks verzekerd en wordt er ook niks vergoed.

Als je binnen 28 dagen de auto niet hebt verzekerd op naam, ontvang je een waarschuwing van de RDW. Wacht je nog langer met verzekeren? Dan riskeer je een boete. 

Op zoek naar een nieuwe auto?

Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken in je zoektocht naar een andere of nieuwe auto? Meld je dan aan voor onze Andere Auto Hulp. We helpen je op weg met financiële tips over de aanschaf van je auto.

E-mailadres

APK

Daarnaast is het belangrijk dat de auto een APK (Algemene Periodieke Keuring) heeft gehad. Een geldige APK is een voorwaarde om de auto te kunnen verzekeren. Zodra de auto op jouw naam staat, betaal je automatisch mee aan wegenbelasting

Onverzekerd voertuig schorsen

Heb je een mooie oldtimer gekocht, waar je de komende tijd nog even aan wil sleutelen voor je ermee de weg op gaat? Dan kun je het kenteken schorsen. Je betaalt dan geen wegenbelasting en je hebt ook geen verzekeringsplicht. Je mag er dan ook niet mee rijden. Als je auto toch alleen maar in de garage staat, is dit een goed alternatief. Een voertuig schorsing kost wel geld. De prijs hangt af van de leeftijd van de auto. Voor personenauto’s tot 15 jaar oud betaal je ongeveer 75 euro. Heb je een auto gekocht die ouder is dan 15 jaar? Dan betaal je voor het schorsen van het kenteken ongeveer 25 euro. Wil je het kenteken langer dan een jaar schorsen? Je betaalt jaarlijks opnieuw een bedrag voor het verlengen van de schorsing. Als je de auto een paar maanden niet gebruikt, kan het verzekeren soms goedkoper zijn dan het schorsen. 

Nog ergens hulp bij nodig?

035 626 55 44

vandaag vanaf 08:00 uur

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Boetebase
  • RDW

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.