Vrijwaringsbewijs

Verkoop je je auto aan iemand anders? Dan ontvang je van de koper een vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs is een belangrijk document: het is het bewijs dat je niet langer juridisch eigenaar bent van een auto. Dit betekent dat je niet meer aansprakelijk bent voor de autoverzekering, wegenbelasting en APK-keuring van de auto. Je gebruikt het vrijwaringsbewijs ook om je autoverzekering op te zeggen. Daarnaast ben je met het vrijwaringsbewijs op zak ook niet aansprakelijk voor eventuele bekeuringen van de verkochte auto.

Hoe kan ik een nieuw vrijwaringsbewijs aanvragen?

Via de RDW kun je een uittreksel aanvragen van jouw persoonlijke gegevens in het kentekenregister. Je kunt dit online doen via de website van RDW, of schriftelijk. Via het kentekenregister kun je actuele en historische persoons- en voertuiggegevens opvragen tot 9 jaar terug. Wil je alleen de status controleren van je auto? Dan kun je ook gebruik maken van de gratis RDW Kentekencheck.

Autoverzekeringen vergelijken

Wist je dat je wel 259 euro per jaar kan besparen door over te stappen naar een andere autoverzekering? Vooral als je al lang bij dezelfde verzekeraar zit of in de afgelopen jaren bent verhuisd. Via Independer vergelijk je eenvoudig en kun je je nieuwe verzekering direct afsluiten.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • RDW

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.