Wil je je auto op een andere naam laten verzekeren, terwijl jij de eigenaar bent? Dat is niet mogelijk. De eigenaar van de auto, verzekert de auto ook. Lees hier meer over wat er gebeurt als je dat niet doet en wat de uitzonderingen zijn.
Als je een auto hebt, moet je die ook zelf verzekeren. Het is niet mogelijk dat jij de auto verzekert, terwijl op papier iemand anders de eigenaar is. Bij geen enkele verzekeraar is het mogelijk om de auto van een ander te verzekeren.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen toch de auto van een ander willen verzekeren. Bijvoorbeeld omdat:
Helaas zijn dit geen geldige redenen, en is het niet toegestaan om de auto van een ander op jouw naam te verzekeren.
Het komt weleens voor dat mensen niet eerlijk zijn en de autobezitter en de verzekerde niet dezelfde persoon blijken te zijn. Als zoiets uitkomt, heb je echt een groot probleem. Een verzekeraar komt daar vrijwel altijd achter na een aanrijding. Bij het aanvragen van een verzekering, moet je eerlijk aangeven wie de eigenaar van de auto is. Doe je dat niet dan is de verzekeraar niet verplicht om schade te vergoeden. Wel vergoedt de verzekeraar schade aan een andere auto, maar die moet je dan vervolgens aan de verzekeraar terugbetalen. Het kan je dus duur komen te staan.
Als je verzekeraar kan aantonen dat je bewust informatie achter hebt gehouden, kun je op de zwarte lijst komen. Als je met je naam hierop geregistreerd staat, wordt het lastig je ergens te verzekeren. Het duurt vaak 8 jaar voor je van de zwarte lijst wordt afgehaald.
Er zijn wel enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld bij partners die op hetzelfde adres wonen. Je kunt bij het aanvragen van een autoverzekering ook direct aangeven dat de eigenaar niet de regelmatige bestuurder is. Verzekeraars accepteren in dit soort situaties je aanvraag sneller, omdat de premie wel wordt berekend op basis van de gegevens van de persoon die het meeste rijdt. De premie is altijd gebaseerd op de regelmatige bestuurder. Het is belangrijk aan te geven wie de regelmatige bestuurder is en wie de eigenaar is van de auto.
Voorbeeld: Levi en Sarah zijn getrouwd en hebben samen een auto. De auto staat op naam van Sarah, maar Levi is de regelmatige bestuurder. Aangezien het hier gaat om partners is het mogelijk om dit zo aan te geven bij de verzekeraar.
Heb je een eigen auto dan is het eigenlijk altijd slimmer om ‘m zelf te verzekeren. Want je bouwt dan op je eigen naam schadevrije jaren op. En hoe meer jaren je opbouwt, hoe hoger de korting op de premie.
Damai, Erwin en Mijke; samen 9 jaar Independer
Stel je vraag ook aan ons via: