Wat is mijn auto waard?

Wat is mijn auto waard? Dat hangt af van een aantal factoren, zoals:

 • de leeftijd van je auto
 • het aantal gereden kilometers
 • accessoires van je auto
 • de staat van onderhoud. 

De dagwaarde geeft aan wat het ongeveer kost om een vergelijkbare vervangende auto te kopen.​

Waarom de dagwaarde berekenen?

Wanneer heb je er iets aan om de dagwaarde van je auto te berekenen? 

Situatie 1: Je verkoopt je auto

Als je je auto verkoopt wil je eerst de waarde van je auto achterhalen. Aan de hand van de dagwaarde kun je de verkoopprijs van je auto bepalen. De verkoopprijs hoeft niet per se gelijk aan de dagwaarde te zijn. 

Situatie 2: Een andere auto kopen

Bij het kopen van een tweedehands auto is het handig om de dagwaarde van de auto te weten. Zo voorkom je dat je teveel betaalt. Koop je je auto bij een particulier? Dan betaal je vaak de dagwaarde. Als je je auto bij een garage of dealer koopt, betaal je altijd meer dan de dagwaarde, want de garage wil natuurlijk aan de verkoop verdienen. 

Situatie 3: Je hebt schade aan je auto

Verzekeraars maken ook gebruik van de dagwaarde om te bepalen welk bedrag ze vergoeden bij schade. Een schade-expert bepaalt wat de auto waard was voordat hij beschadigd raakte.

Situatie 4: Je auto is total loss

Rijd je je auto total loss en valt je auto niet onder de aanschafwaarderegeling of 
nieuwwaarderegeling? Dan stelt een schade-expert twee bedragen vast. De dagwaarde (de waarde van de auto vóór het ongeval) en de restwaarde (de waarde van de auto na het ongeval). Je autoverzekeraar houdt met beide bedragen rekening bij het bepalen van je vergoeding. 

Is je auto ouder dan 12 jaar? Dan adviseren wij om de schade-expert te laten zien hoe de auto onderhouden is. Een goed onderhouden auto is meer waard dan een die slecht is onderhouden.

"Is je auto ouder dan 12 jaar en heb je hem goed onderhouden? Laat dit de schade-expert zien: hij of zij kan dan meer waarde aan je auto toekennen." 

- Rianne, expert autoverzekeringen

Verschil tussen dagwaarde en cataloguswaarde

De cataloguswaarde is wat je auto nieuw bij de fabriek of dealer kost. Dat bedrag kan flink verschillen van de waarde van je auto op dit moment: de dagwaarde dus. Dit heeft te maken met verouderde technieken in je auto of door afschrijving. 

Om te bepalen wat je maandelijks voor je autoverzekering moet betalen, is de cataloguswaarde een belangrijke factor. 

Benieuwd naar de cataloguswaarde van je auto? Bij Independer kun je naast de dagwaarde van je auto ook de cataloguswaarde berekenen

Verschil tussen de dagwaarde en inruilwaarde

De dagwaarde is de waarde van je auto op dit moment. De inruilwaarde is het bedrag dat garage of dealer je geeft als je je auto inruilt. Het bedrag dat je voor je auto krijgt is afhankelijk van de staat van het voertuig en de voorwaarden van de dealer. Ben je van plan je auto in te ruilen? Dan is het verstandig als je de dagwaarde van je auto weet. Zo heb je een goede indicatie en zorg je ervoor dat je genoeg voor je auto krijgt.

Check de overige autowaarden

Benieuwd naar meer autowaarden? Zoals de dagwaarde, cataloguswaarde, inruilwaarde, aanschafwaarde en taxatiewaarde? Op deze autowaarde pagina lees je wat het verschil is tussen deze begrippen en in welke situatie je waarmee te maken krijgt. 

Ga je een tweedehands auto kopen?

Mijn Autocoach helpt jou bij het kopen van een goede auto voor de juiste prijs. 

Mijn Autocoach verzorgt:

 • inspectie op de brug
 • onderhandeling
 • inruil
 • garantie

Doe nu een gratis kenteken check bij Mijn Autocoach.

Informatie gecontroleerd door expert

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid
 • ANWB
 • Verbond van Verzekeraars​

Awards Independer autoverzekering

WUA

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs onder andere in 2019, 2017, 2013 en 2011.

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Shopping Awards

In 2019 won Independer de Shopping Awards publieksprijs XL in de categorie financiële diensten. Independer behaalde van alle genomineerden de hoogste eindscore, binnen een combinatie van twee onafhankelijke onderzoekmethodes onder online klanten.