Wat is de dagwaarde van je auto?

De dagwaarde van je auto is de waarde van je auto op dit moment. Deze waarde hangt af van een aantal factoren, zoals:

 • de leeftijd van je auto
 • het aantal gereden kilometers
 • accessoires van je auto
 • de staat van onderhoud. 

De dagwaarde geeft aan wat het ongeveer kost om een vergelijkbare vervangende auto te kopen.​

Waarom de dagwaarde berekenen?

Wanneer heb je er iets aan om de dagwaarde van je auto te berekenen? 

Situatie 1: Je verkoopt je auto

Als je je auto verkoopt wil je eerst de waarde van je auto achterhalen. Aan de hand van de dagwaarde kun je de verkoopprijs van je auto bepalen. De verkoopprijs hoeft niet per se gelijk aan de dagwaarde te zijn. 

Situatie 2: Een andere auto kopen

Bij het kopen van een tweedehands auto is het handig om de dagwaarde van de auto te weten. Zo voorkom je dat je teveel betaalt. Koop je je auto bij een particulier? Dan betaal je vaak de dagwaarde. Als je je auto bij een garage of dealer koopt, betaal je altijd meer dan de dagwaarde, want de garage wil natuurlijk aan de verkoop verdienen. 

Situatie 3: Je hebt schade aan je auto

Verzekeraars maken ook gebruik van de dagwaarde om te bepalen welk bedrag ze vergoeden bij schade. Een schade-expert bepaalt wat de auto waard was voordat hij beschadigd raakte.

Situatie 4: Je auto is total loss

Rijd je je auto total loss en valt je auto niet onder de aanschafwaarderegeling of 
nieuwwaarderegeling? Dan stelt een schade-expert twee bedragen vast. De dagwaarde (de waarde van de auto vóór het ongeval) en de restwaarde (de waarde van de auto na het ongeval). Je autoverzekeraar houdt met beide bedragen rekening bij het bepalen van je vergoeding. 

Is je auto ouder dan 12 jaar? Dan adviseren wij om de schade-expert te laten zien hoe de auto onderhouden is. Een goed onderhouden auto is meer waard dan een die slecht is onderhouden.

"Is je auto ouder dan 12 jaar en heb je hem goed onderhouden? Laat dit de schade-expert zien: hij of zij kan dan meer waarde aan je auto toekennen." 

- Rianne, expert autoverzekeringen

Independer dagwaardetool of ANWB Koerslijst

Wil je weten wat de dagwaarde van je auto is? dan kun je gebruik maken van de ANWB Koerslijst. Je moet hier eerst een aantal vragen invullen, voordat je een indicatie van de dagwaarde krijgt. Gebruik je de dagwaardetool van Independer? Dan hoef je alleen je kenteken in te vullen. 

Verschil tussen dagwaarde en cataloguswaarde

De cataloguswaarde is wat je auto nieuw bij de fabriek of dealer kost. Dat bedrag kan flink verschillen van de waarde van je auto op dit moment: de dagwaarde dus. Dit heeft te maken met verouderde technieken in je auto of door afschrijving. 

Om te bepalen wat je maandelijks voor je autoverzekering moet betalen, is de cataloguswaarde een belangrijke factor. 

Benieuwd naar de cataloguswaarde van je auto? Bij Independer kun je naast de dagwaarde van je auto ook de cataloguswaarde berekenen

Verschil tussen dagwaarde en verkoopwaarde

De verkoopwaarde is wat je voor je auto krijgt als je hem verkoopt. Dat kan een ander bedrag zijn dan de dagwaarde. De verkoopwaarde hangt af van een aantal factoren, zoals de vraag en het aanbod op de automarkt. Hierdoor kan de verkoopwaarde hoger of lager zijn dan de dagwaarde.

Verschil tussen de dagwaarde en inruilwaarde

De dagwaarde is de waarde van je auto op dit moment. De inruilwaarde is het bedrag dat garage of dealer je geeft als je je auto inruilt. Het bedrag dat je voor je auto krijgt is afhankelijk van de staat van het voertuig en de voorwaarden van de dealer. Ben je van plan je auto in te ruilen? Dan is het verstandig als je de dagwaarde van je auto weet. Zo heb je een goede indicatie en zorg je ervoor dat je genoeg voor je auto krijgt.

Andere regelingen

Sommige verzekeraars bieden speciale regelingen aan waarmee je meer dan de dagwaarde vergoed krijgt. Er zijn onder andere:

 • Nieuwwaarderegeling:

Koop je een nieuwe auto en ga je deze verzekeren? Kijk dan goed in de polisvoorwaarden naar de nieuwwaarderegeling. Verzekeraars bieden een nieuwwaarderegeling aan voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld: een verzekeraar biedt een nieuwwaarderegeling van één jaar. Als je binnen dat jaar je auto total loss rijdt, krijg je de nieuwwaarde van je auto van dat moment uitgekeerd.

 • Aanschafwaarderegeling 
 • Als je een tweedehands auto koopt, geldt de nieuwwaarderegeling niet. Veel verzekeraars bieden daarom een aanschafwaarderegeling aan. Heb je bijvoorbeeld een aanschafwaarderegeling voor het eerste jaar? Als je binnen die periode je auto total loss rijdt, krijg je het aankoopbedrag vergoed.

  • Gelijkwaardige autoregeling 

  Heeft je verzekeraar een gelijkwaardige autoregeling? Dan krijg je van je verzekeraar genoeg geld uitgekeerd om een nieuwe auto te kopen. Weinig verzekeraars bieden deze regeling aan. Kijk in de polisvoorwaarden van de verzekeraar om te zien of zij de regeling aanbieden.​

  Ga je een tweedehands auto kopen?

  Mijn Autocoach helpt jou bij het kopen van een goede auto voor de juiste prijs. 

  Mijn Autocoach verzorgt:

  • inspectie op de brug
  • onderhandeling
  • inruil
  • garantie

  Doe nu een gratis kenteken check bij Mijn Autocoach.

  Informatie gecontroleerd door expert

  Awards Independer Autoverzekering    

  WUA

  De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs onder andere in 2019, 2017, 2013 en 2011.

  Best Managed Company

  Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

  Winnaar Shopping Awards 2021

  Dit jaar (2021) won Independer de Shopping Awards in de categorie Verzekeringen. 

     

  Bronnen

  Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid
  • ANWB
  • Verbond van Verzekeraars​