Auto inruilen: hoe werkt dat?

Wil je een nieuwe auto kopen via een autodealer? Dan kun je in veel gevallen je huidige auto inruilen. Je gaat dan met je huidige auto naar de verkoper. Je geeft aan welke auto je wil geven en dat je jouw auto wil inruilen. De autoverkoper inspecteert je auto vervolgens uitgebreid. De verkoper maakt van iedere kras in de lak en elke vlek in de bekleding een notitie. Vervolgens vraagt hij de gegevens op van de auto. Op basis hiervan kan hij bepalen voor welk bedrag hij de auto weer zou kunnen verkopen. Ook de prijs van de auto die je koopt speelt een rol. Hier houdt de verkoper ook rekening mee bij het bepalen van de inruilwaarde. 

Welke factoren hebben invloed op de inruilwaarde?

Om de inruilwaarde van je auto te bepalen, kijkt de verkoper naar een aantal punten:

  • het merk en type;
  • ​het bouwjaar;
  • de kilometerstand;
  • staat van onderhoud;
  • schadeverleden van je auto;
  • uitvoering van de auto (zoals de kleur).

Wat ook vaak invloed heeft op de inruilwaarde is of je huidige auto bij deze garage al bekend is. Heb je hier bijvoorbeeld altijd de APK-keuring laten uitvoeren? Dan kan dit een positief gevolg hebben voor de inruilwaarde. 

Verschil tussen inruilwaarde en dagwaarde

Er bestaan veel verschillende begrippen als het gaat om autowaarden. Denk aan dagwaarde, cataloguswaarde, aanschafwaarde, taxatiewaarde en inruilwaarde. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de dagwaarde en de inruilwaarde? De dagwaarde is (een indicatie van) de huidige waarde van je auto. De inruilwaarde kan een ander bedrag zijn, omdat een autohandelaar zelf bepaalt hoeveel geld hij voor je auto betaalt. Wil je goed voorbereid zijn als je je auto gaat inruilen? Dan is het handig om de dagwaarde te weten.

Dagwaarde berekenen voor indicatie inruilwaarde

Om een idee te krijgen wat je auto waard is, bereken je de dagwaarde van je auto. Let op: dit is een indicatie van de waarde. Het bedrag dat je voor je auto krijgt is afhankelijk van de staat van het voertuig en de voorwaarden van de dealer.

Auto ingeruild? Denk aan een nieuwe autoverzekering

Heb je een nieuwe auto gekocht? Dan moet je deze eerst overschrijven op je naam. Zodra de auto op jouw naam staat, ben je hier verantwoordelijk voor. Je moet dan ook een autoverzekering afsluiten. Regel je dit via Independer? Dan ben je in de meeste gevallen al binnen 5 minuten verzekerd. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​ANWB
  • Bovag
  • Autoweek

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.