Wat is de taxatiewaarde?

Bij oldtimers, youngtimers of sportwagens kan het handig zijn om de auto te laten taxeren. Een taxateur maakt dan een rapport op met de taxatiewaarde van je auto op dat moment. Dit rapport is meestal maar 3 jaar geldig.

In een taxatierapport wordt vastgelegd wat het merk, type en uitvoering van de auto is. Ook de kwaliteit en conditie van de auto bepaalt de waarde. De taxateur kijkt onder andere naar de motor en het motornummer, de versnellingsbak, de remmen, het lakwerk, de staat van de carrosserie en andere opties van jouw auto.

Taxatiewaarde: wanneer heb je ermee te maken?

1. Autoverzekering voor een speciaal voertuig

Als je een autoverzekering afsluit voor je oldtimer, youngtimer of sportwagen kan het zijn dat je autoverzekeraar om een taxatierapport vraagt. Krijg je te maken met onherstelbare schade of is je auto total loss? Dan gebruikt je verzekeraar het taxatierapport om te zien hoeveel je auto waard was.

2. Speciale auto verkopen

Ga je je oldtimer, youngtimer of sportwagen verkopen? Laat je auto dan eerst taxeren. Dit geeft je een goede indicatie voor de verkoopprijs. Ook is het fijn voor de koper om het rapport in te zien, zodat hij weet hoeveel de auto waard is en of er gebreken zijn.

3. Fiscale redenen

Een taxatierapport kan ook handig zijn voor fiscale redenen. Bijvoorbeeld als je een zakelijk gekochte auto privé wilt gaan gebruiken. Dan is het taxatierapport nodig voor de overdracht van de auto. Ook voor de vaststelling van de fiscale bijtelling kan het gunstiger zijn om uit te gaan van de taxatiewaarde. In het geval van successie- of erfbelasting, moet de waarde van het voertuig ook bepaald worden met een taxatierapport. 

Hoe werkt het als je je auto laat taxeren?

Heb je een oldtimerverzekering afgesloten? Dan is het verstandig om je auto iedere 3 jaar te laten taxeren. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld hogere vergoedingen krijgt bij schade en diefstal. Want heb je schade en heb je geen taxatierapport? Dan krijg je meestal alleen de dagwaarde van je auto vergoed. Maar met een taxatierapport krijg je de taxatiewaarde vergoed. Dit bedrag is vaak hoger. 

Geldig taxatierapport

Voor je verzekering heb je wel een geldig taxatierapport nodig. Een taxatierapport is geldig wanneer:

  • ​het is gemaakt door een taxateur die is aangesloten bij TMV, VRT, FEHAC of RETM;
  • het rapport op jouw naam staat;
  • het rapport niet ouder is dan 3 jaar. 

Taxatiewaarde berekenen

Om de taxatiewaarde van je auto te laten berekenen, schakel je een taxateur in. Hier vind je een lijst met erkende taxateurs

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Rijksoverheid
  • ANWB
  • Verbond van Verzekeraars

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson . Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award .