Bespaar gemiddeld €259 op je autopremie. Vergelijk direct je autoverzekering
Autoverzekering berekenen? Check snel je premie
 • laagste prijs garantie
 • direct vandaag verzekerd
 • vergelijk, kies en bespaar!
We vullen vast je gegevens voor je in

Vergelijk en bespaar

Kenteken

Gebruik gegevens van

Postcode
Huisnummer
Nu met Gratis Extra Dekking

Hoe bereken ik mijn autoverzekering?

De premie van je autoverzekering berekenen kan in 3 eenvoudige stappen:

 1. Vul je kenteken, postcode en huisnummer in
 2. Geef aan wanneer je geboren bent, hoeveel schadevrije jaren je hebt en hoeveel kilometer je per jaar rijdt
 3. Kies de juiste dekking: WA, WA beperkt casco of WA volledig casco

Nahet invullen van je gegevens zie je de premie per verzekeraar. De verzekeraar baseert de premie van je autoverzekering op basis van het risico op schade. De verzekeraar gebruikt alle bovenstaande informatie om een inschatting van het risico te maken.

Welke factoren beïnvloeden je premie?

Hoeveel premie je moet betalen is afhankelijk van meerdere factoren. Factoren die het risico op schade verhogen, zorgen ervoor dat je premie stijgt. Denk bijvoorbeeld aan: 

 • zware of snelle auto’s, voor zowel privégebruik als zakelijk gebruik, omdat deze sneller of grotere schades maken;
 • de hoeveelheid kilometers die je rijdt, want hoe meer je op de weg bent, hoe groter kans op schade;
 • een jeugdige bestuurder (tot en met 24 jaar) of juist een bestuurder op leeftijd (vanaf 60 jaar) maakt statistisch gezien meer schade, waardoor dit een factor in de premie is;
 • een rijontzegging, strafrechtelijk verleden of veel schades in een korte periode maken het voor de verzekeraar aannemelijker dat er schade zal ontstaan;
 • een auto met een hoge dagwaarde of cataloguswaarde brengt meer reparatiekosten met zich mee;
 • een negatief aantal schadevrije jaren betekent minder korting op je premie.

Premie berekenen zonder kenteken

Soms koop je een auto die nog geen Nederlands kenteken heeft. Bijvoorbeeld omdat de auto geïmporteerd wordt, of gloednieuw is en nog niet uit de fabriek is. Om je voor te bereiden wil je dan wel weten wat de kosten van je autoverzekering zijn.


Je kunt geen verzekering afsluiten zonder kenteken, maar wel een indicatie van de premie krijgen. Vul dan als kenteken XX-00-XX in. Je krijgt dan enkele vragen over de auto. Met de gegevens die je invult krijg je een inschatting van de premie. Let op: de verzekeraar bepaalt de premie op basis van het kenteken. De uiteindelijke premie kan dus afwijken van de premieberekening die je zonder kenteken doet.

Welke kosten heb je nog meer?

Als je een auto rijdt komen daar allerlei kosten bij kijken. Niet alleen de kosten voor je autoverzekering, maar ook bijvoorbeeld aanschafkosten, benzinekosten en kosten voor de wegenbelasting. Meer inzicht nodig in kosten voor je auto of autoverzekering? We helpen je graag bij:

Autopremie Alert

Wil je een seintje ontvangen als het voor jou slim is om naar je autoverzekering te kijken? Vul dan de maand in waarin de premie van je autoverzekering wijzigt en meld je aan voor onze Autopremie Alert.

Prolongatiemaand

Daarom sluit je bij Independer af

Gratis Extra Dekking

Diefstaldekking of Fysiotherapie na auto-ongeval

Vergelijken op inhoud en prijs

De beste keuze voor jou staat altijd bovenaan

Onze experts staan voor je klaar

Persoonlijk antwoord op al je vragen

Onze klanten geven ons een 9,2

Word jij ook een blije klant?

Duidelijke informatie

07 februari 2023

Independer maakt een vergelijking van autoverzekeringen eenvoudig: alles staat keurig geïnventariseerd, en kiezen is simpel!

Independer goed, verzekeraar helaas minder.

07 februari 2023

Independer zoekt de beste deal voor je qua verzekering, en zo is het ook. Al jaren. Echter bij de verzekeraar duurt het teleurstellend lang (tot wel méér als 2 weken) voordat je reactie krijgt op emails. Ook telefonisch tragisch slecht te bereiken. Gelukkig heeft Independer nog meer mooie deals met verzekeraars!

bereikbaarheid / conact

07 februari 2023

Zie mijn klacht vooraf gegeven

Gratis Extra Dekking bij Independer

Sluit je bij Independer een autoverzekering af? Dan krijg je van Independer gratis diefstaldekking (bij WA) óf gratis extra Fysiodekking (bij beperkt of volledig casco). 

Gratis Diefstaldekking

Kies je voor een verzekering met WA-dekking? Dan vergoedt de verzekeraar niets als je auto wordt gestolen. Daarom krijg je van ons een gratis Diefstaldekking cadeau. 

Het maakt niet uit welke verzekering je kiest. Er geldt maar één voorwaarde: de dagwaarde van je auto is niet hoger dan 7.500 euro. Is dat wel het geval? Dan krijg je de Fysiodekking na een auto-ongeval.

Gratis Fysiodekking na een auto-ongeval 

Alsof een auto-ongeluk niet vervelend genoeg is, krijg je achteraf ook nog vaak te maken met medische kosten of het eigen risico van je zorgverzekering dat je moet betalen. 

De gratis Fysiodekking van Independer vergoedt deze kosten. Tot maximaal 10.000 euro per gebeurtenis. Dit zijn de voorwaarden:

 • Je hebt een verzekering met Beperkt of Volledig Casco dekking.
 • Of je hebt een WA-dekking, maar de dagwaarde van je auto is hoger dan 7.500 euro.
 • Alleen de bestuurder is verzekerd. Dit kan de verzekeringsnemer zijn, maar ook iemand anders die met jouw toestemming rijdt. 
 • De medische kosten houden verband met het ongeluk. 
 • Je verzekering loopt nog op het moment van het ongeluk.
 • Ook fysiotherapie, hulpmiddelen en psychosociale hulp worden vergoed.​

Premie autoverzekering bij de Vereende berekenen

Soms is het door een bepaalde reden lastig om een autoverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld door een strafrechtelijk verleden, een rijontzegging die recent is afgelopen, of een extreem snelle auto. Als de meeste verzekeraars een te hoog risico in jouw situatie zien, is daar Vereende Verzekeringen.

Een premie voor Vereende Verzekeringen berekenen is lastig, omdat deze op maat wordt gemaakt op basis van de situatie. Neem daarom contact op met onze klantenservice. Onze experts helpen je graag.

De dekking voor jou

Je kunt bij je autoverzekering kiezen uit drie verschillende dekkingen:​

 • Wettelijke Aansprakelijkheid (WA): het is in Nederland verplicht om je auto (en andere motorvoertuigen) minimaal WA te verzekeren. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed.
 • WA + beperkt casco: met deze dekking zijn ook verschillende schades aan je eigen auto verzekerd, zoals brandschade, ruitschade en diefstal. Schade aan je eigen auto die door eigen schuld is ontstaan, valt niet onder de dekking.
 • WA + volledig casco: hiermee ben je voor nagenoeg alle autoschades verzekerd. 


Ook besparen op je autoverzekering?

Besparen op je autoverzekering

Op zoek naar een goedkope autoverzekering? Er zijn verschillende bespaartips om je premie laag te houden. 

 1. ​Maak regelmatig een vergelijking van autoverzekeringen. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Zonde, want de premies veranderen regelmatig en je auto wordt ook ouder.
 2. Betaal kleine schades zelf. Het claimen van schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. En daardoor stijgt je premie. Overweeg bij een kleine schade de kosten voor eigen rekening te nemen.
 3. Betaal de premie voor het hele jaar. Standaard betaal je de premie van je autoverzekering per maand. Maar als je het in een keer voor het hele jaar betaalt, krijg je vaak korting van je verzekeraar.
 4. Kijk kritisch naar de dekking. Een splinternieuwe auto wil je uitgebreid verzekeren, maar voor een auto ouder dan 10 jaar is dat misschien niet meer nodig. Bekijk goed of de premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt.
 5. Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraar krijg je hier korting voor terug. 
 6. Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet bij je autoverzekering af te sluiten.

Veelgestelde vragen over de premieberekening

Ben je op zoek naar de polisvoorwaarden van je autoverzekering? Lees dan verder op deze pagina. We hebben daar de belangrijkste onderdelen van de polisvoorwaarden op een rijtje gezet, bijvoorbeeld over het eigen risico, de opzegtermijn en hoe het zit met schadeherstel.

Wil je de polisvoorwaarden per verzekeraar inzien? Zoek dan je verzekeraar op in het overzicht met autoverzekeraars en selecteer de juiste dekking (WA, WA + beperkt casco of WA + volledig casco). Je kunt daar de volledige polisvoorwaarden als PDF downloaden.

Tip: Alle lastige begrippen vind je terug in onze begrippenlijst.

Er zijn verschillende bijzondere situaties die het regelen van je autoverzekering wat lastiger maken. Bijvoorbeeld als je nog geen rijbewijs hebt of als je een autoverzekering wilt afsluiten voor iemand anders. Lees verder op onze pagina over autoverzekering bij bijzondere situaties.

De premie van je autoverzekering wordt berekend aan de hand van verschillende factoren. Bijvoorbeeld je leeftijd, waar je woont, het type auto en hoeveel schadevrije jaren je hebt. Meer hierover lees je op onze pagina over autoverzekering berekenen.

Heb je een tweede auto gekocht en wil je die verzekeren? Dan kun je bij veel verzekeraars korting krijgen via de tweede autoregeling. Hier zit wel een aantal voorwaarden aan. Lees meer over de tweede autoregeling.

Je autoverzekering opzeggen is niet moeilijk. Wel heb je meestal een opzegtermijn van een maand. Wanneer je via Independer een andere autoverzekering afsluit, helpen wij je met het opzeggen van je oude verzekering. Op onze autoverzekering opzeggen pagina lees je hier meer over.

Jongeren betalen vaak een hoge premie voor hun autoverzekering. Toch kun je het een en ander doen om toch de beste autoverzekering te vinden voor een lage premie. Lees meer op onze pagina over autoverzekering en jongeren.

Met de bonus-malusladder bepalen verzekeraars hoeveel korting je krijgt als je een langere periode geen schade hebt. Lees meer over de bonus-malusladder en je autoverzekering.

Binnen de wereld van autoverzekeringen bestaan veel ingewikkelde termen. Wil je naast het begrip 'bonus-malusladder' de betekenis van andere termen weten? Kijk dan ook eens naar onze begrippenlijst

Met de auto op vakantie? In het buitenland gelden vaak andere regels. Gebruik onze checklist auto buitenland om niets te vergeten en goed verzekerd op weg te gaan.

Als je auto is gestolen, is het belangrijk om snel aangifte te doen. Meer over aangifte doen en de vergoeding van diefstal door je autoverzekering, lees je op deze pagina

Heb je autoschade en ben je verzekerd via Independer? Dan kun je je schade meestal online melden via Mijn Independer. Lees hier alles over schade en je autoverzekering.

Wat je bij pech moet doen, hangt ervan af hoe je je voor pechhulp hebt verzekerd. Ook Independer biedt pechhulp aan. Lees meer over Independer Pechhulp of andere manieren om pechhulp te verzekeren.

Als je een autoverzekering afsluit via Independer heb je 14 dagen bedenktijd. Binnen deze tijd kun je je verzekering altijd nog annuleren; dit kost je niets.

Heb je een andere vraag over je autoverzekering? Lees meer over:

Bronnen en expertise

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Menno Dijcks. Hij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media.
Bijvoorbeeld op AD, BN DeStem en AutoWeek.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png
emerce-11245-populairste-website-vergelijking-2021-46x52.png
Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.