Brandstofprijzen dalen maar zijn nog steeds hoog

De prijzen voor benzine en diesel zijn weer wat aan het dalen, maar liggen nog steeds vrij hoog. Een belangrijke reden hiervoor is dat de prijs van ruwe olie is gestegen. Dit zien we bijvoorbeeld ook terug in de hoge energieprijzen. Maar ook de oorlog in Oekraïne heeft invloed op de brandstofprijzen. 

De prijzen bij tankstations veranderen continu. Tank je regelmatig bij hetzelfde tankstation in de buurt? Dan zal je zien dat de prijs zelfs per dag een paar cent per liter kan verschillen. Met onze brandstofprijzencheck kun je zien waar tarieven het laagst liggen. Zo kun je toch nog wat geld besparen op je tankbeurt. 

Waar tank je het goedkoopste?

Je tankt het goedkoopste bij een onbemand tankstation dat niet aan de snelweg ligt. Bijvoorbeeld van TinQ of Tango. Die zijn vaak (veel) goedkoper dan een bemand tankstation van bijvoorbeeld de Shell, BP of Esso. Zowel benzine als diesel.

Daarnaast is het verstandig om onze handige brandstofprijzencheck te gebruiken. Je ziet dan direct welk tankstation bij jou in de buurt de laagste prijzen heeft. Het is heel eenvoudig: vul je postcode of plaatsnaam in en selecteer je brandstof. Je ziet direct een overzicht van de tankstations in jouw regio. 

Brandstofverbruik berekenen in 4 stappen

 • Stap 1: Zet de dagteller direct na het tanken op nul. Meestal moet je daarvoor een knop ingedrukt houden die bij de teller staat. Bij de volgende tankbeurt weet je zo precies hoeveel kilometers je in tussentijd hebt gereden. Heb je geen dagteller? Schrijf dan even je kilometerstand op.
 • Stap 2: Noteer het cijfer op je dagteller, net voor je volgende tankbeurt. Als je geen dagteller hebt trek je de kilometerstand bij je vorige tankbeurt af van het cijfer dat op dat moment op je teller staat.
 • Stap 3: Kijk op de pomp hoeveel liter benzine of diesel je hebt bijgetankt. Belangrijk is dat je de tank volledig vult, telkens tot het moment waarop de pomp zelf automatisch stopt.
 • Stap 4: Vermenigvuldig het aantal getankte liters met 100 en deel het resultaat door de gereden kilometers. Het resultaat is je brandstofverbruik, uitgedrukt in aantal liter per 100 kilometer.

Wil je weten hoeveel kilometer je met één liter benzine of diesel kan rijden? Dan deel je het aantal kilometers uit stap 2 door het aantal liter uit stap 3. De brandstofprijs per kilometer krijg je door de prijs per liter vervolgens door het aantal kilometer per liter benzine of benzine te delen.

Hoe kun je besparen op je autokosten?

Als autobezitter heb je te maken met verschillende vaste lasten. Denk bijvoorbeeld aan je autoverzekering, wegenbelasting, de jaarlijkse APK en onderhoud. Daarnaast betaal je natuurlijk voor brandstof of het opladen van je elektrische auto. Een hoop kosten dus. Maar gelukkig zijn er wel manieren waarop je kunt besparen. Naast je brandstof, kun je namelijk ook besparen op je autoverzekering

Meld je aan voor onze handige Autopremie Alert

Wil je een seintje ontvangen als het voor jou slim is om naar je autoverzekering te kijken? Vul dan de maand in waarin de premie van je autoverzekering wijzigt en meld je aan voor onze Autopremie Alert.

Prolongatiemaand

Veelgestelde vragen

Benzine, diesel of LPG?

Tankstations bieden een flink aantal verschillende brandstoffen aan. En dan zijn er natuurlijk nog de laadpalen voor elektrische auto's. Iedere brandstof heeft andere eigenschappen. Welke optie het meest geschikt is voor jou, is onder andere afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt. We zetten de voor- en nadelen van benzine, diesel, lpg voor je op een rijtje. 

Benzine

De meeste auto's in ons land rijden op benzine. Ondanks dat het de duurste brandstof is. Maak je weinig kilometers? Dan ben met een benzineauto meestal het voordeligste uit.

Voordelen Nadelen
relatief voordelig in aanschaf verbruik hoger dan bij diesel
lagere wegenbelasting duurste brandstof
hoogste CO2-uitstoot

Diesel

Een reden om voor een diesel te kiezen kan zijn dat je veel kilometers rijdt. Maar een diesel heeft ook steeds meer nadelen. Denk bijvoorbeeld aan milieuzones in steden waar je met je diesel niet doorheen mag. 

Voordelen Nadelen
zuiniger dan benzine hogere wegenbelasting
goedkopere occasions dreiging van milieuzones
diesel aan de pomp goedkoper lagere restwaarde
lagere CO2-uitstoot dan benzine hogere uitstoot giftige uitlaatgassen*


*vooral bij oudere diesels

LPG

Hoewel deze brandstof relatief goedkoop is, kiezen er maar weinig mensen voor. Dit heeft onder andere te maken met de hoge aanschafprijs voor de gastank die je nodig hebt. De hogere wegenbelasting speelt hierbij ook een rol. 

Voordelen Nadelen
stuk goedkoper dan diesel en benzine hogere wegenbelasting
lagere CO2-uitstoot dan benzine lpg is niet bij ieder tankstation verkrijgbaar
meerverbruik ten opzichte van benzine
aanschafprijs LPG-installatie
hogere NOx-uitstoot

Nederland is een van de duurste landen van Europa als het gaat om brandstof. Dat de prijzen zo hoog zijn, heeft te maken met de accijns- en belastingdruk van de overheid.

Een aantal tips om je brandstofverbruik laag te houden:

 • ​Houd tijdens het rijden een zo constant mogelijke snelheid aan, bijvoorbeeld met cruise control. Door veel te versnellen verbruikt je auto namelijk meer brandstof.
 • Zet de airco of verwarming uit als je deze niet echt nodig hebt. Vooral op een warme zomerdag verbruik je met de airco veel extra brandstof.
 • Controleer regelmatig je bandenspanning. Vooral te zachte banden zorgen ervoor dat je extra brandstof verbruikt.
 • Breng je auto regelmatig naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Zelfs door een verstopte luchtfilter kan je brandstofverbruik stijgen. 

Tank voordelig op zaterdag

De brandstof is vaak het goedkoopst op zaterdag. Dan geven sommige tankstations korting op benzine en diesel. Maandag is juist weer een dure dag om je tank vol te gooien. En ook tijdens de spits, wanneer veel mensen onderweg zijn, liggen de benzine- en dieselprijzen vaak hoger.

Tanken in het weekend

In het weekend tanken is vaak goedkoper. Op zaterdag en zondag zijn er minder mensen onderweg. De prijzen bij tankstations zijn dan lager. Maandag is benzine en diesel juist weer duurder.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • ANWB
 • Petrolview
 • BOVAG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Menno Dijcks. Hij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media.
Bijvoorbeeld op AD, BN DeStem en AutoWeek.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png
emerce-11245-populairste-website-vergelijking-2021-46x52.png