Brandstofprijzen op dit moment historisch hoog

Nederland is een van de duurste landen van Europa als het gaat om brandstof. Dat de prijzen zo hoog zijn, heeft te maken met de accijns- en belastingdruk van de overheid. De brandstofprijzen veranderen ook continu. Dit komt doordat olieprijs bijna dagelijks wijzigt. Tank je regelmatig bij hetzelfde tankstation? Dan zal je zien dat de prijs zelfs per dag een paar cent per liter kan verschillen. 

Waar kun je goedkoop tanken bij een tankstation in de buurt?

Benzine en diesel zijn op dit moment duurder dan ooit. Rijd je veel? Dan merk je dit behoorlijk in je portemonnee. Helaas kun je er niet zo veel aan doen, want tanken moet je toch. Wil je toch zo goedkoop mogelijk tanken? Gebruik dan onze handige brandstofprijzencheck en bekijk welk tankstation bij jou in de buurt de laagste prijzen heeft. Het is heel eenvoudig: vul je postcode of plaatsnaam in en selecteer je brandstof. Je ziet direct een overzicht van de tankstations in jouw regio. 

Goedkoop tanken? Onbemand tankstation, niet langs de snelweg

Tank je meestal langs de snelweg? Bijvoorbeeld bij de Shell, BP of de Esso? Dan ben je voor een tankbeurt vaak veel meer kwijt dan wanneer je de snelweg verlaat. En dan zit er nog verschil tussen bemande en onbemande tankstations. Bij een onbemand tankstation ligt de benzineprijs vaak net iets lager. Denk bijvoorbeeld aan TinQ of Tango. Ook de dieselprijs ligt hier vaak wat lager. Onderstaande tabel geeft een indicatie van de brandstofprijzen bij verschillende soorten tankstations.

Benzine, diesel of LPG?

Tankstations bieden een flink aantal verschillende brandstoffen aan. En dan zijn er natuurlijk nog de laadpalen voor elektrische auto's. Iedere brandstof heeft andere eigenschappen. Welke optie het meest geschikt is voor jou, is onder andere afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt. We zetten de voor- en nadelen van benzine, diesel, lpg voor je op een rijtje. 

Benzine

De meeste auto's in ons land rijden op benzine. Ondanks dat het de duurste brandstof is. Maak je weinig kilometers? Dan ben met een benzineauto meestal het voordeligste uit.

Voordelen Nadelen
relatief voordelig in aanschaf verbruik hoger dan bij diesel
lagere wegenbelasting duurste brandstof
hoogste CO2-uitstoot

Diesel

Een reden om voor een diesel te kiezen kan zijn dat je veel kilometers rijdt. Maar een diesel heeft ook steeds meer nadelen. Denk bijvoorbeeld aan milieuzones in steden waar je met je diesel niet doorheen mag. 

Voordelen Nadelen
zuiniger dan benzine hogere wegenbelasting
goedkopere occasions dreiging van milieuzones
diesel aan de pomp goedkoper lagere restwaarde
lagere CO2-uitstoot dan benzine hogere uitstoot giftige uitlaatgassen*


*vooral bij oudere diesels

LPG

Hoewel deze brandstof relatief goedkoop is, kiezen er maar weinig mensen voor. Dit heeft onder andere te maken met de hoge aanschafprijs voor de gastank die je nodig hebt. De hogere wegenbelasting speelt hierbij ook een rol. 

Voordelen Nadelen
stuk goedkoper dan diesel en benzine hogere wegenbelasting
lagere CO2-uitstoot dan benzine lpg is niet bij ieder tankstation verkrijgbaar
meerverbruik ten opzichte van benzine
aanschafprijs LPG-installatie
hogere NOx-uitstoot

Op zoek naar een andere auto?

Ben je op zoek naar een andere auto? Meld je dan gratis aan voor onze 'Andere auto hulp' en ontvang handige tips.

E-mailadres

Hoe kun je besparen op je autokosten?

Als autobezitter heb je te maken met verschillende vaste lasten. Denk bijvoorbeeld aan je autoverzekering, wegenbelasting, de jaarlijkse APK, onderhoud en natuurlijk je brandstof. Een hoop kosten dus. Maar gelukkig zijn er wel manieren waarop je kunt besparen. Naast je brandstof, kun je namelijk ook besparen op je autoverzekering.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​ANWB
  • Petrolview
  • BOVAG

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.