Wat is cataloguswaarde?

De cataloguswaarde is de officiële nieuwprijs van een auto die geldt op de datum dat de RDW het kenteken deel 1 afgeeft. Deze netto waarde is inclusief: 

  • btw
  • bpm
  • accessoires die door de fabrikant of importeur zijn aangebracht voordat deel 1 van het kenteken is afgegeven

Cataloguswaarde wordt ook wel catalogusprijs genoemd. 

Hoe kan ik de cataloguswaarde checken?

De tool werkt heel eenvoudig. Je hoeft alleen je kenteken in te vullen. Klik vervolgens op 'bereken cataloguswaarde'. Je ziet direct de cataloguswaarde van je auto in beeld. Wil je meer informatie? Klik dan op 'meer over deze auto'. Je ziet dan bijvoorbeeld de APK-vervaldatum en een indicatie van de dagwaarde.

Waarom cataloguswaarde berekenen?

Er zijn verschillende situaties waarin het handig is om de cataloguswaarde op te zoeken:

1. Afsluiten van je autoverzekering

Ga je een beperkt casco of allrisk autoverzekering afsluiten? Dan is de cataloguswaarde vaak één van de factoren die je verzekeraar gebruikt voor het bepalen van je premie. 


2. Je nieuwe auto is jonger dan een jaar en total loss 

Is je auto total loss? Dan is het fijn als je een andere, vergelijkbare auto kunt kopen. Heb je een beperkt casco of allrisk autoverzekering? En valt je auto onder de nieuwwaarderegeling? Bekijk dan de polisvoorwaarden om te weten wat er vergoed wordt volgens de nieuwwaarderegeling van je verzekeraar. 


3. Auto van de zaak

Ook als je een auto van de zaak hebt, is het goed om de cataloguswaarde te berekenen. De Belastingdienst bepaalt aan de hand hiervan de bijtelling. 


4. Bij belasting en verzekeringen

Instellingen als de Belastingdienst gaan uit van de cataloguswaarde van je auto om te bepalen wat je aan belasting moet betalen. Ook geldt de cataloguswaarde als uitgangspunt voor verzekeringen en diensten.

Is de huidige waarde van je auto inmiddels een stuk lager dan de cataloguswaarde? Grote kans dat je autoverzekering dan ook goedkoper kan. Maak een vergelijking en bekijk wat de best passende verzekering is.

Vergelijk autoverzekeringen


Daarom sluit je bij Independer af

  • Gratis Extra Dekking
  • Vergelijken op inhoud en prijs
  • Onze experts staan voor je klaar

Wat is het verschil tussen cataloguswaarde en dagwaarde?

De dagwaarde is de waarde van je auto op dit moment. Die autowaarde kan flink verschillen van de nieuwprijs van je auto: de cataloguswaarde dus. Dit komt door de afschrijving, of heeft te maken met verouderde technieken in je auto. Wil je ook weten wat de dagwaarde van je auto is? Bij Independer kun je ook eenvoudig de dagwaarde berekenen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Belastingdienst
  • RDW

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.