WA-verzekering vergoedt schade maar verhaalt soms op dader

Je WA-verzekering vergoedt altijd de schade die je bij iemand anders maakt. Ook als je alcohol gedronken hebt, is de verzekeraar dit wettelijk verplicht. Ongeveer 40% van de verzekeraars heeft wel een uitsluiting voor schade die veroorzaakt is door rijden onder invloed. Dit wordt de alcoholclausule genoemd. Veroorzaak je schade omdat je alcohol hebt gedronken? Dan vergoedt je verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij, maar verhalen ze de kosten vervolgens op jou. 

Geen vergoeding bij schade aan eigen auto

Een WA-verzekering vergoedt de schade die je bij een ander veroorzaakt. Als je een beperkt casco of volledig casco verzekering hebt ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto. Maar als je schade aan je eigen auto veroorzaakt doordat je te veel gedronken hebt, vergoedt je verzekeraar dit niet. Je draait dan zelf op voor de kosten, en dat kan al snel om duizenden euro's gaan.

Opzegging door de verzekeraar

Heb je schade veroorzaakt omdat je alcohol op had? Dan heeft de verzekeraar het recht om je autoverzekering te beëindigen. Je bent dan onverzekerd vanaf de dag dat de verzekering is opgezegd. Dit kan problemen opleveren voor een nieuwe autoverzekering.

Nieuwe autoverzekering afsluiten lastig

Als je autoverzekering wordt beëindigd door de verzekeraar, is het belangrijk zo snel mogelijk een nieuwe verzekering af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat dit niet gemakkelijk is. De verzekeraar stelt je bij de aanvraag altijd een paar vragen. Afhankelijk van je antwoorden, word je wel of niet geaccepteerd. Is één van onderstaande situaties van toepassing? Dan wordt het lastig om een nieuwe verzekering af te sluiten.

  • Je hebt een opzegging door een verzekeraar op je naam staan.
  • Je bent een periode onverzekerd geweest.
  • Je hebt een rijontzegging en hierdoor een strafrechtelijk verleden gekregen, omdat je met alcohol op hebt gereden.​

Wij helpen je graag bij het vinden van een goede autoverzekering. Ook als je een strafrechtelijk verleden hebt. Lukt dat niet bij een gewone verzekeraar? Dan kunnen we je de autoverzekering van Vereende Verzekeringen aanbieden.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Alcoholslot en autoverzekering

Tot 3 maart 2015 kon je een alcoholslot krijgen als je betrapt werd met alcohol op achter het stuur. Het alcoholslot werkt als een startonderbreker; je kunt de auto pas starten als je een blaastest hebt afgelegd. Sinds 3 maart 2015 is deze verplichting (voorlopig) teruggedraaid. Het CBR mag de verplichting tot een alcoholslot niet meer opleggen. Als je in het verleden te maken hebt gekregen met een alcoholslot, heb je wel een strafrechtelijk verleden. Dit maakt het lastig om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Vereende Verzekeringen
  • CBR
  • Polisvoorwaarden verzekeraars

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Prijzen en awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de Website van het Jaar, WUA Award en de Shopping Award.