Gordelplicht voor alle passagiers

In Nederland zijn de regels voor het dragen van gordels vrij duidelijk. Iedereen in de auto moet op een goedgekeurde zitplaats zitten met een eigen gordel. Je mag dus niet in één autogordel zitten met twee personen.

Er is wel een aantal uitzonderingen als het gaat om oudere auto’s:

  • Auto’s met een bouwjaar van voor 1 januari 1971: geen autogordels verplicht.
  • Auto’s met een bouwjaar na 1 januari 1971: autogordels verplicht voor de bestuurder en alle zitplaatsen naast de bestuurder die aan een deur grenst.
  • Auto’s met een bouwjaar na 31 december 1989: op alle zitplaatsen die naar voren gericht zijn moet een autogordel aanwezig zijn.
  • Auto’s met een bouwjaar na 1 januari 1995: op alle zitplaatsen moet een autogordel aanwezig zijn.​

Gevolgen dekking autoverzekering

Krijg je een ongeluk op het moment dat er meer mensen dan gordels in de auto zitten? Dan zijn alle personen niet volledig verzekerd. Zo zal de verzekeraar in het geval van letselschade niet alles vergoeden. De verzekeraar kan de uitkering op twee manieren verminderen:

  • De verzekeraar verlaagt de uitkering omdat iemand niet in de gordel zit. Zij zien dit als verhoging van het risico op schade of een ongeluk. Meestal wordt de uitkering met 25% verlaagd.
  • Ook kunnen alle slachtoffers een lagere vergoeding krijgen. Het schadebedrag wordt dan bepaald op basis van het aantal mensen dat in de auto mag zitten. Vervolgens wordt dit verdeeld over alle personen dat werkelijk in de auto zat.

Los van alle gevolgen voor de aansprakelijkheid en je autoverzekering, is het onverstandig om te veel mensen in je auto te vervoeren. Regel dus een extra auto en neem niet meer mensen mee dan er in je auto passen.​