bespaar ook op je WA-verzekering
  laagste prijs garantie
  direct vandaag verzekerd
  vergelijk, kies en bespaar!

Goed verzekerd op weg

Kenteken

Gebruik gegevens van

Postcode
Huisnummer
Nu met Gratis Extra Dekking

Wat is een WA-verzekering?

Een WA-verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je auto bij een ander veroorzaakt. Als je in het bezit bent van een auto is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

Wat vergoedt je WA-verzekering

Een WA-verzekering is de meest beperkte dekking voor een autoverzekering. Met een WA-verzekering wordt alleen de schade vergoed die jij bij een ander voertuig hebt aangericht. Het gaat hierbij om schade waar jij volgens de wet verantwoordelijk voor bent. 
Een aantal voorbeelden:​

 • je bent bij het inparkeren tegen een stilstaande auto aan gereden met een deuk tot gevolg
 • je hebt een aanrijding gehad met een andere auto, omdat je per ongeluk door rood reed
 • je hebt een botsing gehad met een andere auto, nadat je vergat om voorrang te verlenen waar dit moest.​

WA verzekering verplicht

Een WA-verzekering is verplicht voor iedereen die een (motor)voertuig op zijn naam heeft staan. Deze WA dekking voor je autoverzekering vergoedt de schade als jij daar volgens de wet verantwoordelijk voor bent.Let op: veel mensen verwarren een WA-verzekering met een aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt gebruik maken van je aansprakelijkheidsverzekering als je per ongeluk iets van een ander kapot maakt. Deze verzekering is niet verplicht. Een WA-verzekering is dat wel. 

Eigen risico bij WA-verzekering

Heb je een WA-verzekering? Dan ben je alleen verzekerd voor schade die je veroorzaakt aan een andere auto. Deze schades worden ook wel WA-schades genoemd. Voor WA-schades geld in principe geen eigen risico. Maar let op: claim je schade bij je verzekeraar? Dan verlies je wel schadevrije jaren. Hierdoor kan je premie flink omhoog gaan. 

"Claim je de schade bij je verzekeraar? Dan verlies je 5 schadevrije jaren. Hierdoor zal je in het volgende verzekeringsjaar (flink) meer premie voor je autoverzekering betalen." 

- Rianne, expert autoverzekeringen

Schadevrije jaren

Veroorzaak je een aanrijding en claim je de schade bij je verzekeraar? Dan heeft dit invloed op je schadevrije jaren. 

Een voorbeeld

Bart is 27 jaar en heeft een WA-verzekering. Hij heeft op dit moment 0 schadevrije jaren. Hij veroorzaakt schade aan de auto van zijn buurvrouw. Als hij de schade claimt bij zijn autoverzekeraar, stijgt zijn autoverzekeringspremie met € 90 per maand en verliest hij 5 schadevrije jaren. Dit betekent dat hij in het volgende verzekeringsjaar € 1080 méér aan premie gaat betalen. De jaren daarna zal zijn premie ook nog hoger zijn. Laat hij de schade herstellen, kost dit hem eenmalig € 1000. Helaas heeft Bart net niet genoeg spaargeld om dit bedrag nu te missen. Kun je het hele bedrag -net als Bart- niet in één keer betalen? Informeer dan bij je autoverzekeraar hoeveel tijd je krijgt om de schade alsnog zelf te betalen. Dan kun je in bijvoorbeeld een half jaar of jaar het schadebedrag bij elkaar sparen en alsnog zelf betalen. Je krijgt je teveel betaalde premie dan terug van je verzekeraar en verliest ook geen schadevrije jaren. 

Waarvoor ben je verzekerd per dekking

Je kunt bij je autoverzekering kiezen uit drie verschillende dekkingen:​

 • Wettelijke Aansprakelijkheid (WA): het is in Nederland verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed.
 • WA + beperkt casco: met deze dekking zijn ook verschillende schades aan je eigen auto verzekerd, zoals brandschade, ruitschade en diefstal. Schade aan je eigen auto die door eigen schuld is ontstaan, valt niet onder de dekking.

Wanneer een ruimere dekking verstandig is:

 • Je bent erg afhankelijk van je auto. 
 • Je hebt weinig geld achter de hand of je hebt de lening van je auto nog niet afbetaald.
 • Heb je veel schadevrije jaren? Of is de dagwaarde van je auto nog steeds hoog? Ook dan is een ruimere dekking verstandig.

De voordelen van Independer

Gratis Extra Dekking

Diefstaldekking of Extra Zorgdekking

Vergelijken op inhoud en prijs

De beste keuze voor jou staat altijd bovenaan

Onze experts staan voor je klaar

Persoonlijk antwoord op al je vragen

Gratis Extra Dekking bij Independer

Sluit je bij Independer een autoverzekering af? Dan krijg je van Independer een Gratis Diefstaldekking bij je WA-verzekering, óf gratis extra zorgdekking (bij beperkt of volledig casco). 

Gratis Diefstaldekking

Kies je voor een verzekering met WA-dekking? Dan vergoedt de verzekeraar niets als je auto wordt gestolen. Daarom krijg je van ons een gratis Diefstaldekking cadeau. 

Het maakt niet uit welke verzekering je kiest. Er geldt maar één voorwaarde: de dagwaarde van je auto is niet hoger dan 7.500 euro. 

Gratis Extra Zorgdekking na een auto-ongeval 

Alsof een auto-ongeluk niet vervelend genoeg is, krijg je achteraf ook nog vaak te maken met medische kosten of het eigen risico van je zorgverzekering dat je moet betalen. 

De gratis Extra Zorgdekking van Independer vergoedt deze kosten. Tot maximaal 10.000 euro per gebeurtenis. Lees hier de voorwaarden.

Onze autoverzekering awards

   

WUA

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs onder andere in 2019, 2017, 2013 en 2011.

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Shopping Awards

In 2019 en 2021 wint Independer de Shopping Awards publieksprijs XL in de categorie financiële diensten. Independer behaalde van alle genomineerden de hoogste eindscore, binnen een combinatie van twee onafhankelijke onderzoekmethodes onder online klanten. 

Onze klanten geven ons een 9,2

Word jij ook een blije klant?

Doen

15 september 2021

Top

goed en snel

15 september 2021

ik heb nu de tweede autoverzekering bij independer

Makkelijk en Snel

15 september 2021

Via Independer toch mijn autoverzekering afgesloten niet om dat het goedkoper was maar omdat ik dan al mijn andere verzekeringen bij elkaar heb die in verhouding gunstiger uit komen.

Misschien heb je, net als veel mensen, één van de volgende vragen

Mijke | expert autoverzekeringen

Wat is de dagwaarde van mijn auto?

De dagwaarde van je auto is de waarde van je auto op dit moment. Dit bedrag wordt berekend aan de hand van een aantal factoren. Onder andere de leeftijd van je auto en het aantal gereden kilometers.

leestijd 2 minuten

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren bouw je op vanaf het moment dat je een autoverzekering op je naam hebt staan. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer premiekorting je krijgt. Bij het claimen van schade, raak je schadevrije jaren kwijt.

leestijd 5 minuten

Hoe kan ik de hoogte van de wegenbelasting berekenen?

Dat kan gemakkelijk op onze website. Als je je kenteken en postcode invult, zie je meteen hoeveel wegenbelasting je betaalt. De hoogte van de wegenbelasting hangt af van onder meer het gewicht en de brandstof van je auto.

leestijd 3 minuten

Tips voor een goedkope autoverzekering

Op zoek naar een goedkope autoverzekering? Er zijn verschillende bespaartips om je premie laag te houden. 

 1. ​Maak regelmatig een vergelijking van autoverzekeringen. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Zonde, want de premies veranderen regelmatig en je auto wordt ook ouder.
 2. Betaal kleine schades zelf. Het claimen van schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. En daardoor stijgt je premie. Overweeg bij een kleine schade de kosten voor eigen rekening te nemen.
 3. Betaal de premie voor het hele jaar. Standaard betaal je de premie van je autoverzekering per maand. Maar als je het in een keer voor het hele jaar betaalt, krijg je vaak korting van je verzekeraar.
 4. Kijk kritisch naar de dekking. Een splinternieuwe auto wil je uitgebreid verzekeren, maar voor een auto ouder dan 10 jaar is dat misschien niet meer nodig. Bekijk goed of de premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt.
 5. Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraar krijg je hier korting voor terug. 
 6. Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet bij je autoverzekering af te sluiten.

Onderzoek autoverzekeringen

Met ruim twintig jaar ervaring, miljoenen website bezoeken en vergelijkingen en honderdduizenden afgesloten WA-autoverzekeringen, heeft Independer heel veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van onderzoeken van de afgelopen jaren:

Laatste nieuws over autoverzekeringen

Tweedehands auto’s populairder dan ooit Na een boot is een auto misschien wel de slechtste investering die je kunt doen. Een nieuwe auto kan de eerste paar jaar maar zo de helft minder waard worden. Dit is een belangrijke reden om te kiezen voor een... lees meer
Mag iemand anders in mijn auto rijden? Even je auto uitlenen aan je zoon of dochter, een vriend, collega of de buurman: het gebeurt dagelijks en bijna niemand staat stil bij de mogelijke consequenties. Want mag dat zomaar? Wat als diegene schade rijdt met jouw auto? Elke auto... lees meer
Met de auto op vakantie? In deze landen gelden er doorreisbeperkingen Wil je binnenkort binnen Europa op vakantie? Dan moet je rekening houden met de coronamaatregelen op je bestemming. Soms mag je een land bijvoorbeeld alleen in als je een vaccinatiebewijs of een negatieve coronatest hebt. Of moet je bij aankomst... lees meer
meer nieuws op ons weblog

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

 • ​Verbond van Verzekeraars
 • ANWB
 • RDW
 • Rijksoverheid

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021. 


   

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.