Bespaar gemiddeld € 259 op je autopremie. Vergelijk direct je autoverzekering
Bespaar ook op je WA-verzekering
 • laagste prijs garantie
 • direct vandaag verzekerd
 • vergelijk, kies en bespaar!
We vullen vast je gegevens voor je in

Goed verzekerd op weg

Kenteken

Gebruik gegevens van

Postcode
Huisnummer
Nu met Gratis Extra Dekking

Wat is een WA-verzekering?

Een WA-verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je auto bij een ander veroorzaakt. Als je in het bezit bent van een auto is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten.

Wat vergoedt je WA-verzekering?

Een WA-verzekering is de meest beperkte dekking voor een autoverzekering. Met een WA-verzekering wordt alleen de schade vergoed die jij bij een ander voertuig hebt aangericht. Het gaat hierbij om schade waar jij volgens de wet verantwoordelijk voor bent. 
Een aantal voorbeelden:​

 • je bent bij het inparkeren tegen een stilstaande auto aan gereden met een deuk tot gevolg
 • je hebt een aanrijding gehad met een andere auto, omdat je per ongeluk door rood reed
 • je hebt een botsing gehad met een andere auto, nadat je vergat om voorrang te verlenen waar dit moest.​

Is een WA verzekering verplicht?

Een WA-verzekering is verplicht voor iedereen die een (motor)voertuig op zijn naam heeft staan. Deze WA dekking voor je autoverzekering vergoedt de schade als jij daar volgens de wet verantwoordelijk voor bent.

Is een WA-verzekering hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering?

Een WA-verzekering is niet helemaal hetzelfde als een aansprakelijkheidsverzekering. Een WA-verzekering is verplicht voor je auto. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade als je bijvoorbeeld per ongeluk schade veroorzaakt bij iemand thuis. Deze verzekering is niet verplicht.

Eigen risico bij WA-verzekering

Heb je een WA-verzekering? Dan ben je alleen verzekerd voor schade die je veroorzaakt aan een andere auto. Deze schades worden ook wel WA-schades genoemd. Voor WA-schades geld in principe geen eigen risico. Maar let op: claim je schade bij je verzekeraar? Dan verlies je wel schadevrije jaren. Hierdoor kan je premie flink omhoog gaan. 

"Claim je de schade bij je verzekeraar? Dan verlies je 5 schadevrije jaren. Hierdoor zal je in het volgende verzekeringsjaar (flink) meer premie voor je autoverzekering betalen." 

- Rianne, expert autoverzekeringen

Schadevrije jaren

Veroorzaak je een aanrijding en claim je de schade bij je verzekeraar? Dan heeft dit invloed op je schadevrije jaren. 

Een voorbeeld

Bart is 27 jaar en heeft een WA-verzekering. Hij heeft op dit moment 0 schadevrije jaren. Hij veroorzaakt schade aan de auto van zijn buurvrouw. Als hij de schade claimt bij zijn autoverzekeraar, stijgt zijn autoverzekeringspremie met € 90 per maand en verliest hij 5 schadevrije jaren. Dit betekent dat hij in het volgende verzekeringsjaar € 1080 méér aan premie gaat betalen. De jaren daarna zal zijn premie ook nog hoger zijn. Laat hij de schade herstellen, kost dit hem eenmalig € 1000. Helaas heeft Bart net niet genoeg spaargeld om dit bedrag nu te missen. Kun je het hele bedrag -net als Bart- niet in één keer betalen? Informeer dan bij je autoverzekeraar hoeveel tijd je krijgt om de schade alsnog zelf te betalen. Dan kun je in bijvoorbeeld een half jaar of jaar het schadebedrag bij elkaar sparen en alsnog zelf betalen. Je krijgt je teveel betaalde premie dan terug van je verzekeraar en verliest ook geen schadevrije jaren. 

Waarvoor ben je verzekerd per dekking?

Je kunt bij je autoverzekering kiezen uit drie verschillende dekkingen:​

 • Wettelijke Aansprakelijkheid (WA): het is in Nederland verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt. Schade aan je eigen auto wordt niet vergoed.
 • WA + beperkt casco: met deze dekking zijn ook verschillende schades aan je eigen auto verzekerd, zoals brandschade, ruitschade en diefstal. Schade aan je eigen auto die door eigen schuld is ontstaan, valt niet onder de dekking.
 • WA + volledig casco: hiermee ben je voor nagenoeg alle autoschades verzekerd. 

Wanneer een ruimere dekking verstandig is:

 • Je bent erg afhankelijk van je auto. 
 • Je hebt weinig geld achter de hand of je hebt de lening van je auto nog niet afbetaald.
 • Heb je veel schadevrije jaren? Of is de dagwaarde van je auto nog steeds hoog? Ook dan is een ruimere dekking verstandig.

Vergelijk nu en bespaar

De voordelen van Independer

Gratis Extra Dekking

Diefstaldekking of Fysiotherapie na auto-ongeval

Vergelijken op inhoud en prijs

De beste keuze voor jou staat altijd bovenaan

Onze experts staan voor je klaar

Persoonlijk antwoord op al je vragen

Gratis Extra Dekking bij Independer

Sluit je bij Independer een autoverzekering af? Dan krijg je van Independer een Gratis Diefstaldekking bij je WA-verzekering, óf gratis extra zorgdekking (bij beperkt of volledig casco). 

Gratis Diefstaldekking

Kies je voor een verzekering met WA-dekking? Dan vergoedt de verzekeraar niets als je auto wordt gestolen. Daarom krijg je van ons een gratis Diefstaldekking cadeau. 

Het maakt niet uit welke verzekering je kiest. Er geldt maar één voorwaarde: de dagwaarde van je auto is niet hoger dan 7.500 euro. 

Gratis Extra Zorgdekking na een auto-ongeval 

Alsof een auto-ongeluk niet vervelend genoeg is, krijg je achteraf ook nog vaak te maken met medische kosten of het eigen risico van je zorgverzekering dat je moet betalen. 

De gratis Extra Zorgdekking van Independer vergoedt deze kosten. Tot maximaal 10.000 euro per gebeurtenis. Lees hier de voorwaarden.

Autopremie Alert

Wil je een seintje ontvangen als het voor jou slim is om naar je autoverzekering te kijken? Vul dan de maand in waarin de premie van je autoverzekering wijzigt en meld je aan voor onze Autopremie Alert.

Prolongatiemaand
E-mailadres

Onze autoverzekering awards

   

WUA

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs onder andere in 2019, 2017, 2013 en 2011.

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Shopping Awards

In 2019 en 2021 wint Independer de Shopping Awards publieksprijs XL in de categorie financiële diensten. Independer behaalde van alle genomineerden de hoogste eindscore, binnen een combinatie van twee onafhankelijke onderzoekmethodes onder online klanten. 

Onze klanten geven ons een 9,2

Word jij ook een blije klant?

Overzicht

15 november 2022

Independer geeft mij het gevoel dat ik goed verzekerd ben, terwijl ik niet teveel betaal.

Tot nu toe tevreden klant als alles klopt zoals beschreven

16 november 2022

Als alles zo gaat als beschreven ben ik een tev

Prima deal

16 november 2022

Goede voorwaarden tegen redelijke prijs

Misschien heb je, net als veel mensen, één van de volgende vragen

Mijke | expert autoverzekeringen

Wat is de dagwaarde van mijn auto?

De dagwaarde van je auto is de waarde van je auto op dit moment. Dit bedrag wordt berekend aan de hand van een aantal factoren. Onder andere de leeftijd van je auto en het aantal gereden kilometers.

leestijd 2 minuten

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren bouw je op vanaf het moment dat je een autoverzekering op je naam hebt staan. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer premiekorting je krijgt. Bij het claimen van schade, raak je schadevrije jaren kwijt.

leestijd 5 minuten

Hoe kan ik de hoogte van de wegenbelasting berekenen?

Dat kan gemakkelijk op onze website. Als je je kenteken en postcode invult, zie je meteen hoeveel wegenbelasting je betaalt. De hoogte van de wegenbelasting hangt af van onder meer het gewicht en de brandstof van je auto.

leestijd 3 minuten

Tips voor een goedkope autoverzekering

Op zoek naar een goedkope autoverzekering? Er zijn verschillende bespaartips om je premie laag te houden. 

 1. ​Maak regelmatig een vergelijking van autoverzekeringen. Veel mensen sluiten een autoverzekering af en kijken er daarna niet meer naar om. Zonde, want de premies veranderen regelmatig en je auto wordt ook ouder.
 2. Betaal kleine schades zelf. Het claimen van schade gaat ten koste van je schadevrije jaren. En daardoor stijgt je premie. Overweeg bij een kleine schade de kosten voor eigen rekening te nemen.
 3. Betaal de premie voor het hele jaar. Standaard betaal je de premie van je autoverzekering per maand. Maar als je het in een keer voor het hele jaar betaalt, krijg je vaak korting van je verzekeraar.
 4. Kijk kritisch naar de dekking. Een splinternieuwe auto wil je uitgebreid verzekeren, maar voor een auto ouder dan 10 jaar is dat misschien niet meer nodig. Bekijk goed of de premie opweegt tegen de vergoeding die je krijgt.
 5. Overweeg een hoger eigen risico. Bij veel verzekeraar krijg je hier korting voor terug. 
 6. Voorkom dat je dubbel verzekerd bent. Heb je al een losse rechtsbijstandverzekering? Dan hoef je die niet bij je autoverzekering af te sluiten.

Onderzoek autoverzekeringen

Met ruim twintig jaar ervaring, miljoenen website bezoeken en vergelijkingen en honderdduizenden afgesloten WA-autoverzekeringen, heeft Independer heel veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van onderzoeken van de afgelopen jaren:

Laatste nieuws over autoverzekeringen

Vorig jaar ruim 10% meer verkeersongevallen In 2021 werden in Nederland ruim 114.000 verkeersongevallen gemeld. Dat is een toename van 10,3% ten opzichte van 2020. Vooral in Noord-Brabant ging het veel vaker mis dan het voorgaande jaar. Hier nam het aantal ongelukken in het verkeer zelfs... lees meer
5 misverstanden over het verzekeren van je nieuwe auto Je gaat niet over één nacht ijs als je een andere auto koopt. Maar hoe kies jij je autoverzekering, pas op het allerlaatste moment? Vaak betaal je voor zo’n ‘last minute’ verzekering meestal te veel. Pak het slimmer aan en... lees meer
Onze kinderen gaan weer naar school: Waar is de kans op fietsongelukken het grootst?  Rugzak om, boterhammen in de tas en daar gaat je kind weer op de fiets naar school. Maar na de rustige zomermaanden is het weer druk op de Nederlandse wegen. Oppassen voor zowel fietsers als automobilisten dus. Maar waar gebeuren... lees meer
meer nieuws op ons weblog

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

 • ​Verbond van Verzekeraars
 • ANWB
 • RDW
 • Rijksoverheid

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021. 


   

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.