Wat vergoedt de WA-verzekering?

Een WA-verzekering is de meest beperkte dekking voor een autoverzekering. Met een WA-verzekering wordt alleen de schade vergoed die jij bij een ander voertuig hebt aangericht. Het gaat hierbij om schade waar jij volgens de wet verantwoordelijk voor bent. 

Een aantal voorbeelden:

  • ​je bent bij het inparkeren tegen een stilstaande auto aan gereden met een deuk tot gevolg
  • je hebt een aanrijding gehad met een andere auto, omdat je per ongeluk door rood reed
  • je hebt een botsing gehad met een andere auto, nadat je vergat om voorrang te verlenen waar dit moest.

WA verzekering verplicht

Een WA-verzekering is verplicht voor iedereen die een (motor)voertuig op zijn naam heeft staan. Deze WA dekking voor je autoverzekering vergoedt de schade als jij daar volgens de wet verantwoordelijk voor bent.

Let op: veel mensen verwarren een WA-verzekering met een aansprakelijkheidsverzekering. Je kunt gebruik maken van je aansprakelijkheidsverzekering als je per ongeluk iets van een ander kapot maakt. Deze verzekering is niet verplicht. Een WA-verzekering is dat wel. 

Waarvoor ben ik verzekerd per dekking?

Oorzaak schade WA + volledig casco WA + beperkt casco WA-verzekering
Schade aan derden/tweezijdige schade
Brand, explosie en blikseminslag
Diefstal
Sterretje in voorruit
Botsingen met dieren
Storm en ander natuurgeweld
Aanrijdingen, slippen en te water raken
Anders van buitenkomend onheil

Welke verzekering past bij mijn auto?

Voor het kiezen van de dekking voor je auto is het niet voldoende om alleen naar de leeftijd van je auto te kijken. Wel kun je hierop een eerste selectie maken:

auto van 0 - 5 jaar volledig cascoverzekering
auto van 6 - 10 jaar beperkt cascoverzekering
auto ouder dan 10 jaar WA-verzekering

Redenen om te kiezen voor een ruimere dekking:

  • Je bent erg afhankelijk van je auto. 
  • Je hebt niet veel geld achter de hand of je hebt de lening van je auto nog niet afbetaald.
  • Heb je veel schadevrije jaren? Of is de dagwaarde van je auto nog steeds hoog? Ook dan is het slim om te kiezen voor een ruimere dekking.

Laatste nieuws WA-verzekering

Drie bespaartips voor je autoverzekering De autoverzekering is, na je zorgverzekering, waarschijnlijk de duurste verzekering die je hebt. Goed nieuws, want veel mensen kunnen hier flink op besparen. Gemiddeld wel 259 euro! We geven je graag drie tips hoe ook jij niet meer betaalt dan... lees meer
Kans op sneeuw: is je auto al winterklaar? Eindelijk is het zover. Het gaat dit weekend sneeuwen. Tenminste, dat voorspelt het KNMI. Lage temperaturen en winterse neerslag: het perfecte weer om een sneeuwpop te maken in de tuin. Of om juist lekker warm binnen te blijven natuurlijk. Moet... lees meer
Hou je vast: zoveel meer autobranden waren er in 2020 in Den Haag In Den Haag is het aantal autobranden behoorlijk gestegen: in 2020 stonden er 28 procent meer auto’s in lichterlaaie dan in 2019. Hiermee hebben wij de twijfelachtige eer om op nummer twee te staan van steden met de meeste autobranden... lees meer
Lees meer nieuws over autoverzekeringen

Onderzoek WA-autoverzekeringen

Met ruim twintig jaar ervaring, miljoenen websitebezoeken en vergelijkingen en honderdduizenden afgesloten WA-verzekeringen, heeft Independer heel veel inzicht in de keuzes die consumenten maken. Deze inzichten delen wij regelmatig met de pers. Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van onderzoeken van de afgelopen jaren:

Awards Independer autoverzekering

WUA

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen. Zo zijn we regelmatig als beste vergelijker uitgeroepen door WUA: een internationaal en onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in het meten van online gebruikerservaringen. We wonnen deze prijs onder andere in 2019, 2017, 2013 en 2011.

Best Managed Company

Independer is inmiddels ook al acht keer uitgeroepen tot Best Managed Company. De laatste keer was in 2018

Shopping Awards

In 2019 won Independer de Shopping Awards publieksprijs XL in de categorie financiële diensten. Independer behaalde van alle genomineerden de hoogste eindscore, binnen een combinatie van twee onafhankelijke onderzoekmethodes onder online klanten. 

Bronnen

Voor het samenstellen van de informatie op deze pagina, zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Rijksoverheid
  • ANWB
  • Verbond van Verzekeraars​​