1. Doe aangifte

Doe zo snel mogelijk aangifte van de autodiefstal. Hiervoor heb je je kentekenbewijs en je verzekeringsgegevens nodig. Bel het Aangifteloket Gestolen Voertuigen op 088-0087444. Dan stel je zowel de politie als je verzekeraar op de hoogte van de diefstal. Je vergroot hiermee de kans op het terugvinden van je auto. Ook voorkom je dat je aansprakelijk bent voor schade die de dief eventueel veroorzaakt.

Na het doen van aangifte hoef je geen wegenbelasting en premie voor je autoverzekering meer te betalen, want de auto is niet meer in jouw bezit.

Aangifte in buitenland

Wordt je auto in het buitenland gestolen? Doe dan direct aangifte bij de politie in het buitenland. Zo komt je melding in de Europese opsporingsdatabase terecht. Neem ook  contact op met het Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Dan is naast de Nederlandse politie ook je verzekeraar op de hoogte van de diefstal. Met een beperkt casco en volledig casco dekking kun je vaak voor maximaal 30 dagen vervangend vervoer krijgen. Ook kun je per dag een (gedeeltelijke) vergoeding krijgen voor een huurauto.

2. Check of diefstal onder dekking autoverzekering valt

Is je auto beperkt casco of volledig casco verzekerd? Dan wordt schade als gevolg van autodiefstal vergoed. Alle details vind je in de polisvoorwaarden. Met alleen een WA-verzekering valt diefstal niet onder de dekking, omdat je dan alleen verzekerd bent voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Wel is het belangrijk dat je de diefstal zo snel mogelijk meldt aan je verzekeraar en aangifte doet bij de politie. Alleen dan ben je zelf niet aansprakelijk voor een eventuele schade.

3. Bekijk welk bedrag je verzekeraar vergoedt

Is je auto na 30 dagen nog niet teruggevonden en ben je beperkt casco of volledig casco verzekerd? Dan vergoedt je verzekeraar een bepaald bedrag:

 1. Nieuwwaarderegeling: je krijgt een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen.
 2. Aanschafwaarderegeling: je krijgt het bedrag dat je hebt betaald voor je tweedehands auto.
 3. Gelijkwaardige autoregeling: je krijgt een bedrag om een gelijkwaardige auto te kopen.
 4. Dagwaarderegeling: je krijgt de huidige waarde van de gestolen auto uitbetaald.​

Wordt je auto teruggevonden? Dan krijg je eventuele schade die de dief heeft veroorzaakt vergoed. Heb je al een bedrag uitbetaald gekregen van de verzekeraar en wordt je auto teruggevonden? Dan moet je dit bedrag wel terugbetalen. Goed om te weten dat autodiefstal in principe niet ten koste gaat van je no-claimkorting.

4. Bekijk of losse spullen verzekerd zijn

Waren er tijdens de autodiefstal spullen in je auto? Spullen als een telefoonhouder, automatten, een kinderstoel en een brandblusser krijg je vaak niet vergoed van je autoverzekeraar. Wil je het zeker weten? Controleer dan de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Sommige spullen vallen wel onder de dekking van je inboedelverzekering. Als de diefstal op vakantie plaatsvindt dan vergoedt je reisverzekering de spullen. 

Heb je extra accessoires laten inbouwen in je auto en worden deze gestolen? Dan krijg je dit vergoed tot een bepaald bedrag. Je kunt ze extra meeverzekeren om meer vergoed te krijgen. Lees meer over vergoeding van spullen in je auto.

Tips om autodiefstal te voorkomen

Voorkomen van autodiefstal is natuurlijk het beste. Zorg in eerste instantie voor een goede beveiliging van je auto. Bij dure auto's is dit ook iets wat verzekeraars eisen. Voldoet je auto niet aan die eisen dan vergoeden zij ook de diefstalschade niet.

Daarnaast kun je met de volgende tips de kans op diefstal zo klein mogelijk maken:

 • Sluit altijd je auto af. Dat klinkt logisch, maar is toch iets wat veel mensen vergeten. Bijvoorbeeld als ze snel even iets uit huis willen pakken.
 • Zet je auto, als je deze verlaat, altijd op het stuurslot.
 • Heb je geen ingebouwde radio? Haal deze er dan uit. Dat maakt het lastig voor dieven die het op autoradio's gemunt hebben.
 • Laat geen waardevolle spullen in je auto achter. Bijvoorbeeld je telefoon, iPad, camera, laptop, creditcards of sieraden.
 • Laat het dashboardkastje openstaan. Dan laat je zien geen waardevolle spullen verbergt.
 • Parkeer je auto op een verlichte parkeerplaats als dat mogelijk is. Dan valt je auto ook in het donker nog op en zullen dieven minder snel toe durven slaan.
 • Heb je een stationcar? Dek dan de lege laadruimte niet af. Ook daarmee laat je zien niets te willen verbergen voor autodieven.
 • Registreer de voorwerpen die je in je auto hebt liggen. Mochten deze dan gestolen worden, kun je bij aangifte een goede omschrijving geven van het voorwerp. Dat maakt de kans groter dat het wordt teruggevonden. De gegevens van de voorwerpen kun je noteren op een registratiekaart. Die registratiekaart kun je krijgen via Politie.nl.
 • Met bijvoorbeeld een handremslot, alarmsysteem, startblokkeersysteem en wielklemmen maak je het lastiger voor inbrekers.
 • Haal bij het dichtsbijzijnde politiebureau een gele waarschuwingskaart. Op deze kaart staat de tekst 'Let op! Op advies van de politie heb ik géén waardevolle spullen in mijn auto liggen.'​

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

 • ​Politie.nl

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.