Beveiligingseisen van de verzekeraar

Soms stelt je verzekeraar eisen aan de beveiliging van je auto. Bijvoorbeeld als je een dure auto hebt. Die zijn namelijk gevoeliger voor diefstal en lopen dus een groter risico op schade. Daarom is een autoalarm vaak verplicht. Maak je op Independer een vergelijking van autoverzekeringen? Dan zie je soms na het invullen van je kenteken direct in welke beveiligingsklasse je auto valt. Maar het is ook mogelijk dat je de beveiligingsklasse zelf moet invullen.

Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM)

De SCM heeft alle beveiligingsklassen ingedeeld die er zijn. En als de systemen voldoen aan hun eisen geven zij een certificaat af. Er zijn 5 verschillende klassen:

Klasse 1: Startonderbreker

Deze beveiliging bestaat uit een startonderbreking met 2 automatische blokkeringen. De startonderbreking blokkeert de startmotor en de brandstofvoorziening. Alle auto's vanaf 1998 hebben standaard minimaal een klasse 1 beveiliging.


Klasse 2: Alarmsysteem

Deze beveiliging heeft startonderbreking en reageert op gerommel aan je auto (inbraakdetectie). Je alarm (sirene) gaat af en je lichten gaan knipperen.


Klasse 3: Alarmsysteem met hellingshoekdetectie

Dezelfde beveiliging als klasse 2 uitgebreid met hellingdetectie. Dit betekent dat het alarm afgaat zodra je auto bijvoorbeeld met een krik wordt opgetild om de velgen te stelen. Vanaf klasse 3 moet je met een certificaat kunnen aantonen dat het alarmsysteem up-to-date is.


Klasse 4: Voertuigvolgsysteem

Een alarm uit klasse 4 is net als een klasse 3 alarm voorzien van een dubbele startonderbreker, alarmsysteem met inbraakdetectie en een hellingdetectie. Daarnaast is een alarm klasse 4 systeem uitgebreid met een voertuigvolgsysteem dat op afstand kan worden ingeschakeld zodra je auto is gestolen. Het inschakelen van het voertuigvolgsysteem gebeurt nadat je de diefstal hebt gemeld. Als het voertuigvolgsysteem wordt ingeschakeld ontvangt een meldkamer de opgepikte signalen.


Klasse 5: Uitgebreid voertuigvolgsysteem

Een klasse 5 alarm bestaat uit een startonderbreker, een alarmsysteem met inbraakdetectie, hellingdetectie en een voertuigvolgsysteem. Het verschil met alarm klasse 4 is dat het voertuigvolgsysteem uit alarmklasse 5 automatisch wordt ingeschakeld zodra het alarm van de auto af gaat. Bij een alarm uit alarmklasse 4 wordt het voertuigvolgsysteem pas ingeschakeld wanneer er melding van diefstal is gemaakt. Heb je een klasse 5 alarmsysteem? Dan zendt het systeem in je auto een GPS-signaal uit, zodat je deze zelf weer kunt terugvinden.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ANWB
  • SCM autobeveiliging

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.