Drie soorten auto-inbraken

Bij Independer komen de volgende drie inbraakmeldingen het meeste voor:

  1. Er is een inbraakpoging gedaan maar er is niets gestolen. Dat komt het vaakst voor. Hierbij is vaak braakschade aan de auto.
  2. Inbraak met diefstal van de inhoud van de auto, waarbij de gestolen spullen in het zicht lagen.
  3. Inbraak van fabrieksaccessoires, zoals navigatiesystemen, airbags, radio’s en andere specifieke onderdelen.​

Autoverzekering dekt alleen diefstal ingebouwde spullen

Je autoverzekering dekt de diefstal van spullen die door de autofabrikant zijn ingebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de airbag, ingebouwd navigatiesysteem of audioapparatuur. Deze accessoires zijn namelijk al verzekerd als onderdeel van de cataloguswaarde van de auto. Later ingebouwde accessoires, zoals een stereo-installatie of aparte versterker of geluidsboxen, kun je tot een bepaald bedrag meeverzekeren. Losse spullen zoals een telefoon of zonnebril vallen niet onder je autoverzekering. Hiervoor kun je in sommige gevallen wel aanspraak doen op je inboedelverzekering.

Vergoeding afhankelijk van dekking autoverzekering

Wat je bij diefstal uit de auto precies vergoed krijgt, is afhankelijk van de dekking van je autoverzekering. Daarnaast hanteert iedere verzekeraar andere voorwaarden. Controleer dus altijd de polisvoorwaarden van je verzekeraar om zeker te weten of je de gestolen spullen vergoed krijgt.

WA-verzekering

Heb je uitsluitend een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid)? Dan krijg je bij diefstal niets vergoed via je autoverzekering. Een WA-verzekering vergoedt namelijk alleen de schade die je met je voertuig aanbrengt bij anderen. 

Beperkt casco of volledig casco

Een autoverzekering met een beperkt casco of een volledig cascodekking, biedt meestal standaard dekking voor accessoires. De maximale vergoeding verschilt enorm: € 500 tot € 5.000. Bij een aantal verzekeraars zijn accessoires zelfs onbeperkt meeverzekerd.

Was de auto-inbraak in het buitenland? Doe dan altijd aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs hiervan voor je verzekeraar.

- Rianne, expert autoverzekeringen

Voorwaarden vergoeding bij auto-inbraak

Om in aanmerking te kunnen komen voor een vergoeding van uit de auto gestolen spullen, moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je altijd eerst aangifte doen van diefstal. Het aangiftebewijs heb je nodig als je de diefstal meldt bij je verzekeraar. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf voldoende voorzorgsmaatregelen hebt genomen om diefstal te voorkomen. Zo moet de auto tijdens de inbraak wel op slot zijn geweest. Ook moet je er voor zorgen dat je auto voorzien is van een goed beveiligingssysteem. De eisen hiervoor staan in de polisvoorwaarden van je autoverzekering. Daarnaast moet je er altijd voor zorgen dat waardevolle spullen niet direct in het zicht liggen. 

Inboedelverzekering voor verlies of beschadiging losliggende spullen

Je inboedelverzekering vergoedt gestolen spullen die los in de auto lagen. Bijvoorbeeld je telefoon. Wel zijn er een paar voorwaarden: zo moet er sprake zijn van braak aan de buitenkant van de auto. En je moet je spullen goed opgeborgen hebben, zodat ze niet van buitenaf zichtbaar waren. Ook is er vaak een maximumbedrag voor de dekking en geldt de dekking alleen in Nederland. Bij sommige inboedelverzekeraars valt een dagtripje naar Duitsland, België of Luxemburg ook binnen de dekking. Bij de meeste inboedelverzekeraars geldt voor diefstal van inboedel uit de auto een maximale vergoeding van € 250.

Reisverzekering: dekking als accomodatie is geboekt

Als op vakantie in je auto wordt ingebroken en er spullen worden gestolen, biedt je reisverzekering mogelijk dekking. Je moet dan wel een accommodatie hebben geboekt. Een weekendje weg naar een vakantiepark is voldoende. Ook moet je auto de veiligste plek zijn geweest om je spullen op te bergen en moet er braakschade zichtbaar zijn. Vanzelfsprekend mogen de spullen niet zichtbaar zijn geweest.

Voorkom auto-inbraak met deze tips

  • ​Zorg dat er geen waardevolle spullen in je auto liggen. Of dat je ze in ieder geval opbergt zodat ze niet zichtbaar zijn.
  • Haal je dashboardkastje leeg en laat hem open staan. Op die manier zien autodieven dat er niets te halen valt.
  • Schakel apparatuur in je auto helemaal uit, zodat ze ook niet via een Bluetooth-signaal te vinden zijn.