Bpm berekenen

Hoeveel bpm je betaalt, ligt aan het soort auto dat je koopt of importeert. Bij het vaststellen van het bpm-bedrag wordt uitgegaan van de cataloguswaarde van het voertuig. Ook wel de nieuwwaarde genoemd. Nieuw of tweedehands maakt voor de berekening hiervan geen verschil. 

De bpm is een deel van de aanschafprijs van je nieuwe voertuig en kun je zien als aanschafbelasting. De hoogte van de bpm wordt gebaseerd op de fijnstof-uitstoot van de auto. Hoe hoger het uitstootcijfer van je nieuwe auto, hoe hoger de bpm. Koop je een volledig elektrische auto? Dan hoef je tot en met 2024 helemaal geen bpm te betalen. Als je diesel rijdt, dan krijg je te maken met een dieseltoeslag.

Invloed op je autoverzekering

Als je een autoverzekering afsluit, kijkt de verzekeraar ook naar de cataloguswaarde van de auto in het berekenen van de premie. Een onderdeel van de cataloguswaarde is de bpm. Hoe hoger de bpm, hoe hoger de cataloguswaarde en dus ook je autoverzekering. Je autoverzekering vergelijken zorgt er in ieder geval voor dat je het beste uit bent.

Jaarlijkse BPM wijzigingen

Ben je van plan om dit jaar een auto te kopen? Dan kan het zijn dat je een stuk duurder uit bent dan vorig jaar. Dat komt er regelmatig iets wordt gewijzigd aan de manier waarop de bpm wordt berekend. De laatste wijzigingen vind je terug op de website van de Belastingdienst.

Vrijstelling van BPM

In een aantal situaties kun je vrijstelling krijgen van bpm. Dit is mogelijk in de volgende gevallen:

 • je verhuist vanuit een ander land naar Nederland en hoeft geen btw en/of invoerrechten te betalen bij invoer van uw personenauto, bestelauto of motor;
 • je bent werknemer van een onderneming die in het buitenland is gevestigd;
 • je bent werkgever van een onderneming die in het buitenland is gevestigd;
 • je verhuist naar het buitenland;
 • je woont tijdelijk in Nederland;
 • bij het vervoer van een rolstoel in de laadruimte van een bestelauto;
 • je wil maximaal 2 weken in Nederland rijden met een auto met buitenlands kenteken;
 • je bent ondernemer met een bestelauto.

Wil je weten hoe het precies zit en hoe je de vrijstelling kunt aanvragen? Bekijk dan de informatie op de website van de Belastingdienst

Ondernemer? Bpm terugvorderen

Als je een bestelauto koopt voor je onderneming, dan mag je de bpm terugvorderen bij de Belastingdienst. Doe je dit? Dan kun je de auto voor een lager bedrag verzekeren. De bpm is dan losgekoppeld van de cataloguswaarde (waarin de bpm is meegerekend) en heeft dan geen invloed op je premie.

Verschil tussen bpm en btw

De begrippen 'bpm' en 'btw' worden wel eens door elkaar gehaald. Bpm betaal je eenmalig bij je aankoop, ook als particulier. Het bedrag dat je bij een dealer betaalt bij de aanschaf van je (bestel)auto bestaat uit de prijs voor de (bestel)auto, plus de bpm.  

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

 • ​Belastingdienst
 • Nederlandelektrisch.nl
 • BOVAG

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.