Papieren kentekenbewijs en kentekencard

Sinds 1 januari 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door een kentekencard. Deze kaart moet je altijd bij je hebben als je in je auto rijdt. Op de kentekencard staan de gegevens van de eigenaar en de auto. Zoals het kenteken, de meldcode, je persoonsgegevens, de voertuigomschrijving en de datum van toelating. Heb je een kentekencard? Dan heb je ook een tenaamstellingscode ontvangen. Deze code vind je deels terug op de kentekencard, en deels op een los papiertje dat je ontvangt bij het op naam zetten van de auto. Beide moet je goed bewaren.

Kentekenbewijs of -card kwijt of alleen tenaamstelling

Als je je kentekenbewijs of een deel van het (papieren) kentekenbewijs kwijt bent, kun je via de RDW een nieuwe aanvragen. Dit kan online via de website van de RDW. De RDW maakt hierbij onderscheid in 2 situaties:

  • Je bent de kentekencard kwijt of (een deel van) uw papieren kentekenbewijs
  • Je bent alleen de tenaamstelling kwijt

Als je de kentekencard of het kentekenbewijs kwijt bent, moet je een nieuwe aanvragen, met nieuwe tenaamstellingscode. Ben je alleen de tenaamstelling kwijtgeraakt? Dan kun je je kentekenbewijs of -card houden, en alleen een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.

Nieuw kentekenbewijs aanvragen

Je kunt alleen een nieuw kentekenbewijs aanvragen als de auto op jouw naam staat. Als je wilt dat iemand anders het voor jou aanvraagt, moet je hier eerst toestemming voor geven. Daarnaast heb je het chassisnummer van je auto nodig. Het kentekenbewijs ontvang je binnen twee a drie werkdagen thuis. De tenaamstelling volgt altijd een dag later. Deze wordt (om veiligheidsredenen) nooit tegelijkertijd verstuurd.

Wat kost een nieuwe kentekencard?

Een nieuwe kentekencard kost € 32,60. Deze kosten betaal je direct online als je bij de RDW je nieuwe kentekencard aanvraagt.

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​RDW

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.