Wat doet het Waarborgfonds Motorverkeer?

Het Waarborgfonds Motorverkeer is een stichting die inmiddels al bijna 50 jaar bestaat. De stichting wordt gefinancierd door verzekeraars. Het Waarborgfonds heeft als doel mensen te helpen die door een motorvoertuig schade hebben opgelopen, maar daarmee niet bij hun autoverzekeraar kunnen aankloppen.

Schade die niet door autoverzekering vergoed wordt

Raak je een paaltje bij het inparkeren? Als je geen WA + volledig cascoverzekering hebt, vergoedt je autoverzekering de schade niet. In dat geval helpt het Waarborgfonds Motorverkeer je ook niet. Maar wanneer kun je dan wel bij hen aankloppen? Een voorbeeld: iemand veroorzaakt schade aan jouw auto, maar gaat er vandoor en laat geen briefje achter. Of iemand die vanuit een religieuze overtuiging geen autoverzekering heeft. Maar ook als de autoverzekeraar van degene die de schade heeft veroorzaakt geen geld heeft en failliet gaat. En schade die wordt veroorzaakt met een gestolen auto, wordt soms ook door het Waarborgfonds afgehandeld. Als het Waarborgfonds schade aan je auto vergoedt, heb je wel een eigen risico van 250 euro. Bij lichamelijk letsel heb je dit eigen risico niet.

Een claim indienen bij het Waarborgfonds

Een claim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer kan niet zomaar. Hier is een aantal regels aan verbonden. We hebben ze op een rijtje gezet: 

  • De schade moet veroorzaakt zijn door een motorrijtuig. Een expert zal hier naar kijken. Die expert wordt geregeld door je autoverzekeraar of door het Waarborgfonds zelf. Een kras op je auto door een vandaal wordt niet door het Waarborgfonds behandeld. 
  • Je moet er alles aan gedaan hebben de dader te achterhalen voor de schadevergoeding. Schakel hiervoor je buurtbewoners in en doe direct, of in ieder geval binnen 14 dagen, aangifte bij de politie. 
  • Je moet getuigen hebben die bevestigen wat er gebeurd is en die kunnen aangeven dat je nog geen schade had toen je de auto achterliet. Die getuigen mogen ook familieleden en/of je partner zijn. Maak ook foto's als bewijs, bijvoorbeeld van de schade en de locatie.

Al met al kun je dus niet zomaar op hulp rekenen van het Waarborgfonds. Je moet duidelijk kunnen maken dat je recht hebt op een schadevergoeding en dat je autoverzekering niets meer kan betekenen. Meer informatie vind je op de website van het Waarborgfonds.​


Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • Waarborgfonds

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.