Een nieuwe auto kopen? Dan moet je een aantal dingen regelen voordat je de weg op mag. Bijvoorbeeld het overschrijven van je auto, de autoverzekering en een APK-keuring. Met onderstaande checklist van Independer kun je zo de weg op.
Als je een nieuwe auto koopt, heb je veel keuze in soorten, maten en kleuren. Je kunt op een aantal dingen letten om kosten zo laag mogelijk te houden.
Koop je een tweedehands auto of occasion? Dan betaal je meestal minder aanschafkosten en premie dan voor een nieuwe auto.
Nadat je de auto hebt gekocht, ontvang je van de verkoper een bonnetje (tenaamstellingsverslag) met de meldcode. Deze 4-cijferige code heb je nodig om de aanvraag van je autoverzekering te voltooien. Daarbij krijg je ook een tenaamstellingscode en de kentekencard óf het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs. Dit heb je nodig om het kenteken van de auto op jouw naam te zetten bij het postkantoor.
Als je een auto hebt gekocht, is het verstandig om direct een autoverzekering te regelen. Ook als je nog geen meldcode hebt ontvangen. Je mag namelijk pas in je nieuwe auto rijden als de autoverzekering rond is. Voor het aanvragen van je autoverzekering heb je nodig:
Bij Independer kun je eenvoudig autoverzekeringen vergelijken en regel je in 10 minuten je autoverzekering online. We helpen je met de gewenste dekking en advies over aanvullende verzekeringen (zoals een inzittendenverzekering, rechtsbijstandverzekering en no-claimbeschermer).
Heb je van de eigenaar de tenaamstellingscode en kentekencard óf het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs ontvangen? Dan kun je bij een postkantoor het kenteken van de auto op jouw naam zetten (overschrijven). Neem naast deze code ook een geldig legitimatiebewijs en 10 euro mee. Na het overschrijven krijg je het tenaamstellingsverslag als overschrijfbewijs.
Nadat je auto is overgeschreven, krijg je van de RDW de kentekencard thuisgestuurd. Hierop staan belangrijke gegevens van het voertuig en van jou als eigenaar. Dit pasje kun je het beste in je portemonnee bewaren.
Na het overschrijven krijg je bij het loket de eerste 4 cijfers van de 9-cijferige tenaamstellingscode. De laatste 5 cijfers krijg je van de RDW thuisgestuurd samen met de kentekencard. Wil je de auto verkopen? Dan heb je de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig.
Let op: bewaar de tenaamstellingscode goed en apart van de kentekencard. Een dief kan namelijk met deze code en de kentekencard je auto verkopen of het kenteken op eigen naam zetten.
Bij het overschrijven van de auto krijg je bij het loket het vrijwaringsbewijs. Geef dit bewijs aan de verkoper in ruil voor je nieuwe auto. Jij bent nu verantwoordelijk voor de auto als het gaat om de autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en eventuele bekeuringen.
Je moet veilig in je auto kunnen rijden. Daarom heeft je auto na 4 jaar een APK (algemene periodieke keuring) nodig. In het vervolg heeft je auto meestal jaarlijks een APK nodig. Rijdt je auto op diesel of LPG? Dan heeft je auto al na 3 jaar een APK nodig. Als de APK van je auto is goedgekeurd, krijg je een APK-rapport. Het is belangrijk om dit rapport goed te bewaren. In Nederland hoef je dit niet in de auto te bewaren, maar in het buitenland moet je dit rapport soms wel laten zien. Let op: als de APK is verlopen, krijg je schade meestal niet vergoed van je autoverzekeraar.
Enkele dagen na het afsluiten van een autoverzekering krijg je van je verzekeraar de groene kaart toegestuurd. Hierop staan alle belangrijke gegevens van je verzekering en deze geldt als je verzekeringsbewijs. Op de groene kaart staat de geldigheid van de autoverzekering, praktische informatie over hulpverlening en in welke landen je bent verzekerd. Bewaar deze kaart in je auto of in je portemonnee.
Let op: in een aantal landen ben je verplicht om de papieren versie van de groene kaart bij je te hebben. Ben je van plan om met de auto naar een van deze landen te gaan en heb je je autoverzekering via Independer lopen? Neem dan contact met ons op. Wij sturen de papieren groene kaart vervolgens naar je op. Neem anders contact op met je autoverzekeraar om deze kaart te krijgen.
Van je autoverzekeraar kun je naast de groene kaart ook een schadeformulier krijgen. Raak je betrokken bij een aanrijding? Dan kun je samen met de andere bestuurder dit schadeformulier invullen. Zo kun je schade claimen bij de autoverzekeraar. Daarom is het handig om het schadeformulier altijd in je auto te bewaren. Heb je een smartphone? Dan kun je schade ook melden via een applicatie van het Verbond van Verzekeraars.
Als je een auto bezit, betaal je maandelijks wegenbelasting. De hoogte van dit bedrag verschilt per provincie en per auto. Je betaalt meer voor een zware auto op diesel dan voor een lichte auto op benzine of LPG.
Ben je in het bezit van een rijbewijs? Check.
Is je autoverzekering afgesloten? Check.
Is je auto overgeschreven? Check.
Is je dieselauto ouder dan 3 jaar? Of is je benzineauto ouder dan 4 jaar? Zo ja, heeft je auto een geldige APK? Check.
Gefeliciteerd: je mag nu officieel rijden in je nieuwe auto!