Auto overschrijven in 5 stappen

Heb je een auto gekocht? Dan moet als nieuwe eigenaar het kenteken op je naam laten zetten. Dat heet overschrijven. Door het kenteken op je naam te zetten, wordt je officieel eigenaar van de auto. Het overschrijven van je auto verloopt volgens 5 stappen.

Auto overschrijven

Waar kun je je kenteken overschrijven?

Hoe je de overschrijving kunt regelen, hangt af van waar je de auto hebt gekocht. Heb je je auto via een autodealer gekocht? Dan hoeft je het kenteken overschrijven vaak niet zelf te doen. De autodealer zet de auto dan voor je op naam. 

Heb je je auto gekocht via een particuliere verkoper, bijvoorbeeld via Marktplaats of een andere verkoopsite? Dan moet je het overschrijven van het kenteken wel zelf regelen. 

Het overschrijven van de auto kun je op vier manieren doen:

  • Bij een locatie van PostNL. Let op: dit kan niet overal. Op de website van PostNL kun je zien waar bij jou in de buurt een kenteken overschrijven mogelijk is.
  • Bij een RDW-balie. Deze vind je in de RDW-keuringsstations in Zoetermeer, Veendam en Den Bosch. 
  • Bij een RDW-erkend autobedrijf met een Kentekenloket.
  • Online via de website van de RDW. Je hebt hiervoor een Android-telefoon nog met NFC-lezer. ​

Auto overschrijven: wat heb je nodig

Om een auto op jouw naam te kunnen zetten, heb je nodig: 

  • een geldig legitimatiebewijs (je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs);
  • en van de verkoper van de auto: het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs óf het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode.

Kentekenbewijs

Het kentekenbewijs is verplicht voor het overschrijven van de auto. De verkoper moet deze meenemen. Welke onderdelen van het kentekenbewijs je precies nodig hebt, ligt aan het type kentekenbewijs. Sommige auto’s hebben nog een papieren kentekenbewijs. Maar de meeste hebben inmiddels een kentekencard: een pasje op creditcardformaat. 

Kentekencard

Wil je je auto verkopen en heb je een kentekencard? Op de kentekencard staan de gegevens van de kentekenhouder en het voertuig. Daarnaast heb je de tenaamstellingscode nodig. Deze code staat voor een deel op de kentekencard en voor een deel op het tenaamstellingsbewijs. Dit is los briefje wat je krijgt als je een auto op naam zet. De tenaamstellingscode vervangt het vroegere papieren overschrijvingsbewijs. 

Papieren kentekenbewijs

Ben je nog in het bezit van een papieren kentekenbewijs? Dan heb je het originele tenaamstellingsbewijs (deel IB) én het overschrijvingsbewijs (deel II) nodig.

Tenaamstellingscode

De tenaamstellingscode heb je nodig als je je auto wil verkopen. Maar bijvoorbeeld ook als je de auto wil laten schorsen of slopen. Of als je de auto wil inruilen of in- en uitvoeren. De code bevat 9 cijfers. De laatste 5 cijfers staan op je kentekencard. De eerste 4 cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs. 

Zorg er altijd voor dat je beide onderdelen van de tenaamstellingscode apart van elkaar bewaart. Zo voorkom je dat iemand zonder jouw toestemming de auto overschrijft op zijn of haar naam. 

Tip: Ben je de tenaamstellingscode of je kentekenbewijs kwijt? Lees hier wat je kunt doen.

Vrijwaringsbewijs

Na het overschrijven van de auto, ontvangt de koper een vrijwaringsbewijs. Dit document geef je aan de verkoper. Het vrijwaringsbewijs is het bewijs dat de auto niet meer op naam van de verkoper staat. Hiermee vervallen de wegenbelasting, de autoverzekering en de algemene periodieke keuring (apk) voor de verkochte auto. Je kunt het vrijwaringsbewijs digitaal ontvangen, maar ook in de vorm van een bonnetje.

Heb je een auto gekocht? Je ontvangt je nieuwe kentekencard meestal binnen 2 werkdagen thuis via de post. Let op: zonder kentekencard mag je niet in het buitenland rijden. Binnen Nederland mag dit gelukkig wel. 

- Rianne, expert autoverzekeringen

Kosten kenteken overschrijven

De kosten van auto overschrijven (kenteken overschrijven) bedragen ongeveer een tientje. In 2020 is dit bedrag €10,40. Meestal betaalt de koper de kosten voor het overschrijven. Na de betaling is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor de auto en de bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan wegenbelasting, een autoverzekering en de jaarlijkse apk-keuring. 

Auto overschrijven online via de RDW

Tegenwoordig kun je je auto ook online overschrijven via de RDW. Je hebt hiervoor de DigiD-app nodig en een Android-smartphone. Helaas werkt de app nog niet op andere besturingssystemen. Online overschrijven kan bovendien alleen als je een kentekencard hebt en een modern Nederlands rijbewijs. 

Auto verzekeren

Zodra je eigenaar en kentekenhouder van een auto bent geworden, moet je de auto ook verzekeren. Het is dus verstandig om per direct een autoverzekering af te sluiten als je de auto op je naam zet. 

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • RDW
  • PostNL