Kenteken overschrijven: 5 stappen

Hoe je de overschrijving kunt regelen, hangt af van waar je de auto hebt gekocht. Heb je je auto via een autodealer gekocht? Dan hoeft je het kenteken overschrijven vaak niet zelf te doen. De autodealer zet de auto dan voor je op naam.

Heb je je auto gekocht via een particuliere verkoper, bijvoorbeeld via Marktplaats of een andere verkoopsite? Dan moet je het overschrijven van het kenteken wel zelf regelen.

Auto overschrijven

1. Verzamel al je documenten

Zorg ervoor dat je alle onderstaande documenten bij de hand hebt. 

Het kentekenbewijs is verplicht voor het overschrijven van de auto. De verkoper moet deze meenemen. Welke onderdelen van het kentekenbewijs je precies nodig hebt, ligt aan het type kentekenbewijs. Sommige auto’s hebben nog een papieren kentekenbewijs. Maar de meeste hebben inmiddels een kentekencard: een pasje op creditcardformaat. 

Kentekencard

Wil je je auto verkopen en heb je een kentekencard? Op de kentekencard staan de gegevens van de kentekenhouder en het voertuig. Daarnaast heb je de tenaamstellingscode nodig. Deze code staat voor een deel op de kentekencard en voor een deel op het tenaamstellingsbewijs. Dit is los briefje wat je krijgt als je een auto op naam zet. De tenaamstellingscode vervangt het vroegere papieren overschrijvingsbewijs. 

Papieren kentekenbewijs

Ben je nog in het bezit van een papieren kentekenbewijs? Dan heb je het originele tenaamstellingsbewijs (deel IB) én het overschrijvingsbewijs (deel II) nodig.

De tenaamstellingscode heb je nodig als je je auto wil verkopen. Maar bijvoorbeeld ook als je de auto wil laten schorsen of slopen. Of als je de auto wil inruilen of in- en uitvoeren. De code bevat 9 cijfers. De laatste 5 cijfers staan op je kentekencard. De eerste 4 cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs. 

Zorg er altijd voor dat je beide onderdelen van de tenaamstellingscode apart van elkaar bewaart. Zo voorkom je dat iemand zonder jouw toestemming de auto overschrijft op zijn of haar naam. 

Tip: Ben je de tenaamstellingscode of je kentekenbewijs kwijt? Lees hier wat je kunt doen.

Na het overschrijven van de auto, ontvangt de koper een vrijwaringsbewijs. Dit document geef je aan de verkoper. Het vrijwaringsbewijs is het bewijs dat de auto niet meer op naam van de verkoper staat. Hiermee vervallen de wegenbelasting, de autoverzekering en de algemene periodieke keuring (apk) voor de verkochte auto. Je kunt het vrijwaringsbewijs digitaal ontvangen, maar ook in de vorm van een bonnetje.

2. Schrijf de auto over op je naam

Hoe je de overschrijving kunt regelen, hangt af van waar je de auto hebt gekocht. Heb je je auto via een autodealer gekocht? Dan hoeft je het kenteken overschrijven vaak niet zelf te doen. De autodealer zet de auto dan voor je op naam. 

Heb je je auto gekocht via een particuliere verkoper, bijvoorbeeld via Marktplaats of een andere verkoopsite? Dan moet je het overschrijven van het kenteken wel zelf regelen. 

Vier manieren van kenteken overschrijven

 • Bij een locatie van PostNL. Let op: dit kan niet overal. Op de website van PostNL kun je zien waar bij jou in de buurt een kenteken overschrijven mogelijk is.
 • Bij een RDW-balie. Deze vind je in de RDW-keuringsstations in Zoetermeer, Veendam en Den Bosch. 
 • Bij een RDW-erkend autobedrijf met een Kentekenloket.
 • Online via de website van de RDW. Je hebt hiervoor een Android-telefoon nog met NFC-lezer. ​

Dit heb je nodig

 • Een geldig legitimatiebewijs (je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs)
 • Van de verkoper van de auto: het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs óf het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) en de tenaamstellingscode.​

Dit kost het

De kosten van auto overschrijven (kenteken overschrijven) zijn €10,75 (in 2021). Meestal betaalt de koper de kosten voor het overschrijven. Na de betaling is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor de auto en de bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan wegenbelasting, een autoverzekering en de jaarlijkse apk-keuring. 

3. Bewaar je tenaamstellingsbewijs en kentekencard

Op de kentekencard staan gegevens van de eigenaar en de auto. Ook vind je er de meldcode. De meldcode heb je nodig als je een autoverzekering afsluit. Bij de kentekencard hoort ook een tenaamstellingscode. Deze 9-cijferige code bestaat uit twee delen:

 • de eerste 4 cijfers krijg je bij het kopen of overschrijven van je auto;
 • de laatste 5 cijfers krijg je op een formulier thuisgestuurd van de RDW.

Je ontvangt je nieuwe kentekencard meestal binnen 2 werkdagen thuis via de post. Let op: zonder kentekencard mag je niet in het buitenland rijden. Binnen Nederland mag dit gelukkig wel. 

- Rianne, expert autoverzekeringen

4. Vrijwaringsbewijs voor de verkoper

Het vrijwaringsbewijs is een belangrijk document bij de verkoop van een auto. Met dit document laat de verkoper zien dat deze niet langer juridisch eigenaar is van de auto. Het bewijst dat het kenteken van de verkochte auto niet meer op naam van de verkoper staat.
Met het vrijwaringsbewijs ben je niet meer aansprakelijk voor de autoverzekering, motorrijtuigenbelasting, APK-keuring en eventuele bekeuringen van de verkochte auto.

5. Sluit je autoverzekering af

Zodra je eigenaar en kentekenhouder van een auto bent geworden, moet je de auto ook verzekeren. Het is dus verstandig om per direct een autoverzekering af te sluiten als je de auto op je naam zet. 

Bij Independer vergelijk je de beste autoverzekering voor jouw situatie. Sla je vergelijking op voor later of sluit af in maar 5 minuten.

vergelijk nu je autoverzekering


WUA

Hulp nodig?

Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken in je zoektocht naar een andere of nieuwe auto? Meld je dan aan voor onze Andere Auto Hulp. We helpen je op weg met financiële tips over de aanschaf van je auto.

E-mailadres

Online kenteken overschrijven in 7 stappen

Tegenwoordig kun je je auto ook online overschrijven via de RDW. Je hebt hiervoor de DigiD-app nodig en een Android-smartphone of iPhone (iOS). Helaas werkt de app nog niet op andere besturingssystemen. Of je telefoon daaraan voldoet, kun je hier terugvinden. Online overschrijven kan bovendien alleen als je een kentekencard hebt en een modern Nederlands rijbewijs. 

Dit heb je nodig

 • Een kentekenbewijs (op creditcardformaat) en een tenaamstellingscode;
 • De DigiD-app waarmee een controle van je identiteitsbewijs is uitgevoerd;
 • Een geldig Nederlands identiteitsbewijs;

Je legitimatiebewijs mag een ID-kaart, paspoort of rijbewijs zijn dat is afgegeven na 14 november 2014. ​Om online over te schrijven moet je identiteitsbewijs zijn gecontroleerd via de DigiD-app. Op de website van DigiD vind je hier meer informatie over.

Voldoe je aan de voorwaarden? Volg dan deze 7 stappen 

 1. Ga naar de pagina Voertuig overschrijven van de RDW.
 2. Volg de aanwijzingen op je scherm.
 3. Betaal via IDEAL. Het kan een paar uur duren voordat de RDW de betaling verwerkt heeft. 
 4. Je ontvangt een e-mail met het bericht dat je aanvraag in behandeling is. De overschrijving is op dat moment nog niet definitief.
 5. In een tweede e-mail wordt de overschrijving bevestigd. Vanaf dat moment ben je ook verantwoordelijk voor de autoverzekering, APK en motorrijtuigenbelasting
 6. In de derde en laatste mail zit een link naar het vrijwaringsbewijs (dat je aan de verkoper geeft) en het tenaamstellingsverslag met het eerste deel van de tenaamstellingscode. De documenten kun je op je computer opslaan. De link is 30 dagen geldig. 
 7. Je ontvangt het kentekenbewijs (creditcardformaat) via de post, samen met het tweede deel van de tenaamstellingscode. Bewaar deze code goed. ​

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • RDW
 • PostNL