Resultaten onderzoek

Het onderzoek van Independer is uitgevoerd door Q&A. Hieronder vind je de resultaten per vraag. 


1. Bestuur je zelf weleens een auto?

totaal man vrouw 18 - 44 jaar 45 + jaar
ja 81,0 % 84,6 % 77,5 % 81,6 % 80,5 %
nee 19,0 % 15,4 % 22,5 % 18,4 % 19,5 %


2. Heb je weleens een auto bestuurd terwijl je slippers droeg?

totaal man vrouw 18 - 44 jaar 45 + jaar
ja 43,3 % 42,5 % 44,0 % 53,2 % 36,1 %
nee 56,7 % 57,5 % 56,0 % 46,8 % 63,9 %


3. Heb je weleens (bijna) een ongeluk gehad omdat je slippers droeg terwijl je de auto bestuurde?

totaal man vrouw 18 - 44 jaar 45 + jaar
ja 7,4 % 12,1 % 2,7 % 12,2 % 2,3 %
nee 92,6 % 87,9 % 97,3 % 87,8 % 97,7 %


4. Heb je de auto weleens aan de kant moeten zetten omdat het rijden met slippers problemen gaf?

totaal man vrouw 18 - 44 jaar 45 + jaar
ja 8,9 % 10,5 % 7,1 % 13,6 % 3,7 %
nee 91,1 % 89,5 % 92,9 % 86,4 % 96,3 %


5. Denk je dat rijden met slippers invloed heeft op de veiligheid van het autorijden?

totaal man vrouw 18 - 44 jaar 45 + jaar
ja 80,8 % 83,6 % 77,8 % 77,6 % 83,1 %
nee 19,2 % 16,4 % 22,2 % 22,4 % 16,9 %


6. Zou je in de auto stappen bij iemand anders die slippers draagt terwijl hij/zij rijdt?

totaal man vrouw 18 - 44 jaar 45 + jaar
ja 57,6 % 52,3 % 63,3 % 66,7 % 51,1 %
nee 42,4 % 47,7 % 36,7 % 33,3 % 48,9 %

Rijden met slippers of blote voeten onverstandig

Met mooi weer trekken we graag onze zomerse schoenen uit de kast. Maar of het nu gaat om de bekende Havaianas of een paar Birkenstocks: autorijden met slippers is niet echt veilig. Je kan bijvoorbeeld met je slippers achter de pedalen blijven hangen, of er juist vanaf glijden. Veel mensen stappen daarom liever zonder schoenen de auto in. Hoewel dit misschien een goede oplossing lijkt, is niets minder waar. Ook met blote voeten heb je namelijk minder grip op de pedalen.

Slippers vergroten risico op ongelukken

In hoeverre is het nu echt gevaarlijk om met slippers aan de auto in te stappen? De cijfers liegen er niet om. Ruim 80 procent van de Nederlanders zegt dat een auto besturen met slippers invloed heeft op de veiligheid van het autorijden. Ondanks dat we ons bewust zijn van het gevaar, zegt maar liefst 43 % van de ondervraagden zelf weleens een auto te besturen met slippers aan. Bij mensen tot 45 jaar is dit zelfs 53 %. En dat heeft gevolgen: 14 % van de bestuurders tot 45 jaar zet de auto aan de kant vanwege problemen met slippers. 

De grootste risico’s liggen bij mensen tot 45 jaar én bij mannen van alle leeftijden. In beide groepen zegt bijna 1 op de 8 ondervraagden weleens een ongeluk of bijna een ongeluk te hebben gehad vanwege de slippers. Opvallend is dat dit getal bij vrouwen, met 1 op de 37, heel veel lager ligt.

Rijden met slippers niet wettelijk verboden

Autorijden met slippers of blote voeten is in Nederland niet wettelijk verboden. Dat wil zeggen: het wordt niet letterlijk in de wet benoemd. Wel is de volgende zin opgenomen in de Wegenverkeerswet:

“Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd”.

Deze wettelijke bepaling is officieel niet voldoende om een in slippers gehulde bestuurder te kunnen bekeuren. Als de wetgever het rijden met slippers wil verbieden, moet hier namelijk een specifieke wettelijke bepaling voor komen. Toch raden veel instanties autorijden met slippers af. Veilig Verkeer Nederland zegt hierover bijvoorbeeld: “Het is niet verboden, maar zeker niet handig en verstandig.”

Slippers en je autoverzekering

Er is in de Nederlandse wet dus niets vastgelegd over autorijden met slippers of op blote voeten. Maar wat nu als je als bestuurder een ongeluk veroorzaakt op je slippers? Ben je met je autoverzekering dan wel goed verzekerd? Op internet zijn hierover verschillende verhalen te vinden. We hebben het even voor je uitgezocht.

In de polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeraars staat niets over het rijden met slippers. In principe ben je dus verzekerd. Wel wordt er in de polisvoorwaarden gewezen op het feit dat de bestuurder zich niet zó mag gedragen op de weg dat er gevaar kan ontstaan. Hierbij wordt er ook gesproken over de term ‘grove schuld’, wat betekent dat je bewust gevaarlijke situaties opzoekt.

Je kunt dus niet letterlijk aansprakelijk worden gesteld (of een boete krijgen) voor het feit dat je slippers draagt achter het stuur. Wel kunnen de slippers ervoor zorgen dat je in een gevaarlijke situatie belandt. Zo zou je bijvoorbeeld een aanrijding kunnen veroorzaken doordat je niet op tijd kunt remmen. Of dit valt onder ‘grove schuld’ of niet, valt te betwisten. Ons advies? Zorg dat je geen risico loopt en wissel je slippers even om voor gewone schoenen voordat je wegrijdt.

Met slippers autorijden op vakantie

Ga je op vakantie naar Frankrijk of Spanje deze zomer? Zorg dan zeker dat je goede schoenen aan hebt in de auto. In Frankrijk en Spanje zijn de regels voor autorijden met slippers namelijk veel strenger. De overheid in deze landen ziet autorijden met slippers echt als een serieus gevaar voor de verkeersveiligheid. Word je in deze landen betrapt op het rijden met slippers? Dan kan je een forse boete krijgen.

Tips om veilig de weg op te gaan

Autorijden met slippers aan gebeurt vaak onbewust. We geven je daarom graag een aantal tips om hier wat bewuster mee om te gaan.

  • Zorg dat er altijd een extra paar schoenen in je auto ligt. Bij voorkeur in het dashboardkastje, zodat je er makkelijk bij kunt. Het beste zijn gympen met rubberen zolen.
  • Neem geen risico in het buitenland. Zo voorkom je problemen en eventuele vervelende discussies.
  • Doe je je schoenen graag uit omdat het erg warm is in de auto? Zet de airconditioning dan wat hoger. In veel auto’s kan je deze ook specifiek op je voeten richten. Een bijkomend voordeel is dat je concentratie toeneemt als het wat frisser is in de auto!​

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​ 

  • ​Verbond van Verzekeraars
  • Veilig Verkeer Nederland

​Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van autoverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld: ADBNR en Volkskrant.

Awards

De autoverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en de Shopping Award in 2021.